Word abonnee

Wielrennen

Tom Dumoulin: ‘Tom kan echt gaan domineren’

ANP

Wielrennen

Tom Dumoulin: ‘Tom kan echt gaan domineren’

door: Jaap Stalenburg
7 november 2018
6 tot 11 minuten lezen

Tweede in de Giro, tweede in de Tour en zilver bij het WK tijdrijden. Tom Dumoulin stond ook in 2018 volop in de schijnwerpers. De kopman van Team Sunweb kijkt alweer vooruit. Geschiedenis schrijven is het doel. Met vrienden, collega’s en wielericonen ging Helden op zoek naar het geheim van Tom Dumoulin. “Hij kan in 2019 de Tour winnen.”

Tom Dumoulin zit op een mooie dinsdagmiddag in de sky-lounge van een hip studentenhotel aan de oevers van de Maas in zijn geboorteplaats Maastricht.
In een presentatie recht-uit-het-hart kondigt hij de Tour de Dumoulin aan, een dag wielersport voor jongeren rond Maastricht in de week na het WK van 2019.

“Het frustreert me dat alle successen die we de afgelopen jaren in Nederland met deze geweldige generatie hebben geboekt, niet heeft geresulteerd in meer mensen die de sport beoefenen. We kunnen dat blijkbaar onvoldoende overbrengen. Ik zie tijdens mijn trainingsrondjes niet dat er meer kinderen op een racefiets zitten. Waarom ik dit nog meer doe? Ik ben door het jaar heen vooral een egoïstische topsporter en dit is voor mij een manier om iets te betekenen voor het wielrennen in Limburg.”

Het is de Tom Dumoulin die vrienden kennen en de buitenwereld wat minder; de topsporter die meer wil dan gele en roze truien binnenhalen. De man die in 2017 als eerste Nederlander de Giro won en dit jaar tweede werd in zowel de Ronde van Italië als de Tour de France, kan naar buiten soms wat afstandelijk lijken, maar hij wil ook daadwerkelijk iets betekenen voor zijn omgeving. Wat drijft Tom Dumoulin? Wat is het geheim van zijn succes? Hoe steekt de man in elkaar die in 2019 zijn pijlen richt op de Tour de France en die als derde Nederlander ooit hoopt te winnen? We vroegen het aan mensen die het kunnen weten.

Eurosport-commentator en oud-wielrenner Karsten Kroon is vertrouweling en trainingsmaatje van Tom Dumoulin. Ze wonen een paar kilometer bij elkaar vandaan.
“Tom is een intelligente jongen die nadenkt over het leven. Hij weet ook precies waarom hij doet wat hij doet. Hij is integer en een oprecht fatsoenlijk en aardig mens. Het leuke aan Tom is ook dat hij vooral normaal gevonden wil worden, dat hij wil dat mensen gewoon tegen hem doen. Tom gaat ook niet mee in de polonaises na succes en laat kritiek probleemloos van zich afglijden. Hij heeft perfect door hoe het allemaal werkt, dat mensen die nu vooraan staan te roepen dat ze je grootste vriend zijn, straks de eerste zijn die klaarstaan om je kop eraf te hakken.”

Oud-profwielrenner Aart Vierhouten was bondscoach van de beloften en werkte in die hoedanigheid samen met Tom Dumoulin.
“Toen ik eind 2009 begon als bondscoach kreeg ik een telefoontje van Bert Smeets, ploegleider bij Park Hotel Valkenburg en hij zei: ‘Bij onze club rijdt een jongen en die durf ik wel bij jou aan te bevelen. Die jongen kan wel aardig omhoog, hij heet Tom Dumoulin.’ Ik haalde hem bij de selectie en zo is het eigenlijk begonnen. Mijn enige twijfel was voordat ik hem had ontmoet, het feit dat hij uit Limburg kwam.

Ik had niet altijd goeie ervaringen met Limburgers, maar over Tom had ik toen we gingen samenwerken vanaf dag één geen twijfels. In het begin wisselde hij goede prestaties nog wel af met heel slecht rijden. Dat kwam ook omdat hij pas op zijn zestiende was gaan wielrennen en weinig trainingshistorie had, maar hij kon wel snel herstellen en heel diep gaan.

Op zijn negentiende had hij al een hoog niveau bereikt. Ik zei tegen Tom: ‘Als je dit nu al kunt, dan is er alleen nog maar heel veel ruimte voor verbetering.’ In het begin moest hij bij ons vooral leren in een peloton te rijden. Daar moest hij handiger in worden. Hij was bijdehand genoeg om zich daar snel in te verbeteren. Tom won meteen de eerste wereldbekerwedstrijd waaraan hij meedeed, in Portugal. Cervélo, waarvan oud-volleybalcoach Joop Alberda destijds manager was, was in 2010 geïnteresseerd.

Tom vroeg mij om hem te begeleiden. Ik heb het er toen met zijn ouders over gehad. Zijn vader vroeg zich oprecht af of Tom zijn geld wel kon verdienen als profwielrenner. Hij had ook nog zijn studie en pa wilde dat hij die afmaakte. Helemaal niemand in die hele familie had ooit op een racefiets gezeten. Als prof begon hij uiteindelijk niet bij Cervélo, want die ploeg hield eind 2010 op te bestaan, maar bij Argos-Shimano. Hij wist precies wat hij deed, Tom koos bewust voor die ploeg, omdat hij daar wetenschappelijk begeleid kon worden. Daar startte ook zijn band met Iwan Spekenbrink, de huidige teammanager van Team Sunweb. Hij zit op z’n plek daar, er wordt heel planmatig aan zijn carrière gewerkt.

Vierhouten: ‘Zijn vader vroeg zich oprecht af of Tom zijn geld wel kon verdienen als profwielrenner’

In 2012, in zijn eerste seizoen bij Argos-Shimano, zag ik meteen al dat er een potentiële rondewinnaar in hem schuilde. In zijn eerste Tirreno-Adriatico reed hij in twee etappes de hele dag vooruit over heuvelachtig parcours. Wat ook goed voor zijn ontwikkeling was, was dat Marcel Kittel en John Degenkolb ineens massasprints gingen winnen op het hoogste niveau.

Tekst gaat verder onder de foto

Tom Dumoulin in de Giro d'Italia

Tom moest mee in de sprinttrein en dat was voor hem misschien wel de belangrijkste leerschool. Zonder die sprinters in de ploeg had hij in de remmen kunnen knijpen als het geweld uitbarstte. Maar door Kittel en Degenkolb moest hij meedoen, de sprint aantrekken. Daar heeft hij ontzettend veel van geleerd. Wat hem ook tekent: Tom kan ontzettend emotioneel zijn na een teleurstelling of nederlaag, maar na een nachtje slapen staat hij op met het gevoel dat er een nieuw boek geschreven moet worden. Dat snelle omschakelen kunnen er niet veel in de topsport.”

Helden Magazine 44

Het eerste gedeelte van het verhaal van Tom Dumoulin komt voort uit Helden Magazine 44 waar Kjeld Nuis de cover siert. Nuis is de Held van het Jaar geworden. De tweevoudig olympisch kampioen kent ook de andere kant van de medaille.

Verder in de 44ste editie van Helden, Virgil van Dijk de aanvoerder van het vernieuwde Oranje en Liverpool, schorttrackster Suzanne Schulting, tennisster Kiki Bertens, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen Niki Terpstra, handbalster Yvette Broch, schaatser Sven Kramer, de successen van de Nederlandse sportvrouwen, zwemmer Nyls Korstanje, bokser Peter Müllenberg, voetballer Davy Klaassen, Raymond van Barneveld ging in gesprek met Victoria Koblenko, en Frenkie de Jong en vriendin Mikky ontmoeten Wendy Rommedahl.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: