Word abonnee

Column

De Messi van Friesland

door: Jasper Boks
6 mei 2014

7 mei 1950

Volgens mensen die het kunnen weten, was Abe Lenstra de beste speler van zijn generatie. Als we het naar deze tijd halen: hij was de Messi van Friesland.  Of is de eveneens honkvaste Messi de Lenstra van Barcelona, dat kan natuurlijk ook.

Lenstra was zo verknocht aan zijn geboortegrond dat hij er voor geen goud wilde vertrekken. Een blanco cheque van het Italiaanse Fiorentina? De tweebenige en razendsnelle spits haalde z’n neus ervoor op. Zelfs Amsterdam was hem te ver weg en het shirt van sc Heerenveen was hem veel liever dan dat van Ajax. Voor de Friezen bleef hij Us Abe, al vertrok hij uiteindelijk in 1954 na de invoering van het betaalde voetbal in Nederland naar Enschede voor een transferbedrag van 11.000 gulden.

Op 7 mei 1950 zat Abe dus nog lekker in Friesland en op die dag was Lenstra de grote ster in een van de meest legendarische wedstrijden ooit gespeeld. Abeveen, zoals in die tijd de bijnaam luidde van sc Heerenveen, nam het op tegen het grote Ajax. Voor de Amsterdammers was er geen vuiltje aan de lucht, de ploeg, met onder anderen Rinus Michels en Cor van der Hart in de gelederen, stond met nog een halfuur te gaan met 1-5 voor en dat had volgens de overlevering ook wel 1-10 kunnen zijn.

'In 1956 was Us Abe de grote man tegen de Duitsers'

Toen kreeg Lenstra het op z’n heupen. Het werd 2-5, 3-5, 4-5, 5-5 en uiteindelijk zelfs 6-5. De toen 29-jarige Lenstra scoorde twee keer en was betrokken bij de overige vier Heerenveen-goals. De nederlaag kostte Ajax de titel, die ging dat jaar naar Limburgia. Toen in 1951 voor het eerst de verkiezing Sportman van het Jaar werd gehouden, was die titel voor Lenstra. En een jaar later trouwens opnieuw.

Lenstra kwam 47 keer uit voor Oranje tussen 1940 en 1959 (zijn laatste interland speelde hij op z’n 38ste) en scoorde daarin 33 maal. In 1956 was hij ook de grote man tijdens de eerste interland na de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitsers. Regerend wereldkampioen West-Duitsland werd met 1-2 verslagen, Lenstra maakte beide Oranje-goals en de emoties liepen hoog op in Nederland.

Abe was een van de eerste grote sporthelden die Nederland had. Lenstra was erg populair,  samen met Kick Smit en Faas Wilkes stond hij model voor de voetballende stripheld Kick Wilstra. Op de dag af 64 jaar na de historische wedstrijd van Abe Lenstra tegen Ajax, lanceert Helden een online platform. Speciaal voor alle Abes van deze tijd. En die luisteren vandaag de dag naar namen als Arjen Robben, Sven Kramer en Epke Zonderland.

Delen: