Word abonnee

Stem nu op jouw Helden van het Jaar

Prachtige prestaties, Helden die zich uitspraken over moeilijke onderwerpen, sporters die afscheid namen of zich maatschappelijk lieten gelden; 2021 was een bijzonder sportjaar. Wij gaan op zoek naar de Helden van het Jaar. Deze verkiezing is anders dan alle andere (sport)verkiezingen. We zoeken de sporters die jou hebben weten te raken, motiveren en inspireren. Wij hebben een shortlist gemaakt van sporters die zich dit jaar op verschillende manieren hebben laten gelden.

Stem op jouw inspiratiebron(nen) ↓

Maar we hebben ook jouw hulp nodig. Laat ons weten op wie jij stemt. De grootste Helden maken we uiteindelijk halverwege december bekend bij de talkshow HLF8 met Johnny de Mol. De komende periode zullen in het programma diverse sporters aanwezig zijn om te vertellen over hun nominatie. Scroll naar beneden voor alle genomineerden.

 

STEMBUSSEN ZIJN GESLOTEN. DEZE WEEK DE UITSLAG BIJ HLF8

Eendracht maakt macht

Jeffrey Hoogland

Won olympisch goud op de teamsprint en olympisch zilver op de sprint. Hij pakte ook nog drie keer goud op het EK en twee wereldtitels. Jeffrey laat zien dat samenwerken met je grootste concurrent loont: in zijn strijd met Harrie Lavreysen stuwden ze elkaar naar grote hoogte.

Mentale doorbraak

Thomas Krol

De 29-jarige schaatser is wereldkampioen op de 1500 meter. De titel dankt hij vooral aan zijn groei als mens en topsporter. Bij Team Jumbo-Visma en onder coach Jac Orie laat hij de kaas niet langer van het brood eten.

Afzwaaien in stijl

Kirsten Wild

De 39-jarige baanwielrenster werd wereldkampioen bij de koppelkoers en werd derde op het omnium. Een olympische plak had ze nog niet, maar in Tokio pakte ze brons op het omnium. Daarna kon ze met een gerust hart een streep zetten onder een mooie carrière op de weg en de baan.

‘The good guy’ van het kickboksen

Rico Verhoeven

Rico wist zijn wereldtitel opnieuw te behouden in het heroïsche gevecht met Jamal Ben Saddik. Dankzij zijn optimisme zorgt hij voor een positief imago van de vechtsport.

Razendsnel talent

Femke Bol

De 21-jarige atlete is uitgeroepen tot Europees talent van het jaar en won brons op de Olympische Spelen in Tokio. Ze gaat als een speer op de 400 meter horden. En dit is nog maar het begin…

Alleskunner

Irene Schouten

Voorheen verdeelde ze haar tijd tussen het marathonschaatsen en de langebaan. Nu heeft de alleskunner de focus op de langebaan gelegd en is ze niet meer te houden. Irene werd de eerste Nederlandse wereldkampioene om de 5000 meter. Bij de WK afstanden pakte ze ook nog goud op de ploegenachtervolging en brons op de 3000 meter en mass start. De titel behaalde ze niet zonder slag of stoot, werd duidelijk in de documentaire ‘Het leven gaat niet altijd over tulpen’ over haar moeder die een hersenbloeding kreeg.

Golden Slam

Diede de Groot

Diede won dit jaar als tweede vrouw ooit een ‘Calender Golden Slam’. De rolstoeltennisster won alle vier de Grand Slam-titels in het enkelspel en pakte ook nog goud op de Paralympische Spelen in Tokio. De vorige die een Golden Slam won? Steffi Graf in 1988.

Alleswinnaar

Suzanne Schulting

Suzanne is on fire. De koningin van het shorttrack wint alles en overal. Ze pakte dit jaar de wereldtitels op alle onderdelen en liet zien dat niets onhaalbaar is.

Haar laatste woorden

Bibian Mentel

Een voorbeeld voor velen. Altijd het positieve inzien en een doorzetter met een uitroepteken! De paralymisch snowboardkampioene overleed op 29 maart op haar 48ste toch aan kanker, maar liet een prachtige nalatenschap achter.

Wat een comeback

Fabio Jakobsen

Hij leek in 2020 het leven te laten na de gruwelijke crash in Polen. Maar hij keerde terug, en hoe. Hij won drie etappes en de puntentrui in de Vuelta. Fabio is back.

Koning van de sprint

Harrie Lavreysen

De baanwielrenner won twee keer olympisch goud en een keer olympisch brons. Daarna won hij nog twee Europese titels en drie wereldtitels. De epische strijd met teamgenoot Jeffrey Hoogland kreeg er in 2021 bovendien een paar hoofdstukken bij.

De airbender

Kiran Badloe

Won de concurrentiestrijd van vriend Dorian van Rijsselberghe en kwalificeerde zich voor de Spelen. Pakte in Tokio goud en mag zich de laatste olympisch kampioen van het windsurfen noemen. Nu maakt Kiran de overstap naar het foilen, de nieuwe olympische klasse.

Doorbreken van taboe

Michael Boogerd

De oud-wielrenner durfde een taboe te doorbreken en sprak openlijk over de angststoornissen waaraan hij leed tijdens en – vooral – na zijn carrière.

Vechter, ook naast de mat

Sanne van Dijke

Haar broer en trainingsmaatje stapten uit het leven. Maar tegelijkertijd moest ze de concurrentiestrijd aangaan met Kim Polling. Die won ze. In Tokio pakte ze brons.

Man on a mission

Max Verstappen

Koelbloedig, overtuigend en razendsnel; Max zette dit jaar de laatste stap op weg naar het heilige doel: de wereldtitel in de Formule 1. De winst in de eerste GP in Zandvoort sinds 1985 zorgde voor ongekende Formule 1-koorts in Nederland.

Toonbeeld van doorzettingsvermogen

Annemiek van Vleuten

De val op de Olympische Spelen in Rio is uitgewist. In Tokio won ze eerst zilver in de wegwedstrijd en vervolgens goud op de tijdrit. Ze is een toonbeeld van wilskracht en doorzettingsvermogen.

Ambassadeur en voorbeeld

Daley Blind

Won met Ajax de dubbel, maar zag zijn oud-ploeggenoot Christian Eriksen ineenstorten tijdens het EK op het voetbalveld en schrok daar vreselijk van. Door zijn eigen ervaring met het hebben van een hartritmestoornis zet hij zich in voor de Hartstichting.

Koningin van de Spelen

Sifan Hassan

Sifan spotte met alle wetten door in Tokio goud te winnen op de 5000 en 10.000 meter en brons op de 1500 meter. Niemand deed dat haar ooit na. Zo kreeg de levensloop van het meisje dat op haar vijftiende van Ethiopië naar Nederland vluchtte er weer een mooi hoofdstuk bij.

Goud voor zijn maatje

Dirk Uittenbogaard

Zijn roeimaatje stapte uit het leven en Dirk beloofde ooit olympisch goud voor hem te winnen. Hij slaagde in die missie en won in Tokio een gouden medaille met de dubbelvier.

Alleskunner

Mathieu van der Poel

Klassiekerrenner, veldrijder, gele truidrager en mountainbiker – Mathieu is alles en kan alles. Naast het winnen van wedstrijden zorgde hij er ook voor dat jongetjes en meisjes allemaal Mathieu willen zijn – een boost voor de Nederlandse wielersport.

Gouden comeback

Shanne Braspennincx

Kreeg in 2015 een hartinfarct. Hervond het vertrouwen in haar lichaam en richtte al haar pijlen op de Olympische Spelen in Tokio. Daar won de baanwielrenster deze zomer na een bloedstollende finale goud op de keirin. Ook werd ze Europees kampioen sprint. Haar vriend Jeffrey Hoogland kwam ook thuis met een olympische titel. Kan het mooier?

Hielp zijn maatje aan brons

Abdi Nageeye

Zijn zilveren medaille op de olympische marathon in Tokio was uniek. Maar nog inspirerender was zijn actie om in de laatste kilometer ook nog zijn vriend en trainingsmaatje Bashir Abdi – net als hij gevlucht uit Somalië – op sleeptouw te nemen naar brons.

Comeback na burn-out

Anouk Vetter

Twee jaar geleden staakte Anouk haar meerkamp op het WK, omdat ze er mentaal helemaal doorheen zat. Op een surfboard op Sri Lanka hervond de atlete zichzelf. In Tokio straalde ze weer. En dat werd beloond met olympisch zilver.

Goud met breuk

Niek Kimmann

Zijn olympische droom kwam uit in Tokio waar de BMX’er goud won. Ondanks dat hij een breukje in zijn knie opliep in de laatste training doordat iemand op de baan liep. Later werd hij ook nog wereldkampioen op Papendal.

Golden boy Jetze

Jetze Plat

Hij is het boegbeeld van de Nederlandse paralympische ploeg. Wint altijd en overal. In Tokio veroverde de handbiker en triatleet drie gouden medailles in vier dagen tijd. Brak vorig jaar nog zijn nekwervel bij een motorcrossongeluk. Is met zijn positieve mindset en doorzettingsvermogen een voorbeeld voor velen.

Dossier turnmisbruik

Verona van de Leur, Gabriëlla Wammes, Renske Endel & Suzanne Harmes

De vier oud-turnsters die in 2001 en 2002 werden gekozen als Sportploeg van het Jaar staken in 2010 hun nek uit in Helden. Openhartig vertelden ze over de misdragingen van trainer Gerrit Beltman en zijn collega Frank Louter en de diepe sporen die dat bij hen heeft nagelaten. Na de bekentenis van Beltman werden hun verhalen – en die van vele andere turnsters – geloofd en gehoord en kwamen er excuses van de turnbond en NOC*NSF. Eindelijk gerechtigheid.

Greatest of all time

Vivianne Miedema

Er staat geen maat op de superspits van Arsenal. Zowel in de Women’s Super League als bij de OranjeLeeuwinnen breekt de all time topscorer record na record. Is een grote inspiratie voor jongens en meisjes die er ook van dromen om op een dag de beste te zijn. Doet nog mee in de race om de Ballon d’Or.

Barrières doorbreken

Antoinette de Jong

Ze is los. Het meisje dat ooit werd gepest om haar rode haar is nu wereldkampioen op de 3000 meter en Europees kampioen allround. Wie het laatst lacht, lacht het best.

Onverwoestbaar

Eva de Goede

Brak in aanloop naar haar vierde Olympische Spelen haar pols, en won alsnog haar derde gouden olympische medaille. Wat een comeback. Ze neemt nu als routinier haar nieuwe club HGC op sleeptouw.

Altijd en overal scoren

Frédérique Matla

Is het boegbeeld van de nieuwe generatie hockeysters. Debuteerde op de Spelen en werd in Tokio meteen olympisch kampioen. De spits scoorde in alle wedstrijden, behalve de finale, en werd daarmee topscorer van het toernooi.

Regie in eigen hand

Tom Dumoulin

Tom nam begin 2021 een break van het wielrennen, omdat hij door de druk en de levensstijl het plezier in fietsen verloren had. Werkte in stilte aan zijn mentale gesteldheid en keerde op indrukwekkende wijze terug met een zilveren medaille in Tokio. Zijn verhaal maakt het taboe op mentale druk in topsport bespreekbaar.

Toppunt van onverzettelijkheid

Jeffrey Herlings

Brak afgelopen jaren ongeveer alles wat er te breken viel in zijn wil om de beste te zijn. Werd dit jaar voor de tweede keer wereldkampioen in de MXGP: de koningsklasse van de motorsport.