Word abonnee

Voetbal

Mandy van den Berg: ‘Het kwam als een mokerslag aan’

Iris Planting

Voetbal

Mandy van den Berg: ‘Het kwam als een mokerslag aan’

door: Vincent de Vries
8 februari 2020
6 tot 11 minuten lezen

Nadat Mandy van den Berg (29) tijdens het gouden EK van 2017 werd gepasseerd zonder dat ze daarin was gekend, was de verdedigster zo teleurgesteld en had ze het zo moeilijk dat ze alle plezier in het voetbal had verloren. De oud-aanvoerster van Oranje twijfelde zelfs of ze überhaupt nog wilde voetballen. Maar nu is ze terug.

De teleurstelling

Als Mandy van den Berg deze mid­dag neerploft in een koffietentje aan de Avinguda de les Corts Valencianes in Valencia, niet ver van haar appartement met zwembad, verschijnt er een enorme glimlach op haar gezicht. Het is een glimlach die alles zegt. Want Mandy ziet er niet alleen blij en vrolijk uit, zo voelt ze zich ook, vertelt ze. Of zoals ze zelf zegt: de oude vertrouwde Mandy van den Berg is weer terug, goed­ lachs en gelukkig. Dat komt omdat ze eindelijk weer het plezier in voetballen heeft teruggevon­ den. “Ja, dat was wel even weg,” erkent Mandy, sinds 2018 uitkomend voor Valencia CF Femenino.

Het had alles te maken met de teleur­ stelling van het EK in 2017, toen de verdedigster uit Naaldwijk na twee duels door bondscoach Sarina Wiegman werd gepasseerd. Natuurlijk, als topsporter weet Mandy dat ze te maken krijgt met teleurstellingen. Dat is inherent aan topsport. Maar daar ging het ook niet om, zegt ze. Het ging Mandy om de manier waarop. Dat Wiegman, die eerder alles over het team met haar deelde, haar als aanvoerder van de OranjeLeeuwinnen ditmaal niet had meegenomen in haar gedachte en beslis­ sing. Die openheid heeft ze gemist.

Mandy: “Als Sarina het me van tevoren had gezegd was de teleurstelling ook gigantisch geweest, maar dan had ik tenminste nog het gevoel gehad dat ik serieus werd genomen. Dat was nu niet het geval. En wat de klap nog groter maakte: we kenden elkaar zo goed en hadden echt een klik. Niet alleen vanwege de tijd bij Oranje, maar ook vanwege de periode bij ADO Den Haag waar ze vijf jaar mijn coach was. Dan had Sarina me toch wel eerder kunnen inlichten?”

Juist daarom kreeg het EK zo’n dubbele lading, meent Mandy. “Begrijp me niet verkeerd, het winnen van goud met Oranje was voor mij een absoluut hoogtepunt. Alleen, ik voelde meer euforie en blijdschap voor het team dan ik voor mezelf kon voelen.” Ze had gedacht dat de teleurstelling wel zou verdwijnen als ze zich zou melden bij Reading, op dat moment haar club. “Dat was het idee. Dat ik daar in Engeland gewoon weer lekker ging voetballen.” Maar dat gebeurde niet. De teleurstelling bleef. Het was zelfs zo erg dat Mandy geregeld midden in de nacht wakker werd met de 54ste minuut in haar gedachten, verwijzend naar het moment dat ze in het duel met Denemarken werd gewisseld.

“Ik merkte dat het mij zo enorm had geraakt dat het mijn hele doen en laten in mijn dagelijks leven bepaalde. Continu kwamen die gedachten over het EK terug. Niet die gouden medaille, maar die teleurstelling. Ik kon het simpelweg geen plekje geven. Echt, ik scheur liever nog een kruisband dan dat ik dit nog een keer moet mee­ maken. Zoveel moeite had ik ermee.”

Klopt het dat je toen zelfs aan stoppen hebt gedacht?
“Ja, want ik dacht: als mijn passie zo’n enorme teleurstelling oplevert, is het dan nog wel iets waard? Dat is heel rigoureus en nu haast niet voor te stellen. Zoveel houd ik van het spelletje. Maar toen ben ik wel even diep gegaan. Het was ook niet zo dat ik dat van de een op andere dag dacht. Het ging na het EK al een tijdje niet lekker. Dat kwam ook omdat ik ondertussen bij Reading niet meer aan spelen toekwam. Wat ik volledig begreep. Ik was niet meer degene die ik was.”

Wanneer merkte je dat het fijne gevoel weer enigszins terugkwam?
“Toen Reading me eind 2017 liet gaan en ik terugkeerde naar Nederland. Ineens was er rust. Daarom wilde ik aanvankelijk ook niet naar Valencia, toen die club bij me aanklopte. Na zes jaar Zweden, Noorwegen en Engeland was ik wel klaar met het buitenland. Ik wilde even helemaal op nul begin­ nen. Maar ja, ik wilde altijd al in Spanje spelen. Die droom had ik al toen ik bij ADO Den Haag zat.”

‘Ik nodigde onlangs, net als een jaar eerder, ook weer samen met mijn ouders eenzame mensen uit om bij ons thuis kerst te vieren. Ik wil anderen helpen. Mijn geluk delen’

Tekst gaat verder onder de foto

Mandy van den Berg

Dus ging je alsnog overstag?
“Ja, en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Zonder te overdrijven: voor mij was er geen betere plek voor een nieuwe start. Dat voelde ik vanaf de eerste dag dat ik in Spanje was. Zo van: het gaat hier gebeuren, ik ga hier het plezier terugvinden. Ik voelde in Valencia letterlijk en figuurlijk de zon schijnen. En wat ook meespeelde: ineens werd ik weer belangrijk als voetballer. Dat was voor mij zo fijn. Kortom, ik bloeide helemaal op. Ik was weer terug.”

Helden Magazine 50

Het eerste gedeelte van het verhaal van Mandy van den Berg komt voort uit Helden Magazine nummer 50, waar op het moment van uitkomen een nieuw decennium is begonnen. Voor Helden een goed moment om jonge, nieuwe sporthelden te belichten. Sportman van 2019 Mathieu van der Poel draait alweer even mee, maar is net 25, wat jong is voor een wielrenner. De alleskunner siert de 50ste cover.

In deze editie is er uitgebreid aandacht voor Generatie Z. Er zijn al tal van voetballers die na de eeuwwisseling zijn geboren, zijn doorgebroken of op het punt staan dat te doen. Onder meer Orkun Kökcü, Mohamed Ihattaren en Myran Boadu komen aan het woord. Daarnaast blikten wij aan de hand van afbeeldingen terug met de assistent-trainer van Feyenoord, John de Wolf en lees je over de cultclub van Andries Jonker en Co Adriaanse.

Verder in de 50ste editie van Helden gingen we langs bij schaatsster Esmee Visser en haar vriend Daan Olivier. Legden we het supertalent, Remco Evenepoel, negen namen voor én gaan we op wereldreis met baansprinter Theo Bos, die graag zijn carrière ‘rond’ wil maken. Daarnaast kan meerkampster Anouk Vetter weer lachen, nadat ze in 2019 door een diep dal ging, is de 21-jarige Griek: Stefanos Tsitsipas de nieuwe ster in het tennis, gaat Victoria Koblenko langs bij judoka Noël van ’t End én verteld Yara van Kerkhof, hoe haar wereld compleet instortte.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: