Word abonnee

Wielrennen

‘Het zijn dure jaren’

Raymond Kerckhoffs

Wielrennen

‘Het zijn dure jaren’

door: Raymond Kerckhoffs
20 mei 2021
2 tot 7 minuten lezen

Steven Kruijswijk werd twee jaar geleden derde in de Tour de France. Dat succes kon hij in 2020 geen vervolg geven door een valpartij en een positieve coronatest. De 33-jarige renner van Jumbo-Visma hoopt deze Tour weer in de schijnwerpers te staan. “Ik heb mijn portie pech en teleurstellingen ook wel gehad. Ik ben altijd opgekrabbeld.”

De Sloveense revolutie van Tadej Pogacar en Primoz Roglic, de opkomst van een extreem jonge, nieuwe generatie en de transformatie van Team Ineos van een berekende machine naar een aanvallend koersend collectief, hebben het beeld in de grote rondes in korte tijd drastisch veranderd. Het lijkt ineens of Chris Froome, Geraint Thomas en Tom Dumoulin al jarenlang van het strijdtoneel zijn verdwenen. Zoals we bijna ook zouden vergeten dat Steven Kruijswijk twee jaar geleden nog op het podium van de Tour stond. Steven moet lachen als hij eraan wordt herinnerd dat zijn derde plaats in de Tour pas twee jaar oud is. Juist doordat er zoveel ontwikkelingen in de wielersport zijn en de geboren Brabander een jaar lang door een valpartij en een positieve coronatest uit de roulatie was, staan we er bijna niet meer bij stil dat Steven in 2019 een serieuze kandidaat voor de eindzege in de Ronde van Frankrijk was.
“Het is inderdaad nog vrij recent. Het is niet zo dat ik me aan die uitslag vast moet houden. Ik ben er juist nog altijd van overtuigd dat een podiumplaats in de komende Tour voor mij nog altijd realiseerbaar is. Ik merk wel dat de tijd niet stilstaat. Deze zomer lijkt het ook weer lang geleden dat Primoz op de voorlaatste dag van de Tour zijn gele trui verloor. Alles gaat maar door en de mensen leven bij het moment van de dag. Zeker in deze tijden volgt alles elkaar zo snel op, dat je niet te lang stil kunt blijven staan bij uitslagen. Door corona zijn het hectische tijden, je weet vaak niet waar je aan toe bent. Of wedstrijden doorgaan, of ze verzet worden en of je zelf wel kunt starten. Je leeft van moment naar moment. Het verleden lijkt daardoor soms langer geleden dan het eigenlijk is.”

Het volledige verhaal lezen? Je kunt het magazine in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: