Word abonnee

Voetbal

Neymar: ‘Vallende ster’

ANP

Voetbal

Neymar: ‘Vallende ster’

door: Vincent de Vries
8 augustus 2018
6 tot 11 minuten lezen

Neymar, de Braziliaanse vedette van Paris Saint-Germain, zou tijdens het WK in Rusland iedereen versteld doen staan, zo was de verwachting. Dat gebeurde inderdaad. Alleen deed hij dat niet op een manier waarop de steraanvaller had gehoopt.

Het was één van de momenten die tijdens het WK in Rusland viral ging. Het moment dat scheidsrechter Björn Kuipers uit Oldenzaal in de wedstrijd van Brazilië tegen Costa Rica (2-0) de absolute vedette uit Mogi das Cruzes met een happend handgebaar op zijn plaats zette. “Dat was natuurlijk een grandioze actie van Björn,” zegt collega-scheidsrechter Bas Nijhuis. “Zo’n vermaning is de ultieme manier om Neymar te vertellen dat hij niet zo moet zeuren. Veel beter dan een gele kaart. Want geef je die, dan ben je natuurlijk direct door je munitie heen.”

Dat de beelden als een dolle over het internet knalden, begreep Nijhuis heel goed. “Dit was misschien wel de eerste keer dat een speler van zo’n niveau voor het oog van de hele wereld zo op zijn nummer werd gezet door een scheidsrechter. Ik zag aan alles dat Björn supergeïrriteerd was. Ik zei nog: let op, dat gaat straks vuurwerk opleveren. Want als Björn kwaad is, heb je een slechte aan hem. En ja, hoor. Niet veel later gaf Björn hem dat standje. Geweldig!”

En dat was zeker niet gespeeld, meent Nijhuis. “Nee, dit was puur. Soms zie je nog weleens dat scheidsrechters acteren. Voor de bühne. Maar dat was bij Björn absoluut niet het geval. Dat zag je wel aan de blik in zijn ogen. En aan de opgezette aderen in zijn nek. Dat heeft Björn alleen als hij héél boos en geïrriteerd is. Maar het was ook tenenkrommend wat Neymar deed. Natuurlijk, ik begrijp heel goed dat hij ervan baalt dat tegenstanders hem hard aanpakken. En dat hij wil dat de scheidsrechter hem in bescherming neemt. Maar dat doe je niet door je zo kinderachtig te gedragen.”

En het is ook niet slim. “Je krijgt namelijk precies wat Luis Suarez ook had. Die kreeg op den duur ook geen vrije trap of strafschop meer. Door die schwalbes had hij de schijn tegen. Dat gaat bij Neymar ook gebeuren. Scheidsrechters bedenken zich nu twee keer voordat ze de bal op de stip leggen.”

Marco van Basten, chief officer for technical development van de FIFA, zei tijdens een persconferentie als reactie op alle filmpjes op social media waarin het gedrag van Neymar belachelijk werd gemaakt ironisch: ‘Momenteel maakt hij de mensen aan het lachen. Dat is positief, het is altijd leuk om een beetje humor in de wedstrijd te hebben.’ Daarna ging hij serieuzer in op het toneelspel van de Braziliaan. ‘Je moet gewoon je uiterste best doen en sportief zijn. Als je te veel acteert, gaat dat je niet helpen. Ik denk dat hij op dat punt tot inzicht moet komen.’ Nijhuis: “Het zal me niks verbazen als de FIFA hem op zijn gedrag heeft aangesproken. Dat zag je duidelijk in het duel met België. Toen rolde Neymar beduidend minder vaak. Sterker, soms stond hij na een overtreding meteen weer op.”

Tekst gaat verder onder de foto

Björn Kuipers tegen Neymar

Fratsen

Volgens Johan Derksen, die zelf ook niet echt een speler was van onbesproken gedrag, zouden de verdedigers van vroeger wel raad weten met de fratsen van Neymar. En helemaal het spijkerharde Feyenoord-blok uit de jaren zeventig, Theo Laseroms en Rinus Israël.

“Daarin heeft Derksen absoluut gelijk,” laat Israël desgevraagd weten. “Als ik dit WK tegenover Neymar zou hebben gestaan, had ik ‘m wel even opgeknapt, zoals wij dat zeiden. Verschrikkelijk hoe hij zich gedraagt. Het gaat me te ver om te zeggen dat hij op een brancard het veld had verlaten, maar ik had hem zeker een flinke tik gegeven. En met mij vele anderen uit mijn tijd.”
Israël glimlacht. “Kijk, je kan een duel op twee manieren ingaan: slap en keihard. Ik koos meestal voor het laatste. En ja, dat kon dan weleens letsel veroorzaken. Niet om het goed te praten, maar ik heb het gevoel dat toen ook veel meer was toegestaan dan nu.

En niet onbelangrijk: we wezen onze ploeggenoten ook terecht als ze zich zo gedroegen als Neymar. Dan gaven we zo’n gast wel even een tikje op de training, hoor. Zoiets doe je gewoon niet. Maar ook dat is nu niet meer. Integendeel, Neymar wordt op trainingen juist met alle egards behandeld.” Eerlijk gezegd begrijpt Israël ook niet waarom Neymar zich zo opstelt. “Dat heeft hij toch helemaal niet nodig? Ondanks al die ergernissen is hij natuurlijk wel een fenomenale speler. Maar door dit gedrag verliest hij een hoop sympathie. Hij kan beter een voorbeeld nemen aan Lionel Messi. Van hem zal nooit iemand zeggen dat je hem een flinke tik moet geven. Dat komt omdat Messi normaal doet.”

Israël: ‘Als ik dit WK tegenover Neymar zou hebben gestaan, had ik ‘m wel even opgeknapt, zoals wij dat zeiden’

Helden Magazine 43

Het eerste gedeelte van het verhaal van Neymar komt voort uit Helden Magazine 43 waar Max Verstappen de cover siert. Verstappen is nog maar twintig en overal waar hij komt, heerst gekte. Wat als hij wereldkampioen wordt?

Verder in de 43ste editie van Helden, alleskunner Mathieu van der Poel over vader Arie, Peter Sagan en meer, de Amsterdamse Kroonjuwelen Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, turner Epke Zonderland, Sepp Blatter, volleybalvrouwen Anne Buijs & Robin de Kruijf, golfer Joost Luiten, Karsten Kroon wil het theater in met zijn vriendin, hockeyers Rizwan Muhammad, Rashid Mehmood en schaatsster Heather Bergsma-Richardson, golfsurfster Eveline Hooft, jong talent Alida van Daalen, de Nederlandse 3×3 basketballers, wielrenster Ellen van Dijk, oud-voetballer John van ’t Schip over PEC Zwolle, Marco van Basten en Johan Cruijff en Barbara Barend ontmoet Sherida Spitse en haar vrouw, Jolien.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 43! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: