Word abonnee

Schaatsen

Kjeld Nuis: ‘Held Kjeld’

Jasper Faber

Schaatsen

Kjeld Nuis: ‘Held Kjeld’

door: Jasper Boks
7 november 2018
6 tot 11 minuten lezen

 

Het was lange tijd ‘net niet’. Talent had hij genoeg, maar op de momenten dat het echt moest, ging het vaak mis. Totdat Kjeld Nuis in Pyeongchang naar olympisch goud op de 1000 en 1500 meter snelde. Mede dankzij vriendin en ex-Miss Nederland Jill en zoon Jax. Voor ons is Kjeld Nuis de Held van het Jaar.

“Yes, eindelijk! Dat is het enige wat ik uit kon brengen toen ik mijn eerste gouden olympische medaille won. Mijn coach Jac Orie ging helemaal uit z’n pan. Hij bleef me op m’n rug beuken. En ondertussen maar vloeken. Ook bij Jac kwamen de frustraties van de twee Spelen die ik had gemist eruit. Als jong pikkie had hij me bij z’n ploeg gehaald, maar acht jaar lang lukte het steeds net niet als het echt moest. In Pyeongchang ­ en eigenlijk in de twee jaar ervoor al ­ lukte het allemaal wél. Toen ik goud won, schoten al die momenten dat ik in de put zat, maar toch ben blijven knokken, door m’n kop.

Ik kon alleen maar janken toen ik m’n vriendin Jill na het winnen van de 1500 meter sprak. Ze had als een bezetene mee zitten leven met vrienden en familie in onze woonplaats Emmen, was bij onze zoon Jax van toen anderhalf en zou voor de 1000 meter samen met m’n vader en nog een groep beken­ den het vliegtuig pakken. Toen ze in Zuid­Korea kwamen, heb ik Jill en mijn vader meteen uitgenodigd in het olympisch dorp. We dronken een theetje, hebben met elkaar geknuffeld. Ik heb hen bedankt voor de steun in de voorgaande jaren. Jill is zo belangrijk geweest. Zij heeft mij het duwtje in de rug gegeven, zeg trouwens maar gerust een schop onder m’n hol!

PAYBACK TIME

Weet je dat ik aan de mislukte kwalificatie van de Spelen in So­chi eigenlijk Jill te danken heb? Ik werd na afloop geïnterviewd toen ik de Spelen had gemist, zat helemaal stuk. Jill en haar moeder zagen dat interview op tv. ‘Moet je die jongen niet gaan troosten?’ zei haar moeder tegen Jill. Ze heeft me een berichtje op Facebook gestuurd, maar dat heb ik niet gelezen.

Eind mei 2014 was er een festival in Heerenveen. Daar zag ik haar en dacht maar één ding: wow! Mijn vrienden spoorden me aan op haar af te stappen. ‘Ik weet heus wel wie je bent, hoor,’ zei Jill. Toen we samen gingen wonen, merkte Jill al snel dat ik veran­derde als er wedstrijden aan zaten te komen. Ik begon te twijfe­len, dacht: heb ik wel goed genoeg getraind? ‘Leer nou eens van jezelf uit te gaan,’ zei Jill. Zij studeert pedagogiek, waar psychologie een groot onderdeel van uitmaakt, en wees me op mentale begeleiding. Aanvankelijk dacht ik dat niet nodig te hebben.

‘Iedereen denkt: die Kjeld is ook een beetje van ons’

Van m’n schoonmoeder kreeg ik het boek Sportgek van sport­psycholoog Edith Rozendaal. ‘Ga dit eens lezen,’ zei ze. Er stonden heel eenvoudige oefeningen in. Pure ademhalings­ oefeningen en ik leerde hoe ik in gedachten door m’n hele lijf kon gaan om zo aan te voelen waar de spanning zat. Mijn eerste kennismaking met mindfulness.

Ik raakte overtuigd dat ik in m’n koppie nog winst kon boe­ken, klopte aan bij een sportpsycholoog. Ik heb mezelf goed geanalyseerd. Wat doe en denk ik tijdens een goede race? En wat tijdens een slechte race? Wat gebeurt er met me als ik een misslag maak? Het sleutelwoord was: accepteren. Ik leerde dat het niet erg was om onzeker te zijn. Voorheen stopte ik m’n gevoelens weg, ik speelde toneel. Ik liep voor een race rond over het middenterrein en deed net of ik lekker ontspannen was. In werkelijkheid dacht ik: o jee, straks moet ik het laten zien. Anderhalf jaar lang ben ik intensief bezig geweest met mezelf. De geboorte van onze zoon Jax in september 2016 is ook belangrijk geweest voor m’n mentale ontwikkeling.

Als het op het ijs niet is gegaan zoals ik had gehoopt, dan is het balen, maar als ik thuiskom – en dat klinkt misschien heel suf – is Jax sowieso blij om me te zien. Mijn gezin zorgt voor afleiding. Ik bel dagelijks met mijn zoon en met Jill als ik op trainingskamp ben of voor een wedstrijd in een hotel zit. Ik kijk er echt naar uit om lekker een half uurtje met hen te bellen. Daarna lig ik dan heerlijk rustig in bed. Er is meer in het leven dan alleen schaatsen.

Die wetenschap zorgt ervoor dat ik me lekker voel. Het is niet altijd eenvoudig om met mij samen te leven. Ik leid een monotoon, egoïstisch bestaan. En ik ben me daar niet eens altijd bewust van. Verjaardagen en feestjes? Ik moet vaak afzeggen. Vind ik rot. Dat zorgt ook weleens voor frictie tussen Jill en mij. Jill neemt ook het grootste deel van de opvoeding van Jax voor haar rekening. Jill moet veel opofferen voor mij, als ik straks gestopt ben met schaatsen is het payback time. Als je me vraagt wat ik later word, dan zeg ik: huisvader.

Helden Magazine 44

Het eerste gedeelte van het verhaal van Kjeld Nuis komt voort uit Helden Magazine 44 waar hij de cover siert. Nuis is de Held van het Jaar geworden. De tweevoudig olympisch kampioen kent ook de andere kant van de medaille.

Verder in de 44ste editie van Helden, Tom Dumoulin over zijn successen, de Tour en de Giro, Virgil van Dijk de aanvoerder van het vernieuwde Oranje en Liverpool, schorttrackster Suzanne Schulting, tennisster Kiki Bertens, de winnaar van de Ronde van Vlaanderen Niki Terpstra, handbalster Yvette Broch, schaatser Sven Kramer, de successen van de Nederlandse sportvrouwen, zwemmer Nyls Korstanje, bokser Peter Müllenberg, voetballer Davy Klaassen, Raymond van Barneveld ging in gesprek met Victoria Koblenko, en Frenkie de Jong en vriendin Mikky ontmoeten Wendy Rommedahl.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: