Word abonnee

Column

De briefwisseling: wielervrouwen heb je in alle soorten en maten

door: Jasper Boks
15 juli 2014

Manon Colson, voormalig chef redactie Helden, draaide tien jaar lang mee in het Tour-circus als verslaggeefster. Jasper Boks, huidig chef redactie van Helden, onderhoudt deze Tour twee maal per week een briefwisseling met Colson.

Ha Manon! Dat er voetbalvrouwen bestaan, weten we. Maar zijn er ook typische wielervrouwen?

Hoi Jasper. Wielervrouwen! Goh, je hebt ze in alle soorten en maten. Michelle Cound bijvoorbeeld, ook wel bekend als mevrouw Froome, is van het soort dat op z’n zachtst gezegd nogal snel in de verdediging schiet. Soms op het bijna agressieve af, denk maar aan de fittie tussen Cound en Catherine Wiggins tijdens de Tour de France van 2012, over de rolverdeling binnen Team Sky. Ja, Michelle zou je kunnen scharen onder de noemer ‘fanatiek’, en het uitvallen van Froome deze Tour is ook wat betreft het Cound-gehalte dat we nu moeten missen een verlies.

Dan is er nog het glamoureuze soort wielervrouw, zoals Peta Cavendish, een voormalig ‘page 3 girl’, zijn er vrouwen die zélf fietsen, zoals Marion Rousse van Lotto-Belisol Ladies en vriendin van Tony Gallopin, en zijn er wielervrouwen die kussen en bloemen uitdelen op het podium, zoals diezelfde Marion en bijvoorbeeld Melanie Simonneau, inmiddels mevrouw George Hincapie. Om nog maar te zwijgen van alles wat er tussenin zit Jasper, want wat dat betreft zijn wielervrouwen net mensen.

In hetzelfde hotel verblijven als de ploeg van je man, aan tafel verschijnen; het is allemaal not done. Niet gek dat genoeg vrouwen ook gewoon wegblijven

Rond het Nederlands elftal zien we altijd de kinderen en spelersvrouwen opduiken tijdens een groot toernooi. Hoe zit dat bij 'onze' Tour-renners? Worden de vrouwen en kinderen toegelaten tot het rennershotel, reizen zij hun man achterna door heel Frankrijk?

Tijdens de Tour moeten de vrouwen, net als de andere wielersupporters, achter het peloton aan reizen. Elke dag in een ander hotel, of, zoals vaker gebeurt, gewoon met de camper. Wel zo makkelijk met de kinderen, en ja, zónder nanny. Hun man zien ze ’s ochtends in alle drukte even bij de start, of ’s avonds laat na de verplaatsing, massage, behandeling en tussen het avondeten en slapen door. In hetzelfde hotel verblijven als de ploeg van je man, aan tafel verschijnen; het is allemaal not done. Niet gek dat genoeg vrouwen ook gewoon wegblijven, en pas als het peloton Parijs binnen rijdt richting de Tour trekken.

Manon, hoe krijgen de vrouwen hun man thuis na drie weken Tour? Ze lijken mij niet te benijden.

Als wielervrouw moet je vooral stevig in je schoenen staan, bereid zijn in je eentje voor het huishouden zorg te dragen, je eigen carrière op een laag pitje te zetten en de brokken te lijmen waar nodig. Cindy Clement, de vrouw van Team Belkin-renner Stef, twitterde het nog na de valpartij van haar man deze Tour: ‘‪@Stefclement is comin’ home today! For everyone who’s always bitchin’ about “the wives”…..this is where we come in and do our thing.

En ‘dat ding’ bestaat in de meeste gevallen uit: op je tenen rond het gekwetste ego en lichaam van manlief lopen. Zijn droom is uiteen gespat, zijn harde werk is voor niets geweest en nu zit hij thuis. Op de bank. Met jou. Redt hij het wel tot Parijs, dan komt hij meer dood dan levend terug en kunnen de grote herstelwerkzaamheden sowieso beginnen. Hoe dan ook komt er in beide gevallen een hoop TLC bij kijken.

Voor geld, roem of een luxe leventje, hoef je niet aan te kloppen bij een wielrenner. Tenzij je je hart verliest aan een absolute wielerster

Vriendin of vrouw van een wielrenner; het lijkt me ook een zorgelijk bestaan met al die valpartijen.

Je kiest nu eenmaal niet uit op wie je verliefd wordt. Die dingen gebeuren gewoon, toch? Voor geld, roem of een luxe leventje, hoef je niet aan te kloppen bij een wielrenner. Tenzij je je hart verliest aan een absolute wielerster, maar dan nog zijn de salarissen niet te vergelijken met die van voetballers. En dus is er sprake van echte liefde, en ja, daarmee beantwoord ik je nogal voor de hand liggende vraag of wielervrouwen zich zorgen maken.

De vrouw van Raimondas Rumsas had de dopingproducten van haar man in de auto. En zo zijn er nog tal van vrouwen die toezagen en, blijkbaar, goedkeurden dat hun mannen doping gebruikten. Je had het net al over de vriendin van Froome en de vrouw van Wiggins. Er zitten dus heel fanatieke wielervrouwen tussen.

De meeste van hen blijven het liefst op de achtergrond, zelfs de ex-rondemissen die een relatie beginnen met een wielrenner. En op de achtergrond zijn ze van onschatbare waarde, geloof me, we weten de helft nog niet. Neem Ramona van der Lecq. Zij speelde een grote, zo niet allesbepalende rol in de carriére van Niki Terpstra. In 2006 leerden ze elkaar kennen op het podium van Olympia’s Tour en tot die tijd was de discipline bij Terpstra soms ver te zoeken. Zij zorgde ervoor dat hij nu eindelijk eens vol voor de sport koos; we kennen inmiddels het fraaie resultaat.

En of die gezamenlijke passie om van het wielerleven een succes te maken bij sommigen uitmondt in het helpen bij illegale praktijken? Jee, daar vraag je me wat. Het gebeurt inderdaad, zoals bij de familie Rumsas. Ook lazen we er over in het boek van ex-dopinggebruiker Tyler Hamilton, ‘De Wielermaffia’, waarin hij schreef: ‘Ik hield voor Haven (zijn vrouw, red.) niets geheim. Het zou verkeerd zijn geweest haar niet op de hoogte te stellen en bovendien was het veiliger om beiden aan dezelfde kant te staan, mocht het onwaarschijnlijke geval zich voordoen dat de politie of een dopingcontroleur op de stoep stond. (…) Ik kan niet namens al mijn ploegmaten spreken, maar ik kreeg de indruk dat de meeste renners tegenover hun vrouwen en vriendinnen eenzelfde, volledige openheid betrachtten.’ Gedeelde smart is halve smart zullen we maar zeggen.

Odessa Leipheimer, echtgenote Levi, heeft de meeste indruk op me gemaakt. Zelden heb ik iemand zo fanatiek, heftig en opvallend haar man zien aanmoedigen

Van die praktijken heb ik zelf nooit iets gezien of gemerkt, wat je niet zal verbazen. Ander fanatisme heb ik wel gezien, en in die categorie heeft Odessa Leipheimer, echtgenote van oud-Rabobankrenner Levi, de meeste indruk op me gemaakt. Zelden heb ik iemand zo fanatiek, heftig en, laten we zeggen, opvallend haar man zien aanmoedigen. Of andere renners trouwens.

In 2002 stond ze, gehuld in een piepkleine outfit, met oranje cheerleader pompoms in haar handen op de Tourmalet en dacht ze Erik Dekker, ploeggenoot van haar Levi, te helpen door hem een duwtje te geven. Prompt schoten de pompoms tussen de spaken, zodat Dekker niet meer verder kon. Tot grote hilariteit van alle betrokkenen, aangezien Dekker niets te winnen had in die bergetappe. Ooit bezocht ik overigens het huis van de familie Leipheimer in Girona, maar om dat bezoek te beschrijven heb ik een tweede brief nodig.

Weet je Jasper, vrouwen als Odessa, dat zijn de uitzonderingen. De standaard wielervrouw, als ze al bestaat, is een gewone, hardwerkende, nuchtere, realistische en opofferingsgezinde vrouw die met hart en ziel achter haar man staat. Gewoon, omdat ze van hem houdt. Die jongen kan er toch ook niks aan doen dat hij wielrenner is?

Delen: