Word abonnee

Column

Het engeltje van Karel Klaver

door: Jasper Boks
29 september 2015

Karel Klaver viert vandaag zijn 37ste verjaardag en dat is een klein wonder. In 2002 kreeg de oud-hockeyer een bal tegen zijn slaap. Drie jaar eerder werd hij ook nog eens getroffen door de bliksem. 

Karel Klaver kwam tijdens de oefenwedstrijd van Bloemendaal tegen SCHC op 25 april 2002 net voor zijn man toen ploeggenoot Remco van Wijk de bal snoeihard met een backhandschot op het doel van SCHC wilde rammen. Maar hij raakte hem verkeerd, de bal vloog voorlangs, vol op de linkerslaap van hockeyinternational Klaver. De bal verdween via zijn hoofd in het doel. Op de bank juichten ze, totdat ze de toen 23-jarige aanvaller in elkaar zagen zakken. Van Wijk zag toen hij bij Klaver kwam nog juist zijn ogen naar buiten wegdraaien.

Drie minuten lang was hij helemaal weg. Op pijnimpulsen als het trekken aan zijn nagels reageerde hij niet. Daarna kwam hij even bij om vervolgens weer weg te vallen. De ambulance was snel ter plekke. Eerst werd gedacht dat hij zijn nek had gebroken, maar in het ziekenhuis zagen ze een bloeduitstorting ontstaan bij zijn slaap. Klaver bleek een breuk van tweeënhalve centimeter in zijn schedel te hebben, net achter zijn rechteroor en hij had een hersenkneuzing opgelopen. Klaver had het geluk dat er geen ader liep op de plek waar de schedelbreuk ontstond, anders had hij het niet na kunnen vertellen. Veertig uur lag hij op de intensive care en in totaal tien dagen bracht hij door in het ziekenhuis.  

Het bleek niet zijn eerste bijna-dood-ervaring. Hij had al eens eerder een engeltje op zijn schouder gehad

Ik sprak Klaver nadat hij uit het ziekenhuis kwam in 2002 namens Sportweek. Tijdens het gesprek over de bal tegen zijn hoofd, kwam hij met nog een bekentenis. Het bleek niet zijn eerste bijna-dood-ervaring. Hij had al eerder een engeltje op zijn schouder gehad. In 1999 had hij volgens eigen zeggen veel meer geluk. “Toen werd ik getroffen door de bliksem in een surfplaatsje bij Bordeaux.”

Klaver was met acht vrienden naar Frankrijk om te bodyboarden. Op de eerste dag van de vakantie liet hij zich niet tegenhouden door het slechte weer, met twee vrienden ging hij het water op. “Begon het ineens te bliksemen. Moesten we snel terug zwemmen met onze flippers aan. Mijn vriend kreeg kramp in zijn kuit, kon ik terug om de kramp er bij hem uit te halen. Op het strand kreeg hij zijn flippers niet uit. Moest ik weer terug. Toen ik hem hielp, was er ineens een keiharde knal. Ik viel op de grond en dacht: wat is hier in godsnaam gebeurd?”

'Mijn vriend en ik hebben het overleefd, terwijl de andere twee mensen zijn overleden'

“Ik keek naar links. Drie meter naast me zag ik een man op het strand liggen en vijftien meter verder zag ik iemand liggen die spastische bewegingen maakte. Op het strand hing echt zo’n verbrande geur. Bleek de bliksem in de man die drie meter naast me lag te zijn geslagen. Mijn vriend en ik hebben het overleefd, terwijl de andere twee mensen zijn overleden. Wij liepen er met z’n tweeën tussendoor, terwijl een traumateam nog tevergeefs probeerde die mensen te redden. Later las ik in een blad dat als het bliksemt het goed is wanneer je gehurkt zit en als je nat bent. Dan schiet de bliksem langs en niet in je lichaam. Dat is precies wat wij deden.”

Klaver herstelde ook volledig van de bal op zijn hoofd. Het voorval leidde tot flinke discussie in het Nederlandse hockey, waarbij de vraag rees of de backhandslag afgeschaft moest worden en spelers voortaan een helm moesten dragen. Zover kwam het niet. Klaver keerde terug bij Bloemendaal en het Nederlands team, kreeg rugnummer vier waardoor hij Klavertje Vier werd en nam in 2008 door een knieblessure afscheid van het hockey met de derde landstitel op rij van Bloemendaal.

Vandaag viert hij zijn 37ste verjaardag en het is al een wonder dat hij dat kan zeggen.

Delen: