Word abonnee

Column

Evertse: ‘Het roeien heeft een Louis van Gaal nodig’

door: Jasper Boks
26 mei 2014

Alles draait om het team- en landsbelang op weg naar de WK. Josy Verdonkschot, bondscoach van de roeivrouwen, wil medailles zien. Te beginnen bij de EK. Aan persoonlijke voorkeuren heeft hij even geen boodschap. “Iedereen moet zijn trots inslikken.”

“Het zal mij aan mijn reet roesten welke boot een medaille pakt, als het maar gebeurt. Het gaat wel om de knikkers”, zegt Josy Verdonkschot, bondscoach van de roeivrouwen.

Persoonlijke voorkeuren zijn van ondergeschikt belang, het gaat om de sterkste teams en de grootste kans op succes in een tijd dat roeibond KNRB is gekort door NOC*NSF, maar van 24 tot en met 31 augustus wel op de Amsterdamse Bosbaan de wereldkampioenschappen organiseert.

Naar de generale repetitie voor de WK – de Europese kampioenschappen in Belgrado van 30 mei tot en met 1 juni – gaan negen Nederlandse vrouwenboten.

'We willen niet met hagel schieten in Amsterdams'

Verdonkschot: “We hebben talentvolle roeisters, maar er werd niet gewonnen. We moeten nu stappen gaan maken en daarvoor moet iedereen zijn trots even inslikken. Als we nu met meerdere boten voorin mee zouden doen, was er ook geen gezeur geweest.”

De EK is het laatste meetmoment voor de bondscoach: “Na de EK gaan we misschien nog wat schuiven. Ons doel is om op de WK en op de Spelen in Rio mee te doen om de medailles.”

“Misschien gaat het schuiven ten koste van de kracht van een andere boot. Maar ik word liever met een boot tweede en een andere zesde, dan dat ik zonder te schuiven tweemaal vijfde word. We willen niet met hagel schieten in Amsterdam, gaan voor medailles.”

'We hebben toch een soort Louis van Gaal nodig'

Zo moest Inge Janssen op voorspraak van Verdonkschot de skiff richting het WK inruilen voor een plek in de dubbel twee. Naar de skiff, het koningsnummer van het roeien, ging altijd haar voorkeur uit.

“Als Inge de grootste kans op een WK-medaille had gehad in de skiff, dan had ze nu daarin geroeid. Uitkomen in de skiff is heel eervol, maar als ik door Inge in een andere boot te plaatsen een grotere kans heb op een medaille in Amsterdam, dan kies ik daarvoor.”

“Persoonlijke eer en glorie krijg je ook als je met meerdere roeiers een medaille pakt. Inge staat achter deze beslissing. En haar kansen in de skiff kunnen altijd nog komen.”

Hessel Evertse, technisch directeur van de roeibond: “We hebben toch een soort Louis van Gaal nodig om tot de sterkste boten te komen, waarmee we de grootste kans op succes hebben. We schaken nu op zes borden en zijn kansrijk. Wat Inge Janssen betreft: zij wil ook maar een ding en dat is goud winnen.”

Delen: