Word abonnee

Wielrennen

De Pelgrimstocht van Johan van der Velde

Iris Planting

Wielrennen

De Pelgrimstocht van Johan van der Velde

door: Frits Barend
12 april 2018
15 tot 20 minuten lezen

Johan van der Velde was altijd goed tijdens de Giro d’Italia. Hij won drie keer het puntenklassement en drie etappes. Samen met Frits Barend ging de oud-wielrenner naar Israël, daar waar dit jaar de eerste drie etappes van de Giro (4-27 mei) worden gereden. Niet alleen om het parcours en land te verkennen, maar ook voor een gesprek over zijn bijzondere leven.

Tekst gaat verder onder de foto

“Ik kon eigenlijk alles, goed berg op rijden, redelijk sprinten, maar ik miste een goede tijdrit. Daarom heb ik nooit een grote ronde gewonnen,” zegt Johan van der Velde. Desondanks stond hij in 1982 in Parijs op het podium van de Ronde van Frankrijk, naast winnaar Bernard Hinault en Joop Zoetemelk. In de Giro van 1984 werd hij vijfde. En in 1980 was hij de meesterknecht van Zoetemelk die de Tour won en kreeg hij als beloning de witte trui voor de beste jongeling.
Het levensverhaal van de 62-jarige Van der Velde leest als een boek, dat dan ook over hem is geschreven onder de titel Langs het ravijn. Van der Velde raakte na zijn carrière verslaafd aan amfetamine. Tja, en als de inkomsten als wielrenner ineens stoppen, hoe kom je dan aan je drugs? Om een lang verhaal kort te maken: Johan stopte met fietsen in 1990 en werd in 1995 opgepakt en veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf waarvan hij tien maanden uitzat. In die tijd kwam hij tot bezinning, las de Bijbel, dacht bij het lezen van het Nieuwe Testament: dat verhaal ben ík en vond steun en troost in het geloof. Dus toen we hem vroegen of hij met ons mee wilde reizen naar Israel waar eind mei de Giro, ‘zijn’ Ronde van Italië start, hoefde hij niet lang na te denken. “Geweldig, ik heb altijd al naar Israël gewild, het is toch het land van de Bijbel. Net als het hele leven is het wielrennen deze eeuw veranderd. Prachtig dat onze sport veel mondialer is geworden. Reken maar dat ik het in mijn tijd geweldig had gevonden als ik een paar dagen door Israël had mogen rijden. Ik zie geen enkel bezwaar, zeker politiek niet. Israël lijkt me juist een inspirerend land. Mag een Ronde van Frankrijk, Italië of Spanje niet een paar dagen door een ander land
rijden? Alsof wielrenners vandaag nog hetzelfde eten als in mijn tijd of op hetzelfde materiaal fietsen.”

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: