Word abonnee

Blog

Coronaproof

door: Jasper Boks
11 juni 2020
5 tot 10 minuten lezen

Het was even flink schakelen. We zouden een extra dik zomernummer van Helden maken waarin al het moois wat ons te wachten stond in de maanden juni, juli en augustus voorbij zou komen. Al maanden van tevoren hadden we het magazine in de steigers gezet, interviewafspraken met sporters waren gemaakt. Maar toen was daar het coronavirus. Het EK voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France werden uitgesteld. Uiteraard logisch, maar het zorgde er ook bij ons voor dat oorspronkelijke plannen de prullenbak in konden.

Tegelijkertijd wilden we toch een dubbeldik nummer maken voor al die mensen die ondanks de coronapandemie toch ‘gewoon’ Helden wilden lezen in hun vakantie of vrije tijd. En van Helden verwachtten zij uiteraard dezelfde kwaliteit van verhalen en fotografie als voorheen. Maar ja, de sporters zaten binnen tijdens de lockdown. Hoe hun toekomst eruitzag, konden ze niet vertellen. De situatie tussen een interview via Skype of Zoom en het moment van publiceren kon al drastisch veranderd zijn, realiseerden we ons. En we wilden niet twee maanden in de winkel liggen met verhalen die al waren achterhaald door weer een nieuwe realiteit. Daarnaast waren de bijzondere fotoshoots die onze lezers van ons gewend zijn ook een no go tijdens de lockdown.

Ook wij besloten terug te grijpen op de rijke sporthistorie. Tal van memorabele sportgebeurtenissen vieren in 2020 namelijk een jubileum. Zo is het vijftig jaar geleden dat Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup 1 won. We gingen terug in de tijd met Rinus Israel, aanvoerder destijds. Het is veertig jaar terug dat Joop Zoetemelk als tweede en laatste Nederlander de Tour de France won en het is 35 jaar na zijn wereldtitel op de weg. Joop konden we uitgebreid spreken over die Tour en dat WK. Veertig jaar geleden ging ook voor tal van sporters hun olympische droom in rook op. Oud-hockeyster Elsemieke Havenga blikt terug op de Spelen van 1980 in Moskou die werden geboycot door de hockeyers. Dertig jaar geleden bleek Mike Tyson niet onoverwinnelijk. En Andre Agassi verloor dat jaar de finale op Roland Garros, maar belangrijker vond hij het dat zijn toupet bleef zitten. Een kwart eeuw geleden won Ajax als laatste Nederlandse club de Champions League. In een twintig pagina’s tellend interview met Louis van Gaal spraken we niet alleen over die zege, maar over de afgelopen 68 jaar van zijn leven. Pieter van den Hoogenband en zijn partner in crime en coach Jacco Verhaeren pakten twintig jaar terug tot twee keer toe olympisch goud in Sydney en kijken uitgebreid terug op die Spelen en wat eraan voorafging. In 2000 leek het Nederlands elftal ook op weg naar de Europese titel, nog wel in eigen land. Tot die absurde halve finale tegen Italië die verloren ging. Onder andere Dennis Bergkamp, Frank de Boer en Patrick Kluivert blikken met verslaggever Robert Heukels uitgebreid terug op die gemiste kans. Met John Heitinga gingen we tien jaar terug in de tijd, naar het WK in Zuid-Afrika. Wat waren ‘we’ dichtbij de wereldtitel…

Gelukkig werden de coronaregels vlak voor onze deadline versoepeld. Daardoor konden we Louis van Gaal gelukkig nog fotograferen voor de cover. We gaven elkaar een ‘elleboog’ ter begroeting en hielden voortdurend minimaal anderhalve meter afstand. En doordat aan de lockdown een einde kwam, konden we ook de sporthelden van nu het podium geven dat zij verdienen. Voetbalster Jackie Groenen konden we interviewen en dankzij KPN fotograferen in het Rijksmuseum, windsurfer Kiran Badloe spraken we face to face over zijn strijd met maatje en concurrent Dorian van Rijsselberghe om hem vervolgens in een mooi kostuum te fotograferen in zee. Chris Froome deed uitgebreid zijn verhaal aan verslaggever Raymond Kerckhoffs. Merijn Zeeman, sportief directeur van Team Jumbo-Visma, vertelde over zijn ambities en de geheimen van het succes achter de succesvolle wielerploeg. Tot slot was fotograaf Paul Raats bereid tien portretten uit zijn bijzondere fotoproject Tokyo2020 met Helden te delen. Paul volgde de afgelopen jaren tal van sporters die wilden schitteren op de Spelen, maar die nu nog een jaar langer moeten wachten. Van Ranomi Kromowidjojo tot Harrie Lavreysen, van Marit Bouwmeester tot Ferry Weertman. We spraken hen ook allemaal over de afgelopen periode en hoe hun weg naar de Spelen er nu uit gaat zien. Daarnaast bood Helden in samenwerking met Stichting Gilat zieke kinderen die door het coronavirus geen bezoek konden ontvangen, de kans om hun vragen af te vuren op hun helden. Marit Bouwmeester, Justin Kluivert, Matthijs de Ligt, Vivianne Miedema, Suzanne Schulting, Tess Wester en Epke Zonderland zeiden meteen ‘ja’ tegen de uitnodiging. Een verslag van die gesprekken is ook in deze editie te vinden.

Al met al is de extra dikke zomereditie, het 52ste nummer van Helden, een schitterende mix geworden van verleden en heden, met helden van toen en nu. Het is een Helden voor jong en oud, en een (Vaderdag)cadeau voor man en vrouw. Een Helden waar we, ondanks de omstandigheden en het feit dat ook wij ons deze (sport)zomer heel anders hadden voorgesteld, heel trots op zijn.

We zijn al begonnen deze bijzondere Helden te delen via Blendle, Tijdschrift.nl en onze social mediakanalen. Maar het fijnst is natuurlijk nog altijd om het nummer echt in handen te hebben. Graag horen we of we erin geslaagd zijn om een Helden te maken die ‘coronaproof’ is.

Veel leesplezier.

Jasper Boks, hoofdredacteur Helden

Delen: