Word abonnee

Formule 1

‘Max Verstappen is de ontdekking van de eeuw’

ANP

Formule 1

‘Max Verstappen is de ontdekking van de eeuw’

door: Jo Bossuyt
13 augustus 2018
4 tot 9 minuten lezen

Max Verstappen is hot. Boegbeeld, winnaar en ongekend talent in één. Hij is nog maar twintig, maar de wereld ligt aan zijn voeten. Wat moet dat worden als hij straks de wereldtitel pakt?

We zitten in het motorhome van Sauber deze broeierig hete namiddag in Hockenheim. Teambaas Frédéric Vasseur is een intelligente man. “Je hebt coureurs die het fantastisch doen in de Formule 2, die in die klasse iedereen naar huis racen. Vervolgens stoten ze door naar de Formule 1 en dan zie je hoe voldaan ze zijn. Je leest op hun gezicht: yes, ik heb het voor elkaar. Samen met hun motivatie verwelkt de stuurmanskunst waarmee ze een jaar eerder nog furore maakten.”
Op wie Vasseur doelt, is niet meteen duidelijk. Veel duidelijker is over wie hij het zeker níet heeft. Toen Max Verstappen in oktober vorig jaar zijn contract met Red Bull verlengde, had het team voor het eerst in zijn Formule 1-bestaan, tegen de eigen traditie in, diep in de buidel getast. Zeer diep. Om Max te houden. Vijftien miljoen? Twintig? Vijfendertig, premies inbegrepen? Maakt eigenlijk niet uit. Sowieso meer geld dan een mens kan opmaken. Ga daar maar eens mee om als twintigjarige.

Tekst gaat verder onder de foto

ALLES OF NIETS

Max besefte het niet toen hij in maart 2015 als zeventienjarige debuteerde in de Formule 1 namens Toro Rosso. Hoefde ook niet. Hij was er voor geprogrammeerd. Al die jaren ervoor, in de kart of Formule 3, was hij niet anders gewend. Max heeft zelden kartraces verloren. “Om succes te hebben moet je altijd voor je plekje vechten,” vertelde hij in het juninummer van Red Bulls huismagazine The Red Bulletin. “En niet iedereen zal je onderweg een lieve jongen vinden. Maar ik ben hier niet om vrienden te maken: iedereen in de Formule 1 wil winnen. Zonder egoïsme geen succes.”
Max’ rauwe talent, de harde, bijna academische leerschool onder leiding van vader Jos Verstappen, de onbedwingbare wil om te winnen en de deugd om met een goede auto te rijden: het is een combinatie die van Verstappen junior een ‘fucking machine’ heeft gemaakt, zoals zijn vroegere ingenieur bij Toro Rosso, Xevi Pujolar, het nogal plastisch omschrijft. Racen is al sinds zijn vierde de essentie, zijn levenselixer. Max Verstappen is volgens kenners voorbestemd de Formule 1 op termijn te gaan domineren. “Jongens als Max komen maar één keer in de twintig jaar voorbij,” zegt de gezaghebbende stem van Niki Lauda. “Hij is de ontdekking van de eeuw.”

Max Verstappen: ‘Ik race om te winnen. Ik ben hier niet om gewoon mee te doen. Dan kan ik beter thuis op de bank hangen. Formule 1 is voor mij geen olympische gedachte’

Helden Magazine 43

Het eerste gedeelte van het verhaal van Max Verstappen komt voort uit Helden Magazine 43 waar hij de cover siert. Verstappen is nog maar twintig en overal waar hij komt, heerst gekte. Wat als hij wereldkampioen wordt?

Verder in de 43ste editie van Helden, alleskunner Mathieu van der Poel over vader Arie, Peter Sagan en meer, de Amsterdamse Kroonjuwelen Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, turner Epke Zonderland, Sepp Blatter, volleybalvrouwen Anne Buijs & Robin de Kruijf, golfer Joost Luiten, voetballer Neymar, Karsten Kroon wil het theater in met zijn vriendin, hockeyers Rizwan Muhammad, Rashid Mehmood en schaatsster Heather Bergsma-Richardson, golfsurfster Eveline Hooft, jong talent Alida van Daalen, de Nederlandse 3×3 basketballers, wielrenster Ellen van Dijk, oud-voetballer John van ’t Schip over PEC Zwolle, Marco van Basten en Johan Cruijff en Barbara Barend ontmoet Sherida Spitse en haar vrouw, Jolien.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: