Word abonnee

Schaatsen

Held Kjeld

Jasper Faber

Schaatsen

Held Kjeld

door: Jasper Boks
7 november 2018
15 tot 20 minuten lezen

Het was lange tijd ‘net niet’. Talent had hij genoeg, maar op de momenten dat het echt moest, ging het vaak mis. Totdat Kjeld Nuis in Pyeongchang naar olympisch goud op de 1000 en 1500 meter snelde. Mede dankzij vriendin en ex-Miss Nederland Jill en zoon Jax. Voor ons is Kjeld Nuis de Held van het Jaar.

“Yes, eindelijk! Dat is het enige wat ik uit kon brengen toen ik mijn eerste gouden olympische medaille won. Mijn coach Jac Orie ging helemaal uit z’n pan. Hij bleef me op m’n rug beuken. En ondertussen maar vloeken. Ook bij Jac kwamen de frustraties van de twee Spelen die ik had gemist eruit. Als jong pikkie had hij me bij z’n ploeg gehaald, maar acht jaar lang lukte het steeds net niet als het echt moest. In Pyeongchang ­ en eigenlijk in de twee jaar ervoor al­ lukte het allemaal wél. Toen ik goud won, schoten al die momenten dat ik in de put zat, maar toch ben blijven knokken, door m’n kop. Ik kon alleen maar janken toen ik m’n vriendin Jill na het winnen van de 1500 meter sprak. Ze had als een bezetene mee zitten leven met vrienden en familie in onze woonplaats Emmen, was bij onze zoon Jax van toen anderhalf en zou voor de 1000 meter samen met m’n vader en nog een groep beken­den het vliegtuig pakken. Toen ze in Zuid­-Korea kwamen, heb ik Jill en mijn vader meteen uitgenodigd in het olympisch dorp. We dronken een theetje, hebben met elkaar geknuffeld. Ik heb hen bedankt voor de steun in de voorgaande jaren. Jill is zo belangrijk geweest. Zij heeft mij het duwtje in de rug gegeven, zeg trouwens maar gerust een schop onder m’n hol!

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: