Word abonnee

Schaatsen

Sven Kramer: ‘Ik wil een goede vader zijn’

Stephan Tellier

Schaatsen

Sven Kramer: ‘Ik wil een goede vader zijn’

door: Jasper Boks & Jaap Stalenburg
7 november 2018
5 tot 10 minuten lezen

Het was een bewogen jaar voor Sven Kramer. Hij pakte in 2018 voor de derde keer op rij olympisch goud op de vijf kilometer. Een record. Maar op de tien kilometer slaagde hij er opnieuw niet in de ontbrekende olympische titel te pakken. Maar 2018 is bovenal het jaar waarin hij vader werd.

Papa Sven.

Op 21 oktober werden zijn vriendin en oud-hockeykampioen Naomi van As en hij de trotse ouders van dochter Kae. Voortaan gaat Sven Kramer zijn schaatscarrière combineren met het vaderschap. “Het is natuurlijk een hele omslag Ik heb altijd helemaal voor mijn sport geleefd, dat is mijn kracht geweest. Vanaf mijn achttiende draaide alles om schaatsen, daar heb ik nauwelijks concessies aan hoeven doen. Ik denk ook niet dat ik dat moet kwijtraken nu Kae er is, maar er komen wel belangrijke dingen bij. Ik zie dat alleen maar als een verrijking. Ik denk dat ik er klaar voor ben, maar dat zal iedereen die net vader is van tevoren zeggen.”

Je hebt lang gedacht: eerst die Spelen van 2018 en dan kinderen?
“Ik vind dat als je die keuze maakt om vader te willen worden, je er ook echt moet kunnen zijn voor het kindje. Het vaderschap kun je er niet even bij doen. Ik wil een goede vader zijn en eerder in mijn carrière dacht ik dat ik dat niet kon zijn in combinatie met de sport. Daar ben ik thuis eerlijk over geweest. ‘Daar wachten we nog even mee,’ heb ik gezegd. Daar had ik met Naomi weleens discussie over, dat kan ik niet ontkennen.”

Waarom is het schaatsen nu wel met het vaderschap te combineren?
“Ik word ouder en ik kan niet ontkennen dat een ander deel van m’n carrière is aangebroken. Naomi is nu ook wat langer gestopt met hockey, dus we hebben iets meer rust en ik denk dat dat beter is voor ons.”

‘We zijn nu op een punt aanbeland dat het niet heel grappig meer is voor mij. Patrick Roest is een serieuze concurrent geworden’

Was je even vergeten dat de camera’s op je gericht stonden toen je dat bolle-buik-gebaar deed na afloop van het goud op de 5000 meter tijdens de afgelopen Spelen?
“Toen wisten wij echt nog niet dat Naomi zwanger was. Ze was het overigens al wel, maar dat wisten wij nog niet.”

Tekst gaat verder onder de foto

Naomi van As en Sven Kramer met dochter Kae

Hoe wil jij je kinderen opvoeden?
“Er zijn ruim zeven miljard mensen op de wereld, met de meesten van hen is het redelijk goed gekomen, dus dan zal het bij ons toch ook wel goed komen? Dat klinkt misschien een beetje ongeïnteresseerd, maar ik denk dat het beter is als we het over ons heen laten komen.”

Ga je dit seizoen wat schaatsen betreft rustiger aan doen door je thuissituatie?
“Hier hebben we natuurlijk over gesproken. Er zijn genoeg voorbeelden van fulltime sporters die het thuis prima hebben geregeld. Ik heb heel veel vertrouwen in Naomi. Zij staat er ook achter dat ik als vanouds het seizoen in ga.”

ZWAKKE RUG

Er staat een vette streep onder het vorige seizoen waarin zijn derde olympische titel op de 5000 meter voor Sven niet opwoog tegen zijn pijnlijke 10 kilometer, waarop hij nog altijd wacht op goud. “Ik heb over het olympisch jaar een dubbel gevoel, want ik had een van mijn allerbeste seizoenen in het voor olympisch jaar. Het is niet gelukt die lijn door te trekken.”

Je komt terug met goud, maar nu overheerst toch die teleurstellende 10 kilometer, waarop je na de foute wissel in Vancouver en het zilver in Sochi absoluut goud wilde halen.
“Het zit hem niet zozeer in die 10 kilometer, maar vooral in alle fysieke ellende in de aanloop naar de Spelen. Ik heb voor de Spelen te veel ongemakken gehad, met name aan m’n rug. Daardoor heb ik er niet uit kunnen halen, wat er conditioneel en qua vermogen wel in zat.”

Sven laat op zijn telefoon een foto zien die de ramp- spoed in het olympisch jaar treffend illustreert. We zien een bont en blauwe rug, het gevolg van zijn val in september 2017 tijdens een trainingsrit in de buurt van Joure. “In april 2017 fietste ik een zware koers in Drenthe. We moesten ook over keien rijden en het ging die dag hartstikke goed. Totdat ik in de laatste drie kilometer op m’n bek ging. Ik brak m’n sleutelbeen en moest worden geopereerd.

Daar kwam dus in september die tweede val met de fiets overheen. Bij Joure reed een jochie met oortjes in. Terwijl hij muziek luisterde, zat hij ook nog eens met losse handen op de fiets. Hij slingerde en knalde tegen m’n ploeg- genoot Chris Huizinga aan. Ik raakte daardoor het achterwiel van Chris en viel op het sleutelbeen dat ik in april had gebroken.

Helden Magazine 44

Het eerste gedeelte van het verhaal van Sven Kramer komt voort uit Helden Magazine 44 waar Kjeld Nuisde cover siert. Nuis is de Held van het Jaar geworden. De tweevoudig olympisch kampioen kent ook de andere kant van de medaille.

Verder in de 44ste editie van Helden, Tom Dumoulin over zijn successen, de Tour en de Giro, Virgil van Dijk de aanvoerder van het vernieuwde Oranje en Liverpool, schorttrackster Suzanne Schulting, tennisster Kiki Bertens, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen Niki Terpstra, handbalster Yvette Broch, de successen van de Nederlandse sportvrouwen, zwemmer Nyls Korstanje, bokser Peter Müllenberg, voetballer Davy Klaassen, Raymond van Barneveld ging in gesprek met Victoria Koblenko, en Frenkie de Jong en vriendin Mikky ontmoeten Wendy Rommedahl.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 44! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: