Word abonnee

Voetbal

Sepp Blatter: ‘Natuurlijk ben ik boos’

ANP

Voetbal

Sepp Blatter: ‘Natuurlijk ben ik boos’

door: Frits Barend
12 augustus 2018
4 tot 9 minuten lezen

Sepp Blatter was sinds 1998 de grote baas van de FIFA. In 2015 werd hij afgezet door de mondiale voetbalbond en voor zes jaar geschorst. Blatter is veroordeeld voor onbehoorlijk bestuur, maar wordt vooral geassocieerd met één woord: corruptie. Frits Barend vond het tijd voor een goed gesprek. “Ik heb niets te verbergen.”

Sepp Blatter is 82, één keer weduwnaar, twee keer gescheiden, maar niet alleen. Trots toont hij de foto van zijn aanmerkelijk jongere vriendin in zijn flat in Zürich. Het gesprek komt al snel op Dilma Rousse , voormalig president van Brazilië – in 2016 afgezet wegens vermeende corruptie – en de vrouw die bij de opening van het FIFA-congres in 2015 stelde: ‘Ik haat Blatter en zijn parasieten.’
Blatter knikt: “Weet u dat ze zeer aantrekkelijk is? We waren heel goed met elkaar tijdens het WK van 2014, de Braziliaanse president was gek op mij en ik op haar, maar bij de opening van het FIFA-congres een half jaar later in Brazilië zei ze ineens heel nare dingen over me en wilde ze me niet meer kennen. Er waren problemen ontstaan in Brazilië over de bouw van stadions die de FIFA zou hebben veroorzaakt. Volgens haar had ik geprobeerd openbaarheid daarover tegen te houden. Haar beschuldiging was totale onzin, want ik had helemaal geen bemoeienis met de bouwprojecten. Tijdens het WK in 2014 in haar land had ze me alleen maar complimenten gemaakt, was ze mijn liefje, gingen we met elkaar om alsof we bij wijze van spreken verliefd waren en een half jaar later deugde er niets meer van me. Het is blijkbaar mijn lot.”

‘Er bestaat een soort radiostilte tussen ons. Platini en ik spreken elkaar niet meer, contact hebben we alleen via advocaten’

BLATTER & Michel Platini

Voordat we ingaan op de laatste turbulente jaren met arrestaties en schorsingen van meer dan twintig FIFA-functionarissen, wat beschouwt u als uw hoogte- en dieptepunten bij de FIFA?
“Allereerst de ontwikkeling van het voetbal in de hele wereld gedurende 41 jaar, maar vooral in delen van de wereld waar armoede heerste en heerst. Door de ontwikkeling van het voetbal in arme landen kwam er ook scholing voor kinderen. Het tweede hoogtepunt was het brengen van het WK naar Afrika in 2010. Dat was niet makkelijk en het zal nog een hele opgave worden om een tweede toernooi in Afrika te organiseren. Een toernooi met 48 landen, zoals nu is besloten, kan geen klein land nog organiseren. Mede daarom was ik zwaar tegen uitbreiding van het WK van 32 naar 48 landen. Ik was ook altijd voorstander van WK’s in telkens verschillende werelddelen. Daarom alleen al had het WK van 2022 niet aan Qatar toegewezen moeten worden, maar aan de VS.”

Tekst gaat verder onder de foto

En uw dieptepunten?
“Ik begon ooit als bestuurder bij mijn voetbalclub in Visp. Volgens mij kan je een voetbalclub alleen besturen op basis van onderling vertrouwen. Natuurlijk ontwikkelde de FIFA zich alsof het een beursgenoteerd bedrijf is, maar toch werkte ik binnen de FIFA op basis van vertrouwen. Dat is achteraf mijn grootste fout geweest, dat ik te veel op basis van vertrouwen heb gehandeld.”

Helden Magazine 43

Het eerste gedeelte van het verhaal van Sepp Blatter komt voort uit Helden Magazine 43 waar Max Verstappen de cover siert. Verstappen is nog maar twintig en overal waar hij komt, heerst gekte. Wat als hij wereldkampioen wordt?

Verder in de 43ste editie van Helden, alleskunner Mathieu van der Poel over vader Arie, Peter Sagan en meer, de Amsterdamse Kroonjuwelen Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, turner Epke Zonderland, volleybalvrouwen Anne Buijs & Robin de Kruijf, golfer Joost Luiten, voetballer Neymar, Karsten Kroon wil het theater in met zijn vriendin, hockeyers Rizwan Muhammad, Rashid Mehmood en schaatsster Heather Bergsma-Richardson, golfsurfster Eveline Hooft, jong talent Alida van Daalen, de Nederlandse 3×3 basketballers, wielrenster Ellen van Dijk, oud-voetballer John van ’t Schip over PEC Zwolle, Marco van Basten en Johan Cruijff en Barbara Barend ontmoet Sherida Spitse en haar vrouw, Jolien.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 43! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: