Word abonnee

Tennis

Stefanos Tsitsipas: Griekse god

ANP & Hollandse hoogte

Tennis

Stefanos Tsitsipas: Griekse god

door: Jasper Boks
8 februari 2020
6 tot 11 minuten lezen

Het tennis heeft een nieuwe ster. Zijn naam: Stefanos Tsitsipas. In aanloop naar het 47ste ABN AMRO World Tennis Tournament (8-16 februari) spreken we de 21-jarige Griek.

“Hegelsleg,” roept Stefanos Tsitsipas, “daar denk ik aan als ik aan Nederland denk. Ik kijk er echt naar uit om dat straks weer op m’n brood te doen als ik in Rotterdam ben. En ik wil ook altijd chocolademelk als ik daar ben, tot in m’n hotelkamer aan toe.”

Vol enthousiasme gaat hij verder. “Ik bewaar zoveel goede herinneringen aan Nederland. Ik deed in 2013 als jochie mee aan de Jeugd Olympische Spelen in Utrecht en won brons. In de jeugd heb ik veel toernooien gespeeld in Nederland. Geweldig land om te zijn. Ik hou van de taal, de mensen en dus hagelslag. Het ABN AMRO World Tennis Tournament is ook altijd goed voor me geweest.”

“Hij heeft eigenlijk alles,” zegt Richard Krajicek, toernooidirecteur van het ABN AMRO WTT, als Stefanos Tsitsipas ter sprake komt. “Mooi, aanvallend spel, hij toont zijn emoties op de baan.” De 21-jarige Griek is hot. Een jaar geleden brak Stefanos echt door, toen hij bij de Australian Open de halve finale bereikte. Hij sloot 2019 af als nummer zes van de wereld en met de titel bij de ATP World Tour Finals, het officieuze WK.

Van de nieuwe generatie tennissers is hij de populairste. Niet alleen vanwege zijn spel, waaraan hij door zijn aanvallen­ de spel, enkelhandige backhand en mak­kelijke manier van bewegen het stempel ‘nieuwe Federer’ heeft te danken, maar ook door zijn uiterlijk en doen en laten naast de baan. Stefanos heeft lange ma­nen in z’n nek en post geregeld grappige video’s van achter de schermen op social media. Krajicek merkte het meteen aan de kaartverkoop toen hij bekendmaakte dat Stefanos voor de vierde keer meedoet aan het ABN AMRO WTT. “Hij is nu al een van de populairste spelers. Ik denk dat dat vloggen, of hoe het ook heet wat hij doet, veel aandacht genereert. En hij is grappig en onverwacht in de pers.”

Stefanos Tsitsipas
Met vader en coach Apostolos Tstsipas

Stefanos wil dit jaar de volgende stap zet­ten. Zijn doelen voor 2020: een grands­ lamtitel winnen en hij gaat voor de eerste plaats op de wereldranglijst. De tijd dat de dertigers Djokovic, Nadal en Fede­rer eindelijk plaatsmaken voor een vol­gende generatie is aangebroken, hoopt hij. “Maar Novak, Rafa en Roger zijn er nog steeds en ze doen het nog altijd heel erg goed. Voor mij is het erg uitdagend om het tegen hen op te nemen. Ze zijn eigenlijk buitenaards.

Het voelt alsof er iets extra’s op het spel staat als je het te­ gen ze opneemt, en bovendien steek ik veel op van de wedstrijden die ik tegen ze speel. Ik wil mezelf aan hen spiegelen en denk dat ik ze kan passeren en beter kan worden. Het is een kwestie van tijd en vasthouden aan wat ik doe. Ik heb het gevoel dat ik er heel dichtbij ben. Ik speel goed, voel me goed.”

Wat moet er beter om die laatste stap te zetten?
“Er zijn nog wel dingen die beter kunnen in mijn spel. Maar het allerbelangrijkste is m’n geestelijke gesteldheid. Ik zit op het goede spoor. Er is geen stress, ik voel geen spanningen. Als je zo in balans bent, dan kunnen er mooie dingen gebeuren.” Met verder Daniil Medvedev, Dominic Thiem, Alexander Zverev, Matteo Berrettini, Denis Shapovalov, Karen Khachanov, Andrey Rublev, Alex de Minaur, Felix Auger­Aliassime en Nick Kyrgios barst het van de jonge talenten in de top dertig. “Die concur­rentiestrijd is belangrijk, zij maken mij een betere speler. Ik weet dat ik harder moet werken om hen voor te blijven en dat ik heel veel halve finales en finales tegen deze jongens ga spelen in de toe­ komst. Zij staan mijn glorie in de weg.”

‘Djokovic, Nadal en Federer zijn er nog steeds en ze doen het nog altijd heel erg goed. Ze zijn eigenlijk buitenaards’

Stefanos had als jochie twee idolen: Pete Sampras, met zijn Griekse roots, en Federer. “Pete had een grote invloed op m’n leven toen ik opgroeide. Ik herinner me nog dat mijn vader altijd naar zijn wedstrijden keek op tv. Zijn manier van spelen was cool om naar te kijken. Pete kwam naar het net, sloeg zijn backhand enkelhandig. Ik heb me zeker laten inspi­reren door hem. En daarna was Roger er ineens. Hij was eigenlijk een verbeterde versie van Pete. Vorig jaar ontmoette ik Pete in Indian Wells. Hij was samen met zijn zoon. Wat een aardige man. Ik vind het zo mooi dat ik nu in een positie ben dat ik mijn idolen kan ontmoeten of tegen hen kan spelen. Hoe bizar is dat? Het is zo’n bijzondere reis geweest om te komen waar ik nu ben.”

Helden Magazine 50

Het eerste gedeelte van het verhaal van Stefanos Tsitsipas komt voort uit Helden Magazine nummer 50, waar op het moment van uitkomen een nieuw decennium is begonnen. Voor Helden een goed moment om jonge, nieuwe sporthelden te belichten. Sportman van 2019 Mathieu van der Poel draait alweer even mee, maar is net 25, wat jong is voor een wielrenner. De alleskunner siert de 50ste cover.

In deze editie is er uitgebreid aandacht voor Generatie Z. Er zijn al tal van voetballers die na de eeuwwisseling zijn geboren, zijn doorgebroken of op het punt staan dat te doen. Onder meer Orkun Kökcü, Mohamed Ihattaren en Myran Boadu komen aan het woord. Daarnaast blikten wij aan de hand van afbeeldingen terug met de assistent-trainer van Feyenoord, John de Wolf. Heeft oud-aanvoerster Mandy van den Berg het plezier in het voetbal weer teruggevonden én lees je over de cultclub van Andries Jonker en Co Adriaanse.

Verder in de 50ste editie van Helden gingen we langs bij schaatsster Esmee Visser en haar vriend Daan Olivier. Legden we het supertalent, Remco Evenepoel, negen namen voor én gaan we op wereldreis met baansprinter Theo Bos, die graag zijn carrière ‘rond’ wil maken. Daarnaast kan meerkampster Anouk Vetter weer lachen, nadat ze in 2019 door een diep dal ging, gaat Victoria Koblenko langs bij judoka Noël van ’t End én verteld Yara van Kerkhof, hoe haar wereld compleet instortte.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 50! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: