Word abonnee

Judo

Noël van ’t End: ‘Een vrouw hoeft mij niet te versieren’

Marcel Krijger

Judo

Noël van ’t End: ‘Een vrouw hoeft mij niet te versieren’

door: Victoria Koblenko
28 maart 2020
6 tot 11 minuten lezen

Het telefoontje van premier Mark Rutte en slapen met de gouden WK-medaille om zijn nek was een beloning voor een lange weg van vallen en opstaan. Vijftien jaar heeft Noël van ’t End (28) gevochten voor de wereldtitel, die hij in augustus won in Tokio. Victoria Koblenko gaat bij de judoka langs voor een gesprek over zijn gouden recept, Anton Geesink en de liefde.

Op YouTube staat een video getiteld Van underdog naar wereldkampioen. Je hebt goud gewonnen op het afgelopen WK, kwalificeerde je jezelf voor die tijd als underdog?
“Ik ben liever underdog dan favoriet, zo voel ik me ook wel. Mijn categorie, de klasse tot 90 kilo, is zo sterk bezet. Iedereen uit de top twintig van de wereld kan kampioen worden. Dat bewees ik wel, want ik stond tiende op de ranglijst toen ik goud won. Bovendien vind ik het arrogant klinken als ik ga roepen dat ik wel even ga winnen.”

Is het ook een manier om druk weg te nemen bij jezelf? Om vervolgens als een wolf in schaapskleren de titel nog een keer te pakken?
“Nou, judo is inderdaad grotendeels psychologische oorlogsvoering.”

Maar wat is je plan in aanloop naar de Spelen? Hoe ga je in Tokio ook goud veroveren?
“Ik moet zorgen dat ik opnieuw in die bubbel kom.”

Dat lijkt me makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kom je in zo’n bubbel?
“Ik ga stoppen met media-optredens. Er kan geen sprake meer zijn van een training verschuiven of rust opofferen voor een interview of een clinic. Alle ‘ruis’ wordt langzaamaan uitgeschakeld. Samen met mijn coach pluis ik uit welke trainingskampen we gaan doen en welke toernooien.”

Je coach Jean-Paul Bell schijnt voor zijn atleten een custom made plan te hebben. Weet je al wat het plan voor jou is?
“Dat hoef ik in principe niet te weten. Ik weet wel dat hij voor elke sporter een plan maakt dat past bij de verschillende types.”

Maar vul het plan eens voor me in. Wat verwacht je?
“Ik gok dat hij voor mij in het begin van mijn training een relatief eenvoudige tegenstander kiest. Als ik tegen een zwak- kere opponent kan beginnen, loopt een training makkelijker bij mij. Daarnaast weet hij als geen ander hoe je bij mij stress kunt weghalen. Dat doet hij met humor. Soms zet Jean-Paul muziek op en soms dollen we. De timing kan soms cruciaal zijn voor het vertrouwen in je coach. Je moet tegen mij voor een WK niet zeggen: ‘Het is niet het einde van de wereld als je verliest.’ Maar op andere toernooien werkt het juist ontspannend als hij zoiets tegen me zegt.”

Tekst gaat verder onder de foto

Noël van 't End

Goudkleurige limousine

De verwachtingen zijn hoog nu je een jaar voor de Spelen wereldkampioen bent geworden. En dat ook nog eens in dezelfde zaal waar Anton Geesink in 1964 het judo in Nederland op de kaart zette door olympisch goud te winnen. Heb je voor jezelf bepaald waar je genoegen mee neemt de aankomende Spelen?
“Op de Spelen neem ik genoegen met een prijs. Met een medaille kan ik leven, maar kampioen worden is natuurlijk het doel. Dan moet ik zorgen dat ik die dag in een flow raak.”

Beschrijf eens wat je voelt als je in die flow zit?
“Dan gaat alles als vanzelf. Je ergert je niet aan dingen die niet goed gaan. Je wordt niet echt moe, ervaart geen stress. Dan kan ik vlak voor een wedstrijd nog zitten geinen met m’n coach.”

Welke muziek zet jij op om in de juiste stemming te komen voor je de mat op gaat?
“Soms is het rockmuziek, maar meestal is het Great Spirit van Armin van Buren. Maar Lose Yourself en Remember the Name van Eminem zijn ook geschikt.”

‘Ik geloof niet in Tinder. Die vonk moet echt in levenden lijve overspringen’

Uit Lose Yourself komt de zin: ‘If you had one shot or one opportunity, to seize all you’ve ever wanted in one moment, would you capture it or just let it slip.’
“Precies! Mijn vrienden kwamen me met een goudkleurige limousine ophalen van Schiphol nadat ik wereldkampioen was geworden. In de auto draaiden ze Alleen Maar Gelukkig van Snelle en Jebroer. Als ik dat nummer nu hoor, krijg ik meteen kippenvel.”

Helden Magazine 50

Het eerste gedeelte van het verhaal van Noël van ’t End komt voort uit Helden Magazine nummer 50, waar op het moment van uitkomen een nieuw decennium is begonnen. Voor Helden een goed moment om jonge, nieuwe sporthelden te belichten. Sportman van 2019 Mathieu van der Poel draait alweer even mee, maar is net 25, wat jong is voor een wielrenner. De alleskunner siert de 50ste cover.

In deze editie is er uitgebreid aandacht voor Generatie Z. Er zijn al tal van voetballers die na de eeuwwisseling zijn geboren, zijn doorgebroken of op het punt staan dat te doen. Onder meer Orkun Kökcü, Mohamed Ihattaren en Myran Boadu komen aan het woord. Daarnaast blikten wij aan de hand van afbeeldingen terug met de assistent-trainer van Feyenoord, John de Wolf. Heeft oud-aanvoerster Mandy van den Berg het plezier in het voetbal weer teruggevonden én lees je over de cultclub van Andries Jonker en Co Adriaanse.

Verder in de 50ste editie van Helden gingen we langs bij schaatsster Esmee Visser en haar vriend Daan Olivier. Legden we het supertalent, Remco Evenepoel, negen namen voor én gaan we op wereldreis met baansprinter Theo Bos, die graag zijn carrière ‘rond’ wil maken. Daarnaast kan meerkampster Anouk Vetter weer lachen, nadat ze in 2019 door een diep dal ging, is de 21-jarige Griek: Stefanos Tsitsipas de nieuwe ster in het tennis  én verteld Yara van Kerkhof, hoe haar wereld compleet instortte.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: