Word abonnee

Wielrennen

Mathieu van der Poel: ‘Iedereen is te kloppen’

Iris Planting

Wielrennen

Mathieu van der Poel: ‘Iedereen is te kloppen’

door: Marlies van Cleeff
8 augustus 2018
6 tot 11 minuten lezen

Er zit geen rem op Mathieu van der Poel (23). De alleskunner op de fiets werd dit jaar Nederlands kampioen veldrijden, mountainbiken en op de weg. Wij legden hem een lijstje namen voor. Van Peter Sagan tot opa Raymond Poulidor en van Dylan Groenewegen tot broer David.

Peter Sagan

“Peter Sagan is enorm belangrijk voor de sport. Ook buiten het wielrennen is hij heel populair. Hij was de eerste wielrenner die meer dan een miljoen volgers op Instagram had, heb ik gelezen. Ik heb nog nooit tegen hem gekoerst, maar als je kijkt naar wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan, is dat indrukwekkend.

Er wordt weleens geroepen dat ik de nieuwe Peter Sagan zou zijn. Mooi om te horen, natuurlijk. Maar om mij nu al met Sagan te vergelijken is wat kort door de bocht. Ik hoop dat ik dat ooit kan waarmaken, dat ik in de toekomst op de weg internationaal ook zulke mooie prestaties neer weet te zetten. Hij heeft net als ik dat speelse. En hij is heel technisch, heel behendig op de ets. Dat ben ik ook wel. Hij doet vaak even een wheelie, een beetje spelen om wat lol te maken. Ik zie hem totaal niet als een showmannetje. Hij doet dat soort dingen om plezier te maken. Net als ik.

Sagan heeft vroeger ook aan veldrijden gedaan en gemountainbiket. Speciaal voor de Olympische Spelen in 2016 in Rio heeft hij zijn mountainbike weer even uit de kast gehaald. Als je na al die successen op de weg toch even de mountainbike pakt om mee te doen aan de Spelen, is dat toch veelzeggend? Sagan is echt van alle markten thuis.
Ik las dat Laurens ten Dam hem vroeg of hij Mathieu van der Poel kende. Hij reageerde in de trant van: ‘Swimming pool?’ Hij dacht dat het over een zwembad ging. Grappig. Ik heb hem nooit ontmoet, dus het kan goed dat hij niet weet wie ik ben.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto van Mathieu van der Poel

Adrie van der Poel

“Of mijn vader had voorspeld dat ik in één jaar Nederlands kampioen veldrijden, mountainbiken en op de weg zou worden? Dat denk ik niet. In het veldrijden was het bijna vanzelfsprekend dat ik Nederlands kampioen zou worden. Met mountainbiken ben ik later begonnen, ik doe dat nog geen drie jaar, maar het is wel snel gegaan. Op de weg was de titel wat minder vanzelfsprekend. Het is speciaal dat het alle drie in hetzelfde jaar is gelukt.

Het is niet dat mijn vader vroeger een pad voor mij heeft uitgestippeld. Ik voetbalde en tenniste ook. Vooral voetbal ging goed, ik mocht zelfs even stage lopen bij Willem II, maar ben bij de laatste tien afgevallen. Maar de keuze was makkelijk hoor, het individuele in het fietsen sprak mij sowieso meer aan. Ik heb het liefst alles in eigen hand. Toen ik begon met fietsen was het om het plezier. Dat is nog steeds mijn grootste doel, lol hebben.

‘M’n vader had de weg voor mij in gedachten. Maar ik vind mezelf jong genoeg om na de Spelen in Tokio die overstap te maken’

Van mijn vaders carrière heb ik eigenlijk niks meegemaakt. Toen mijn broer David en ik begonnen met veldrijden, kregen we wel handige tips van hem. Maar vanaf het moment dat ik in de beloften reed, stippelde ik mijn eigen plan uit. Ik ben ook wel een beetje eigenwijs, doe graag wat ik zelf denk dat goed is. Als ik naar mijn vader had geluisterd, dan had ik nu ook niet op de mountainbike gezeten. Ik wil op de mountainbike naar de Olympische Spelen in Tokio.

M’n vader had de weg voor mij in gedachten. Maar ik vind mezelf jong genoeg om daarna die overstap te maken. Mijn vader heeft bij mijn broer en mij wel voor het geduld gezorgd. Ik was negentien toen ik tussen de profs ging veldrijden, ik wilde dat al eerder. Dat heeft hij tegengehouden, hij dacht dat het te veel zou zijn. Als jonge renner zit er nog geen rem op. M’n vader zei tegen me dat ik het rustig moest opbouwen, wilde me ook behoeden voor zijn eigen fouten. Hij is zelf een paar keer overtraind geweest. Ik heb dat ook wel een beetje in me, altijd maar doorgaan. Maar inmiddels begin ik wel aan te voelen wanneer ik rust moet nemen.

Mijn vader heeft altijd al gezegd dat ik een grotere renner word dan hij is geweest. Hij heeft wel veel verstand van wielrennen, ziet mij fietsen, hoe makkelijk het me afgaat en dat ik mentaal sterk ben. Ik hoop dat hij gelijk heeft, want zijn palmares is indrukwekkend. Hij heeft alle grote klassiekers op de weg gewonnen, de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik, behalve Parijs-Roubaix. Hij is wereldkampioen veldrijden geworden en tweede geworden op het WK op de weg. Een mooie lijst. In zijn tijd specialiseerden wielrenners zich wat minder snel dan nu. Iedereen heeft nu zijn eigen discipline. Daarom is het ook wel uitzonderlijk wat ik doe. Tegelijkertijd vind ik dat het leukst: de afwisseling. Iedere keer weer op een andere fiets.”

Helden Magazine 43

Het eerste gedeelte van het verhaal van Mathieu van der Poel komt voort uit Helden Magazine 43 waar Max Verstappen de cover siert. Verstappen is nog maar twintig en overal waar hij komt, heerst gekte. Wat als hij wereldkampioen wordt?

Verder in de 43ste editie van Helden, de Amsterdamse Kroonjuwelen Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, turner Epke Zonderland, Sepp Blatter, volleybalvrouwen Anne Buijs & Robin de Kruijf, golfer Joost Luiten, voetballer Neymar, Karsten Kroon wil het theater in met zijn vriendin, hockeyers Rizwan Muhammad, Rashid Mehmood en schaatsster Heather Bergsma-Richardson, golfsurfster Eveline Hooft, jong talent Alida van Daalen, de Nederlandse 3×3 basketballers, wielrenster Ellen van Dijk, oud-voetballer John van ’t Schip over PEC Zwolle, Marco van Basten en Johan Cruijff en Barbara Barend ontmoet Sherida Spitse en haar vrouw, Jolien.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: