Word abonnee

Voetbal

Virgil van Dijk: ‘Soldaat van oranje’

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Virgil van Dijk: ‘Soldaat van oranje’

door: Barbara Barend
7 november 2018
6 tot 11 minuten lezen

Wat een jaar heeft Virgil van Dijk (27) achter de rug. Vlak voor de jaarwisseling maakte hij een droomtransfer naar Liverpool waardoor hij op slag de duurste verdediger ter wereld werd. Vijf maanden later stond hij in de finale van de Champions League. Bondscoach Ronald Koeman benoemde hem bovendien tot aanvoerder van het nieuwe Oranje. Kortom: het leven lacht hem toe.

De nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal is een grote meneer in Engeland. Rustig over straat gaan in zijn woonplaats Liverpool is er niet meer bij. En bij iedere goede of foute pass wordt gerefereerd aan het recordbedrag van bijna 85 miljoen euro dat Liverpool voor hem heeft betaald. Zelf blijft Virgil van Dijk er relatief rustig onder. We spreken hem op het prachtige trainingscomplex van Liverpool. “Hebben jullie al iets te drinken gehad?” vraagt hij als we elkaar begroeten. Tegelijk slaat hij zijn arm om een paar kleine fans die uitverkoren zijn om de training bij te wonen. “Wat is er mooier dan die kinderen de dag van hun leven te geven?”

We beginnen met de fotografie. Virgil kijkt strak in de camera, haren in een knot. Op ons verzoek doet hij voor één keer de haren los. “Ik heb thuis mijn haren altijd los, maar zodra ik naar de club ga, dan gaat mijn staartje erin. Maar vooruit, als het mooie foto’s worden, dan gooi ik mijn haren wel los.” Na de fotosessie begint hij met passie te vertellen, met altijd die bescheiden en soms ook kwetsbare glimlach. “Het klinkt zo cliché, maar je kunt je toch geen betere baan voorstellen dan die van profvoetballer van Liverpool en Oranje? Er zijn heus weleens momenten dat het zwaar is, maar ik doe er alles aan om er altijd plezier in te houden. Wat wij profs doen is heel speciaal. Het duurt heel kort allemaal, dus dan is het belangrijk dat je er ook van kunt genieten.”

Veel sporters vergeten te genieten, mede omdat ze lijden onder de constante druk van het moeten presteren.
“Ik vind eerlijk gezegd dat ik het wel kan. Als je er onder lijdt, lijkt me dat vreselijk. Het is voor mij de laatste jaren ook makkelijker geworden. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, want juist die transfer naar Liverpool zou druk kunnen veroorzaken. Als je jong bent, denk je vooral aan zaken die niet goed gaan. De sociale media kunnen je daarnaast ook helemaal gek maken, maar ik weet heel goed wat het belangrijkste in het leven is.”

En dat is?
Met een brede glimlach. “Mijn gezin! Als het thuis goed zit, dan voel ik me ook goed. Voetballen komt bij mij op de tweede plaats en dat zal altijd zo blijven. Echt waar. En mijn dochters geven zoveel terug, dat is ongekend. Mijn vrouw is de spil van het gezin. Ik waardeer haar meer dan ooit. Mijn vrouw moet zich altijd sterk tonen. Dat realiseer ik me maar al
te goed. Soms wil je ook weleens lekker de stad in, een wijntje drinken en een rondje gaan lopen. Dat kan allemaal niet, dus ook niet met mijn vrouw. We proberen het niet eens. We zijn jong, maar gaan nooit uit. De eerste twee weken in Liverpool zaten we in een hotel. Binnen een dag stonden er alleen maar fans voor het hotel, die wisten dat ik daar verbleef. En de paparazzi wisten dat ook. Daar heb je dan ook nog mee te maken, dus ik vertoon me niet in de stad. Daar staat ook heel veel moois tegenover, dus je hoort me niet klagen, hoor.”

Tekst gaat verder onder de foto

Virgil van Dijk

Werkt jouw vrouw?
“Nee, daar hebben we bewust voor gekozen. Als ze heel graag wil werken, dan ga ik haar natuurlijk niet tegenhouden. We trainen op heel verschillende tijden. Als ik in de avond train en in de ochtend thuis ben en zij zou in de ochtend werken, dan zien we elkaar helemaal niet. Het is gewoon goed zo.”
Is jouw houding in het leven mede bepaald omdat jouw vader je moeder en jou heel snel heeft verlaten?
“Natuurlijk speelt dat mee. Wat er is gebeurd tussen mijn vader en mijn familie is iets tussen ons, is privé en dat hoeft niemand precies te weten. Het klopt dat mijn vader niet meer in beeld is bij mij. Dat speelt vast en zeker mee hoe ik als vader wil zijn, maar het gaat ook vanzelf. Ik weet één ding honderd procent zeker: ík zal mijn kinderen nooit in de steek laten. Ik zal er altijd voor mijn gezin zijn.”
Maar het maakt je kwetsbaar. Tenminste, dat vond ik toen ik kinderen kreeg.
“Natuurlijk, dat herken ik ook, ik begrijp wat je bedoelt. Ik denk dat ik het op dit moment best goed voor elkaar heb, thuis
en bij de club. Er is een balans die ervoor zorgt dat ik me als voetballer en privé goed voel. Hoe mooi wil je het hebben?”

‘We hebben ook een groepsapp met Oranje waarin we proberen contact met elkaar te houden’

Helden Magazine 44

Het eerste gedeelte van het verhaal van Virgil van Dijk komt voort uit Helden Magazine 44 waar Kjeld Nuis de cover siert. Nuis is de Held van het Jaar geworden. De tweevoudig olympisch kampioen kent ook de andere kant van de medaille.

Verder in de 44ste editie van Helden, Tom Dumoulin over zijn successen, de Tour en de Giro, schorttrackster Suzanne Schulting, tennisster Kiki Bertens, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen Niki Terpstra, handbalster Yvette Broch, schaatser Sven Kramer, de successen van de Nederlandse sportvrouwen, zwemmer Nyls Korstanje, bokser Peter Müllenberg, voetballer Davy Klaassen, Raymond van Barneveld ging in gesprek met Victoria Koblenko, en Frenkie de Jong en vriendin Mikky ontmoeten Wendy Rommedahl.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: