Word abonnee

Boksen

Papendalganger: Peter Müllenberg

Neeltje Kleijn

Boksen

Papendalganger: Peter Müllenberg

door: Marlies van Cleeff
5 november 2018
3 tot 8 minuten lezen

Peter Müllenberg is een van de beste boksers van ons land. Sinds de Olympische Spelen in 2016, waar hij zich als eerste Nederlandse bokser in 24 jaar voor kwalificeerde, is er veel veranderd in zijn leven. Maar één doel staat vast: een medaille op de Spelen in Tokio. Wij legden de Papendalganger dilemma’s voor.

Halfzwaargewicht of zwaargewicht?

“Vanaf 2012 bokste ik in het halfzwaargewicht, in de klasse tot 81 kilo. Ik heb twee keer EK-zilver gewonnen, in 2013 en 2015, en ik kwalificeerde me voor de Spelen. Maar deze zomer ben ik noodgedwongen overgestapt naar het zwaargewicht. Ik was zo vermoeid door het afvallen, het brak me op. Mijn normale gewicht lag rond 85 kilo. Ik moest elke dag opletten wat ik at. Een paar weken voor een wedstrijd was dat sowieso heel weinig, maar ik moest wel twee keer per dag trainen. Dat ging een of twee dagen goed, maar op de vierde dag begon ik het te voelen.

Om voor een wedstrijd nog de laatste kilo’s af te vallen, ging ik hardlopen in een sauna suit. Een soort regenpak met daaronder en erboven een laag kleding. Daarna voelde ik me zo slap als een vaatdoek. Judoka’s doen dit ook, maar zij hebben het voordeel dat ze maar één weegmoment hebben voor een evenement. Wij hebben er iedere dag één. De overgang naar het zwaargewicht, van 81 naar 91 kilo, is best groot. Ik moet eraan wennen. Maar we hebben nog bijna een jaar de tijd, de kwalificaties voor Tokio beginnen pas halverwege 2019.

Ik weeg nu zo’n 87 kilo, moet vooral veel trainen om sterker te worden. En ik moet mijn spel aanpassen. In het zwaargewicht gaat het meer om harde klappen uitdelen, er komt veel meer kracht bij kijken. Het voordeel voor mij is dat jongens in het zwaargewicht wat langzamer zijn, ik moet het juist van mijn snelheid hebben. Daarentegen: de zwaargewichten zijn wel langer, dat is lastiger. Het komend jaar staat dus in het teken van krachtopbouw. Op Papendal zijn alle faciliteiten aanwezig, we hebben de beschikking over een perfect krachthonk en een prachtige bokshal. Ik heb er vertrouwen in en bondscoach Hennie van Bemmel heeft dat ook.”

Tekst gaat verder onder de foto

Peter Müllenberg in boksschool

Helden Magazine 44

Het eerste gedeelte van het verhaal van Peter Müllenberg komt voort uit Helden Magazine 44 waar Kjeld Nuis de cover siert. Nuis is de Held van het Jaar geworden. De tweevoudig olympisch kampioen kent ook de andere kant van de medaille.

Verder in de 44ste editie van Helden, Tom Dumoulin over zijn successen, de Tour en de Giro, Virgil van Dijk de aanvoerder van het vernieuwde Oranje en Liverpool, schorttrackster Suzanne Schulting, tennisster Kiki Bertens, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen Niki Terpstra, handbalster Yvette Broch, schaatser Sven Kramer, de successen van de Nederlandse sportvrouwen, zwemmer Nyls Korstanje, voetballer Davy Klaassen, Raymond van Barneveld ging in gesprek met Victoria Koblenko, en Frenkie de Jong en vriendin Mikky ontmoeten Wendy Rommedahl.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: