Word abonnee

Column

Column Barbara: Totilas

door: Barbara Barend
19 augustus 2015

Vlak na zijn verovering van de wereld interviewden we voor Helden Totilas. Vol lof sprak de hengst over zijn ruiter Edward Gal. “Met Edward op mijn rug win ik over twee jaar goud bij de Olympische Spelen van Londen,” voorspelde hij ons. Gal hoorde de loftuitingen van zijn trouwe paard vol trots aan. We spraken elkaar einde 2010, kort nadat Totilas in het Amerikaanse Kentucky met overmacht wereldkampioen was geworden.

Je wordt het hete hengst genoemd, wat vind je van dat imago?
“Mensen moeten vooral schrijven en denken wat ze willen. Ik heb moeite met veel lawaai, dan verlies ik mijn concentratie, maar ik heb nog nooit zomaar een krat met bidons omver geschopt na een slechte kür, om maar iets te noemen.”

Je bent tien jaar, in de kracht van je leven.
“Ja, ik wil nog door tot de Olympische Spelen van Rio, dan ben ik zestien. Ik heet een hete hengst te zijn, maar ik loop, zoals jullie dat noemen, mijn geslacht niet achterna. Laat mij maar lekker doen waar ik goed in ben. Met Edward op mijn rug, een dressuurpaard zijn.”

Helaas liep het anders. Totilas werd in 2014 verkocht aan een Duitse eigenaar. “Ik was eerst heel verdrietig, maar na de verhalen van Arjen Robben, had ik toch een goed gevoel,” vertelde hij ons toen.

In Duitsland kwam hij alsnog nauwelijks aan dressuur toe. Gisteren bereikte ons het trieste nieuws dat hij geen wedstrijden meer gaat rijden. Blessures hebben een vroegtijdig einde gemaakt aan zijn carrière.

Gisteren belden we met Totilas. Hij wilde ons niet thuis ontvangen, maar na aandringen kwam hij wel aan de telefoon. “Sorry Barbara, maar het kan zo niet langer. Ik stop ermee. Mij zul je niet meer in de ring zien, maar als het goed is mijn nageslacht wel. Als Danny Blind het kan met Daley, dan moet mij dat ook lukken,” sprak een teleurgestelde Totilas. “En vind je het goed als ik nu ophang, het is al moeilijk genoeg.”

En dat was het. Totilas zal vanaf nu worden ingezet in de fokkerij. Zo is een triest einde gekomen aan een prachtige carrière. We zullen Totilas missen. Ik hoop dat een ieder hem herinnerd om zijn prachtige carrière. En wie weet juichen we op een dag voor Totilas junior.

Delen: