Word abonnee

Atletiek

Eliud Kipchoge: ‘Succes ligt voorbij de pijngrens’

Dan Vernon

Atletiek

Eliud Kipchoge: ‘Succes ligt voorbij de pijngrens’

door: Jasper Boks
11 april 2018
4 tot 9 minuten lezen

Eliud Kipchoge (33) is de man to beat op de marathon. Helden ging bij De Filosoof langs in Kenia in aanloop naar de marathon van Londen (22 april), waar hij het op gaat nemen tegen die andere grootheden van het langeafstandlopen: Kenenisa Bekele en Mo Farah. Een gesprek over pijn, politiek en Dafne Schippers.

In het gras en de bomen ligt en hangt sport­ kleding te drogen in de brandende zon. Het is elf uur ’s ochtends en de thermometer is de dertig graden al ruimschoots gepasseerd. De atleten hebben de schaduw opgezocht, zitten op witte plastic tuinstoelen onder de bomen. Rond zonsopgang hebben ze ruim twee uur lang getraind, ze herstellen nu van de inspanningen en in de namiddag gaan ze opnieuw kilometers maken.

De atleten wonen met elkaar in een kamp in Kaptagat, het plaatsje in Kenia op 2200 meter boven zeeniveau dat zo’n beetje op de evenaar ligt en met het nabijgelegen Eldoret en Iten geldt als de vruchtbaarste grond wat het zaaien van marathonlopers betreft. Ze maken allemaal deel uit van het NN Running Team. Het eerste professionele marathonteam ter wereld, bestaand uit zestig atleten uit vijftien landen, werd vorig jaar geïntroduceerd door NN Group, Nike en Global Sports Communication met als doel elkaar naar grotere hoogte te stuwen. In het kamp zijn bouwvakkers druk bezig een nieuwe vleugel met appartementen te bouwen. Eerder is ook al een waterleiding aangelegd, waardoor de ijzeren deksel voort­ aan op de gevaarlijke, diepe put voor het hoofdgebouw kan blijven liggen.

Tekst gaat verder onder de foto

Eliud Kipchoge

Goed gedrag

Eliud Kipchoge, regerend olympisch kampi­oen op de marathon, is een van de atleten in het kamp. Aan alles is te zien dat hij de natuurlijke leider is. De anderen kijken naar hem. Het is niet dat de 33­-jarige atleet met de borst naar voren rondloopt of dat hij het hoogste woord heeft. Absoluut niet zelfs. Maar zijn prestaties zorgen ervoor dat wanneer Eliud spreekt, de rest luistert. “Ik ben absoluut niet de baas, hoor, probeer alleen te helpen,” zegt Eliud bescheiden als we hem vragen naar zijn rol binnen het team.

‘Egoïsme is het grote probleem in de wereld. Op een dag krijg je de beloning voor goed gedrag’

“De dag dat ik mijn coach Patrick Sang ontmoette is misschien wel het belangrijkste moment in m’n leven. Patrick is niet alleen al mijn hele carrière m’n trainer, hij is ook mijn levens­ coach. Op mijn beurt wil ik heel graag mijn kennis met anderen delen. Ik hoop dat ze beter worden dan ik ooit ben geweest.” Tijdens trainingen wijken atleten als Geoffrey Kamworor, winnaar van de marathon van New York in 2017, en tweevoudig wereld­ kampioen Abel Kirui nauwelijks van zijn zijde. Hij voedt dus zijn eigen concurrenten op. Eliud knikt: “Wij zeggen in Kenia: als je niet met verlies om kunt gaan, dan kun je ook niet genieten van je sport.”

Helden Magazine 41

Het eerste gedeelte van het verhaal van Eliud Kipchoge komt voort uit Helden Magazine 41 waar Wesley Sneijder de cover siert. Sneijder is niet langer international. In een exclusief interview doet hij zijn verhaal vanuit Qatar. ‘’Ik ben nog hetzelfde straatschoffie’’.

Verder in de 41ste editie van Helden, voetbaltrainer Phillip Cocu over zijn indrukwekkende carrière, wielrenner Laurens ten Dam over de Giro en Tom Dumoulin, paralympisch triatleet Jetze Plat, voetbalster Jackie Groenen over haar studie en nog meer, de zusjes Smulders over de wereldtop van de BMX, voetballer Kevin de Bruyne, voetballer Lasse Schöne, oud-wielrenner Johan van der Velde, oud-tenniser Raemon Sluiter, de paravolleyballers over hun droom de paralympische Spelen in Tokio en oud-voetballer Khalid Boulahrouz ontmoet Barbara Barend en spreekt over hun innige band, ons land en het Marokkaanse WK-elftal.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 41! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: