Word abonnee

BMX

Laura & Merel Smulders: ‘Zussenstrijd’

Marcel Krijger

BMX

Laura & Merel Smulders: ‘Zussenstrijd’

door: Marlies van Cleeff
12 april 2018
5 tot 10 minuten lezen

De ene durfal heeft al een olympische medaille op zak, de andere is hard op weg een plek in de top te veroveren. BMX’sters Laura (24) en Merel Smulders (20) willen maar één ding: samen op het podium belanden.

“Ik help je, Merel, spring maar op m’n stuur,” roept Laura Smulders. Samen rijden ze een paar rondjes door de sporthal in Wijchen, waar ze met z’n tweeën een huis delen. Als tijdens de fotoshoot blijkt dat Merel de moeilijke trucs op haar BMX liever achterwege laat, bekommert Laura zich over haar als een verantwoordelijke oudere zus. Merel lacht naar de camera en moedigt Laura aan dat ook te doen.

Merel: “Ik vind fotoshoots, kleding en sieraden geweldig, ben het meisje meisje van ons twee.”
Laura lachend: “Je hebt me wel een beetje aangestoken, maar over het algemeen ben ik met mijn sport bezig en niet met m’n uiterlijk.”
Merel: “Laura is natuurlijk mijn grote zus, maar daarnaast lijken we ook wel beste vriendinnen. En soms is ze een beetje mijn tweede moeder. Dan roept ze dat ik mijn kleren moet opruimen of de vaatwasser uit moet ruimen.”
Laura: “Ik vertel je af en toe gewoon wat je moet doen. We kunnen het heel goed met elkaar vinden, maar ook ruzie maken. Dan schreeuwen we even tegen elkaar, maar vijf minuten later is het weer over.”

Tekst gaat verder onder de foto

Laura & Merel Smulders met BMX fietsen

Merel: “Onze teamgenoten vinden ons net een getrouwd stel.”
Laura knikt: “We trainen samen, wonen samen en reizen samen naar wedstrijden en trainingen. Het is soms best lastig om altijd op elkaars lip te zitten, maar het is ook heel fijn dat we dit samen kunnen doen. Ik zou ook niet in m’n eentje willen wonen, veel te saai.” Lachend: “En als ik Merel zat ben, zeg ik: ga maar even naar je kamer.”
Merel hoofdschuddend: “Ik krijg vaker te horen: ‘Ga je nu alwéér weg?’ Ik ben heel actief, ga vaak naar vriendinnen toe en ik werk er ook nog naast bij een sportschool en bij een van onze sponsors. O, en ik volg een minor strafrecht in Utrecht. Later wil ik bij de politie.”
Laura beaamt: “Merel heeft een drukkere agenda dan ik. Ik ben liever met één ding bezig: met BMX’en.”

Rot gevoel

De BMX is niet meer weg te denken uit het leven van de familie Smulders uit Horssen. Laura raakte al op jonge leeftijd verknocht aan de sport, toen ze samen met haar vader en oudere broer Koen voor het eerst bij een wedstrijd was in Doetinchem.

Laura: “Een kennis deed mee, daarom gingen we kijken. We vonden het gaaf. De dichtstbijzijnde baan was in Wijchen, tien minuten bij ons vandaag. Ik was zes toen ik voor het eerst over die heuveltjes reed.”
Merel: “Ik stond van heel jongs af aan te kijken en wilde ook.”
Laura: “Mijn broer en ik fietsten al drie jaar, toen kwam Merel erbij. We hebben het niet van een vreemde: mijn vader deed aan motorcross, mountainbiken en wielrennen.”
Merel: “Sinds 2004 gingen we ieder weekend met de familie in de camper heel Europa door om aan wedstrijden mee te doen.”
Laura: “Ik kan me nog herinneren dat we op de basisschool op maandagen in een kring over ons weekend moesten vertellen. Ik nam bijna iedere maandag een beker mee.”

Merel werd al snel Laura’s grootste fan en an­dersom. Merel zag haar vier jaar oudere zus uitgroeien tot de kopvrouw van het Neder­ landse BMX’en en een olympische bronzen medaille winnen tijdens de Spelen in Londen in 2012, wereldkampioen tijdrit worden en tot tweemaal toe Europees kampioen. Ook won Laura de afgelopen twee jaar het wereld­ bekerklassement.

Merel: “Tijdens de Spelen in Londen was ik superzenuwachtig, ik stond hysterisch te schreeuwen op de tribune.”
Laura: “Ik was achttien jaar, niemand had gedacht dat ik daar überhaupt de finale zou halen. In die finale stond ik alleen maar te genieten, ik was niet bezig met winnen. Maar ik had een goede start, wist de gaatjes te vinden en reed zo naar die derde plek.” Andersom zag Laura haar zusje heersen in het juniorencircuit. Merel werd onder meer Europees kampioen en wereldkampioen op de tijdrit in 2016.

Laura: ‘We lazen van het ongeluk van Jelle van Gorkom en ik werd meteen heel misselijk’

Helden Magazine 41

Het eerste gedeelte van het verhaal van de zusjes Smulders komt voort uit Helden Magazine 41 waar Wesley Sneijder de cover siert. Sneijder is niet langer international. In een exclusief interview doet hij zijn verhaal vanuit Qatar. ‘’Ik ben nog hetzelfde straatschoffie’’.

Verder in de 41ste editie van Helden, voetbaltrainer Phillip Cocu over zijn indrukwekkende carrière, wielrenner Laurens ten Dam over de Giro en Tom Dumoulin, paralympisch triatleet Jetze Plat, voetbalster Jackie Groenen over haar studie en nog meer, voetballer Kevin de Bruyne, koning van de marathon Eliud Kipchoge, voetballer Lasse Schöne, oud-wielrenner Johan van der Velde, oud-tenniser Raemon Sluiter, de paravolleyballers over hun droom de paralympische Spelen in Tokio en oud-voetballer Khalid Boulahrouz ontmoet Barbara Barend en spreekt over hun innige band, ons land en het Marokkaanse WK-elftal.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 41! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: