Word abonnee

Voetbal

Mohamed Ihattaren: ‘Ik wil de eer van de familie hooghouden’

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Mohamed Ihattaren: ‘Ik wil de eer van de familie hooghouden’

door: Marlies van Cleeff & Jaap Stalenburg
8 februari 2020
6 tot 11 minuten lezen

Mohammed Ihattaren is dé revelatie van 2019 en een van de grote talenten van Generatie Z. Mo groeide uit tot een van de belangrijkste krachten van PSV en koos definitief voor het Nederlands elftal. Maar er was ook verdriet. In het najaar overleed zijn vader. “Voor een jongen van zeventien heb ik veel meegemaakt.”

De Herdgang. Een donderdagochtend in december. Mohamed Ihattaren is klaar met een uitlooptraining en neemt plaats voor het interview. De avond ervoor won PSV op het nippertje de bekerwedstrijd tegen tweededivisieclub GVVV. De aanvallen­ de middenvelder besliste de wedstrijd diep in de verlenging. Nauwkeurig en zonder enige twijfel schoot hij de 2­1 binnen. Toeval of niet, wie zoekt op de naam Ihattaren, komt uit op de betekenis: de oplettende. Mo: “O ja? Nog nooit van gehoord. Maar nu je het zegt: in het veld ben ik wel scherp. Als ik een kans zie, grijp ik die.”

Bluf

Hij was dé voetbalrevelatie van 2019 en het grootste talent van Nederland, kopten de kranten. Zijn ontwikkeling ging ra­zendsnel. Ineens was Mo een ster. “Ik heb tegen mijn vrienden gezegd: ik ben en blijf dezelfde Mo, dus tegen mij hoef je niet anders te doen. Mijn vrienden kunnen nog steeds gewoon met mij chillen. Je mag me ook aanpakken of een grap met me uithalen. Daar lig ik niet wakker van. Je hoeft niet per se lief tegen me te zijn. Doe zoals je bent, dat siert een mens.”

Mohamed Ihattaren is niet meer weg te denken uit de basis van PSV. En dat terwijl hij amper een jaar geleden, op zestienjarige leeftijd, zijn debuut maakte in de eredivisie. Thuis tegen FC Groningen. “Ik wist altijd al dat ik op mijn zestiende ging debuteren. Dat was geen bluf, maar de honger die ik had om de top te bereiken. Als ik andere spelers van zestien zag debuteren, dan zei ik: dat ga ik ook doen. Een beetje iedereen uitdagen. Sommigen geloofden er niet in, maar de meeste jongens op straat, met wie ik nu nog dagelijks contact heb, zeiden altijd: ‘Jij gaat op je zestiende debuteren.’”

Inmiddels prijkt hij bovenaan lijstjes met statistieken. Zo brak Mo het record van de Braziliaanse Ronaldo, hij is nu de jongste doelpuntenmaker ooit van PSV in een Europees hoofdtoer­nooi. “Dat vind ik wel mooi, natuurlijk. Alhoewel ik er niet op let. Ik denk niet voor de wedstrijd: vandaag ga ik eens even dat record verbreken.”

Tekst gaat verder onder de foto

Mohamed Ihattaren

Kanaleneiland

Mohamed Ihattaren werd op 12 februari 2002 geboren in Utrecht. Hij groeide op in Kanaleneiland in een groot Marokkaans gezin met vier oudere broers en een zus. “Ik ben eigenlijk gewoon een nako­ mertje. Mijn zus is zeven jaar ouder dan ik en na mij de jongste. Mijn moeder wilde voor mijn zus graag nog een extra meisje. Maar ja, toen kwam ik. Weer een jongetje, een teleurstelling. Dan moeten we het maar met Mo doen, dachten ze.” Lachend: “Maar ik ben wel de knapste van allemaal, dat weten ze wel.” In een huis met vier oudere broers werd Mo als het moest terechtgewezen. “Ik had geregeld een grote mond tegen mijn broers. Maar die corrigeerden me meteen. Het had geen zin om geintjes uit te halen. Al konden ze me nooit slaan omdat ik de jongste was. Dan wilden ze uithalen en dachten ze toch: ah, kan niet, hij is nog zo jong, dit gaat te ver.”

Normen en waarden waren belangrijk in huize Ihattaren. “Thuis praatten we Arabisch. Ons werd geleerd dat respect en mensen helpen belangrijk is. Als ik bijvoorbeeld tot laat buiten was en ik kreeg ruzie met iemand dan moest ik net zolang buiten blijven tot het opgelost was. We zijn heel lief­ devol. Als iemand ziek was en je was daar thuis, dan bleef je daar totdat je alles voor diegene had gedaan. Zo zijn wij. Wij steunen iedereen. We hadden het totaal niet breed, maar mijn ouders gaven heel veel liefde. Daar stonden we in Utrecht ook bekend om.

‘Ik keek mijn moeder in haar ogen aan, zei tegen haar in het Arabisch: Ja? Ze knikte ‘ja’ met haar hoofd. Ik heb dat vervolgens in het Nederlands herhaald tegen de bondscoach’

Het was leuk om in Kanaleneiland op te groeien. Veel mensen schrikken altijd een beetje bij het horen van de naam van die buurt. Maar ik rij er geregeld nog naartoe, gewoon om even de sfeer te proeven. Voor een jongen van zeventien heb ik veel meegemaakt daar. De wijk heeft verschillende kanten. Het kan er ook heel snel misgaan, dat heb ik ook in mijn omgeving meegemaakt. Jongens met wie ik dagelijks aan het voetballen was, zijn afgegleden richting drugs en criminaliteit.”

Helden Magazine 50

Het eerste gedeelte van het verhaal van Mohamed Ihattaren komt voort uit Helden Magazine nummer 50, waar op het moment van uitkomen een nieuw decennium is begonnen. Voor Helden een goed moment om jonge, nieuwe sporthelden te belichten. Sportman van 2019 Mathieu van der Poel draait alweer even mee, maar is net 25, wat jong is voor een wielrenner. De alleskunner siert de 50ste cover.

In deze editie is er uitgebreid aandacht voor Generatie Z. Er zijn al tal van voetballers die na de eeuwwisseling zijn geboren, zijn doorgebroken of op het punt staan dat te doen. Onder meer Orkun Kökcü en Myran Boadu komen aan het woord. Daarnaast blikten wij aan de hand van afbeeldingen terug met de assistent-trainer van Feyenoord, John de Wolf. Heeft oud-aanvoerster Mandy van den Berg het plezier in het voetbal weer teruggevonden én lees je over de cultclub van Andries Jonker en Co Adriaanse.

Verder in de 50ste editie van Helden gingen we langs bij schaatsster Esmee Visser en haar vriend Daan Olivier. Legden we het supertalent, Remco Evenepoel, negen namen voor én gaan we op wereldreis met baansprinter Theo Bos, die graag zijn carrière ‘rond’ wil maken. Daarnaast kan meerkampster Anouk Vetter weer lachen, nadat ze in 2019 door een diep dal ging, is de 21-jarige Griek: Stefanos Tsitsipas de nieuwe ster in het tennis, gaat Victoria Koblenko langs bij judoka Noël van ’t End én verteld Yara van Kerkhof, hoe haar wereld compleet instortte.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 50! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: