Word abonnee

De dag van...

Boogerd: ‘Lastig om veel van huis te zijn’

door: Kelly van Tilborg
18 maart 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen wij oud-wielrenner Michael Boogerd, die tegenwoordig ploegleider is bij Team Roompot Orange Cycling.

Hoe bevalt het je om weer terug te zijn in het peloton?
“Ik vind het heel erg leuk! De koersen waar ik tot nu toe mee naar toe ben geweest, hebben me een heel fijn gevoel opgeleverd. Ik vind het fijn om weer terug te zijn in de wielerwereld.”

‘Als ik een wedstrijd van mijn zoontje mis, gaat dat mij wel aan het hart’

Nu je weer in de wielerwereld terug bent, ben je weer vaak weg van huis. Vind je dat niet moeilijk?
“Natuurlijk is dat soms lastig. Mijn zoontje kan goed voetballen en speelt op een redelijk hoog niveau. Doordat ik nu weer terug ben in het peloton heb ik al een paar wedstrijden van hem gemist op zaterdag. Als papa wil je toch graag bij de wedstrijden van je zoontje zijn, dus als ik dan een wedstrijd mis dan gaat me dat wel aan het hart. Maar papa moet natuurlijk ook gewoon werken. Als ik thuis ben dan krijgt mijn familie alle aandacht.”

Toen je zelf nog wielrenner was, vond je het toen weleens moeilijk om veel van huis te zijn?
“Veel minder. Ik heb één echt lastig moment gehad. Toen was ‘die kleine’ net geboren en moest ik heel snel daarna weer door naar de Tour de France. Dat was wel even moeilijk. Toen ik stopte met wielrennen was mijn zoontje drie jaar. Op die leeftijd wordt de rol van papa zijn ook wat groter, omdat een kind tot die tijd best afhankelijk is van zijn moeder. Na de scheiding met de moeder van mijn zoontje, is hij de helft van de week bij mij. Dan krijgt hij ook veel aandacht.”

‘Een kantoorbaan is niks voor mij’

Heb jij eigenlijk overwogen om een baan te nemen waarbij je wel veel thuis bent?
“Ik heb tussendoor heel veel verschillende dingen gedaan, telelevisieprogramma's, commentaar geven enzovoort. Ook toen was ik al veel van huis. Ik wist al wel dat ik in de wielerwereld wilde blijven, dat is toch mijn ding. Ik hoef geen kantoorboon of iets in die richting, dat is helemaal niks voor mij.”

Reist je gezin ook weleens met je mee als je naar een koers toegaat?
“Tijdens de Amstel Gold Race gaat mijn gezin mee. We hebben dan een huisje in Valkenburg waar we een week in gaan ‘wonen’. Daar ga ik dan ook wat fietsen met mijn zoontje, dat vindt hij leuk. Maar ze gaan niet heel vaak mee, hoor. Ik kan niet mijn hele gezin meenemen in de auto.”

‘Mijn dochter van twee staat nu al op kunstschaatsen

Fietsen met je zoontje, krijgen we een opvolger van papa Boogerd?
“Ha, ik zou het leuk vinden als mijn zoontje ook wedstrijden gaat fietsen. Hij fietst nu soms al wat kleine toertochtjes, dus wie weet. Maar ik vind het ook leuk als hij gaat voetballen. Mijn dochter van twee staat trouwens nu al op kunstschaatsen. Mama heeft goed haar best gedaan, ha. Ik zal mijn dochter ook zeker niet de kant van de wielerwereld opdrukken, laat haar maar kunstschaatsen.” 

Lees ook:

Deel 1: 'Jongens moet eigen identiteit behouden' 

Delen: