Word abonnee

Voetbal

Kevin de Bruyne: ‘Een revelatie in het wereldvoetbal’

ANP

Voetbal

Kevin de Bruyne: ‘Een revelatie in het wereldvoetbal’

door: Vincent de Vries
12 april 2018
4 tot 9 minuten lezen

Kevin De Bruyne, de Belgische middenvelder van Manchester City, wordt gezien als een van de beste voetballers van dit moment. Maar hoe goed is hij? En kan de 26-jarige De Bruyne de Rode Duivels deze zomer in Rusland wereldkampioen maken? Wij vroegen het onder meer aan drie Nederlandse trainers die met hem hebben gewerkt.

Sjaak Swart vergeet het nooit meer. Het belletje van Willy Dullens, een van de grootste Limburgse voetballers ooit en inmiddels scout. “Hij vertelde me dat hij in Gent een fantastische speler had gezien. Een ongelooflijk talent. Of dat niet iets voor Ajax was.” Het zijn belletjes die Swart wel vaker krijgt. Meestal is het niks, soms valt het net goed en een enkele keer is het een voltreffer, zoals in het geval van Toby Alderweireld en Thomas Vermaelen, de twee Belgen die op vroege leeftijd bij Ajax terechtkwamen.

De speler over wie Dullens het had, behoorde duidelijk in die laatste categorie. Want ook al was de rossige Belg op dat moment nog maar vijftien jaar, je zag aan alles dat hij een stuk verder was dan de rest, aldus Swart die direct zijn oren gespitst had. “Hoe makkelijk hij toen al met rechts en links schoot, en zo snel, dat was echt ongekend. En dan heb ik het nog niet eens over zijn loopvermogen.”

Swart: ‘De Bruyne was een supertalent, vergelijkbaar met Sneijder en Van der Vaart. Helaas dacht niet iedereen bij Ajax daar zo over’

Swart hoefde dan ook niet te twijfelen toen hij ’m even later zelf aan het werk zag: deze jongen zou prima bij Ajax passen. “Absoluut,” aldus Mister Ajax. “Dit was zonder meer een supertalent, vergelijkbaar met Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Helaas dacht niet iedereen bij Ajax daar zo over. Ik weet niet precies meer wie ik van het bestuur aan de lijn had − vergeet ook niet dat het alweer elf jaar geleden is − maar ik kreeg te horen dat ze het toch niet in hem zagen zitten. Geen idee waarom precies, dat vertelden ze niet. Echt heel jammer, want Kevin De Bruyne was natuurlijk een ideale speler voor Ajax geweest.”

Tekst gaat verder onder de foto

Kevin de Bruyne tijdens een wedstrijd van Manchester City

HELEMAAL ROOD

Maar vergis je ook niet, zegt Aad de Mos, oud-trainer van Ajax en expert van het Belgische voetbal. “Het is zo moeilijk om op die leeftijd te zien of een speler geschikt is,” meent De Mos die in België coach was van KV Mechelen, RSC Anderlecht en Standard Luik. “Alleen echt hele goede scouts zien dat. Die kunnen daar doorheen kijken. Al heeft het natuurlijk ook vaak met een club te maken. Clubs durven het ook niet altijd.”

Goede ogen hadden ze wel in Gent. Want toen de scouts van KAA Gent in 1999 de jonge De Bruyne zagen spelen op de jaarlijkse scoutingsdag in het vroegere Jules Ottenstadion wisten ze voldoende. Dit was een speler met ambitie en potentie. Het was veelzeggend dat de naam van De Bruyne die dag op alle scoutingsrapporten stond. Jenten Roels, ploeggenoot van De Bruyne bij KVV Drongen, de kleine amateurclub in de Gentse deelgemeente waar de huidige speler van Manchester City als zesjarige begon, keek er niet van op. “Kevin liet bij ons al zien dat hij veel beter was dan de rest,” vertelt Roels, die jaren later zelf Belgisch kampioen en vice-Europees kampioen trampoline werd. “Hij was supersnel en scoorde aan de lopende band. De keren dat hij meer dan tien doelpunten in één wedstrijd maakte, zijn niet op één hand te tellen. Zo goed was Kevin.”

Helden Magazine 41

Het eerste gedeelte van het verhaal van Kevin de Bruyne komt voort uit Helden Magazine 41 waar Wesley Sneijder de cover siert. Sneijder is niet langer international. In een exclusief interview doet hij zijn verhaal vanuit Qatar. ‘’Ik ben nog hetzelfde straatschoffie’’.

Verder in de 41ste editie van Helden, voetbaltrainer Phillip Cocu over zijn indrukwekkende carrière, wielrenner Laurens ten Dam over de Giro en Tom Dumoulin, paralympisch triatleet Jetze Plat, voetbalster Jackie Groenen over haar studie en nog meer, de zusjes Smulders over de wereldtop van de BMX, koning van de marathon Eliud Kipchoge, voetballer Lasse Schöne, oud-wielrenner Johan van der Velde, oud-tenniser Raemon Sluiter, de paravolleyballers over hun droom de paralympische Spelen in Tokio en oud-voetballer Khalid Boulahrouz ontmoet Barbara Barend en spreekt over hun innige band, ons land en het Marokkaanse WK-elftal.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 41! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: