Word abonnee

Volleybal

Anne Buijs & Robin de Kruijf: ‘Iedereen kijkt naar ons’

Stef Nagel

Volleybal

Anne Buijs & Robin de Kruijf: ‘Iedereen kijkt naar ons’

door: Jasper Boks & Marlies van Cleeff
12 augustus 2018
5 tot 10 minuten lezen

Anne Buijs (26) en Robin de Kruijf (27) zijn al jarenlang vaste krachten van het Nederlands volleybalteam. In aanloop naar het WK in Tokio (29 september-20 oktober) gingen we langs voor een goed gesprek over stalkers, langeafstandrelaties en naaktfoto’s in Helden.

Tekst gaat verder onder de foto

VRIENDSCHAP

Anne: “We kwamen elkaar voor het eerst tegen toen we een jaar of veertien waren, bij het nationale jeugdteam.”
Robin: “Ja, jij was de dochter van de coach! Jouw vader en moeder hadden voor het Nederlands team gespeeld, wist ik. En jij was op die leeftijd al zo goed. Iedereen had het ook over jou. Jij had echt vet veel techniek. Bij jou vergeleken was ik alleen maar heel lang.”
Anne: “We waren van dezelfde lichting, even oud. Maar we waren ook best verschillend. Ik was tenger en jij was al heel groot en sterk. Ik was best van jou onder de indruk.”
Robin: “We hadden niet veel contact. Dat werd anders toen ik ook aansloot bij het echte nationaal team. Anne zat er ook al bij en ik dacht: er is er tenminste eentje bij die ik herken.”

Anne: “Wij waren jonkies en liepen tussen al die heel goede, ervaren meiden. Ik vond het fijn dat jij er ook bij kwam.”
Robin: “En nu zien we elkaar zo vaak, we hebben ook samen in Istanboel gezeten, toen we allebei voor Vakifbank speelden. Ja, wat we met de hele groep meiden bij het Nederlands team hebben, zou je wel vriendschap kunnen noemen. Hoewel we buiten het volleybal niet eens zoveel met elkaar afspreken.”
Anne: “We kennen elkaar zo goed, weten precies hoe we met elkaar om moeten gaan. Robin is: heel veel energie. Ook veel agressie, want Robin kan best wel als een bitch overkomen.”
Robin, lachend: “Zal ik anders even weglopen? Dan kun je alles over mij op tafel gooien.”
Anne: “Wij weten hoe je bent, maar voor onze tegenstanders ben jij geen gemakkelijke, hoor. Daar wil je niet graag tegenover staan. En je kunt echt met Robin lachen.”
Robin: “Ik kan ook heel rustig zijn, hoor. Maar ik voel me ook zo op m’n gemak bij het Nederlands team, de meesten zijn alweer tien jaar samen. Iedereen kan iets geks doen, soms begint iemand ineens te dansen of te zingen. Even later doet iedereen mee. Daar zijn we allemaal hetzelfde in. Ik ben alleen iemand die dan nog even een stomme grap maakt, waar verder niemand om moet lachen. Alleen ik.”

Anne: “Ik ben anders dan Robin, sta minder graag op de voorgrond, maar dat weten we ook van elkaar.”
Robin: “Anne is rustiger, heeft altijd heel erg haar eigen plan getrokken. Dat vind ik knap. Jij kon vroeger ook best een wijsneus zijn. Ben je nog steeds trouwens! Maar als jij iets te zeggen hebt, kom je vaak met wijze woorden. Dat gaat dan vaak over de techniek en tactiek. En wat ik leuk vind is dat je erg om jezelf kunt lachen, je hebt goede zelfspot.”
Anne: “Het heeft wel wat tijd gekost om te weten hoe de ander reageert. Dat was even wennen.”
Robin: “Het kon tussen ons best wel knallen. Niet buiten het veld, hoor, maar wel tijdens een training. Omdat ik begon te schreeuwen als het niet ging zoals ik wilde.”
Anne: “Ik denk altijd heel goed na voordat ik iets zeg. Ik pieker eerst, denk: ga ik hier iets van zeggen of houd ik het voor me? Het botste dus weleens, maar alleen omdat we allebei in het veld het maximale uit onszelf wilden halen.”

DE LIEFDE

Anne: “Ik heb in Turkije een jaar lang in een team gespeeld met mijn vriendin Carol (Ana Carolina da Silva, red.). Nu ga ik naar Monza in Italië en mijn vriendin gaat terug naar Brazilië. Vind ik heel moeilijk. Ik ben zo dol op haar, we gaan ook trouwen. We zijn sinds half juli verloofd. Was wel grappig, we hadden allebei een ring meegenomen op vakantie naar Ibiza, zonder dat we dat van elkaar wisten.

Op de eerste avond dacht ik: zal ik haar ten huwelijk vragen? We zijn nu ongeveer twee jaar samen en ik dacht toch dat het misschien nog een beetje te vroeg was. Ik gaf haar de ring, vertelde dat ik zoveel van haar houd, maar zei: ‘Even voor de duidelijkheid, dit is niet om je ten huwelijk te vragen.’ De volgende dag zei mijn vriendin: ‘Ik heb ook een ring voor jou gekocht…’ Ze zat er heel zenuwachtig bij. Ik vroeg: ‘Heb je er nog iets bij bedacht verder?’ Toen zei ze: ‘Ja, ik heb een hele speech voorbereid…’ Ze vroeg me ten huwelijk. Geweldig. Na de Spelen in Tokio willen we gaan trouwen. Ik heb het de eerste dag na de vakantie tegen alle meiden bij Oranje verteld.”

Helden Magazine 43

Het eerste gedeelte van het verhaal van Anne & Robin komt voort uit Helden Magazine 43 waar Max Verstappen de cover siert. Verstappen is nog maar twintig en overal waar hij komt, heerst gekte. Wat als hij wereldkampioen wordt?

Verder in de 43ste editie van Helden, alleskunner Mathieu van der Poel over vader Arie, Peter Sagan en meer, de Amsterdamse Kroonjuwelen Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, turner Epke Zonderland, Sepp Blatter, golfer Joost Luiten, voetballer Neymar, Karsten Kroon wil het theater in met zijn vriendin, hockeyers Rizwan Muhammad, Rashid Mehmood en schaatsster Heather Bergsma-Richardson, golfsurfster Eveline Hooft, jong talent Alida van Daalen, de Nederlandse 3×3 basketballers, wielrenster Ellen van Dijk, oud-voetballer John van ’t Schip over PEC Zwolle, Marco van Basten en Johan Cruijff en Barbara Barend ontmoet Sherida Spitse en haar vrouw, Jolien.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 43! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen

Delen: