Word abonnee

Column

Guus gaat nog lang niet naar huus

door: Barbara Barend
31 maart 2015

Voorafgaand aan de oefenwedstrijd Nederland-Spanje hoorde ik op Radio 1 dat dit soort wedstrijden vreselijk is om te spelen. Daarna kwamen de commentatoren met het verhaal dat Guus Hiddink zo onzeker oogt op de persconferenties. En dat het toch eigenlijk wel zielig was dat hij nog vond dat ze aardig hadden gespeeld tegen Turkije.

De andere commentator voegde toe dat van muiterij gelukkig nog geen sprake was binnen de selectie. De spelers zouden de oorzaak ook wel bij zichzelf zoeken. De chemie was ver te zoeken tussen trainers en spelers. Voor een trainer moet je niet alleen respect, maar ook ontzag hebben. En net als in een groot bedrijf, moet de leider bepalen of je voor- of achteruit gaat en dan volgen de werknemers vanzelf. Het was al met al een vermakelijke voorbeschouwing, van deze wereldleiders en voormalig captains of industry.

Mij bekroop het gevoel dat iedereen eigenlijk ook hoopte dat het tegen Spanje weer mis zou gaan

Mij bekroop het gevoel dat iedereen eigenlijk ook hoopte dat het tegen Spanje weer mis zou gaan. Overigens is dat gevoel mij niet vreemd. Toen Nederland dramatisch speelde tijdens het EK van 2012 in het even trieste Oekraïne, hoopte ik dat Nederland van Portugal zou verliezen. Ik hoefde dan geen dag langer in Polen of Oekraïne te blijven en kon lekker naar huis, naar vrouw en kind. Een typisch geval van eigenbelang.

Toch is dat nu anders. Het lijkt wel of journalisten nu zo graag hun gelijk halen. En dat is niet omdat ze graag naar huis willen naar vrouw en kind. Ze hadden het toch al vanaf de eerste wedstrijd gezien. Hiddink is en was passé. Hij zou het heilige vuur missen. Klaas-Jan Huntelaar verwoordde het al eens mooi tegen ons. ‘Wie zegt dat? Wie is erbij geweest die dat heeft gezegd? Dat is typisch de voetballerij, mensen die het hardste schreeuwen, hebben vaak iets af te rekenen. Ik heb het niet gemerkt. Wij hebben als spelers te weinig gebracht.’

Maar goed, gisteravond liep anders. Even dreigde Jetro Willems de avond te verpesten met een dramatische pass in de beginfase. Maar daarna ging Nederland ineens leuk voetballen. Tegen alle verwachtingen in scoorden we zelfs twee keer in de eerste helft. En met dank aan een prima Kenneth Vermeer werd het 2-0. En dan zal nu wel het commentaar komen dat het slecht een oefenwedstrijd betrof.

En zo blijven Oranje en Hiddink de gemoederen bezig houden. En Guus, die gaat nog lang niet naar huus… En ik hou hem aan zijn uitspraak tijdens het interview in Helden, dat we ons zeker gaan kwalificeren voor het EK in Frankrijk. En daar hoop ik dan zo lang mogelijk te kunnen blijven, met of zonder vrouw en kinderen.

Delen: