Word abonnee

Voetbal

Amsterdamse kroonjuwelen

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Amsterdamse kroonjuwelen

door: Marlies van Cleeff
12 augustus 2018
7 tot 12 minuten lezen

Ze zijn jong, talentvol, en niet meer weg te denken uit de basis bij Ajax. Met Donny van de Beek (21), Matthijs de Ligt (19) en Frenkie de Jong (21) hoopt de Amsterdamse club dit seizoen eindelijk weer de landstitel te veroveren. Wij legden het trio twaalf uitspraken voor.

‘Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Matthijs de Ligt zijn wat ons betreft niet te koop. Nee, ook niet voor absurde bedragen. Laat ze dit seizoen eerst eens veertig wedstrijden voor Ajax spelen.’
Marc Overmars in De Telegraaf, 19 juli 2018

In koor: “Deze uitspraak is natuurlijk van Marc!”
Matthijs: “Ik vind het heel normaal dat een technisch directeur zo’n uitspraak doet.”
Donny: “Het zou ook raar zijn als ze zeggen dat ze ons willen verkopen.”
Frenkie: “Ik denk dat het een goed standpunt is van Ajax.”
Een goed standpunt van Ajax, maar ook voor jullie?
Frenkie: “Ik kan hier ook nog genoeg leren en bereiken. Ik ben vorig seizoen lang geblesseerd geweest, wil nu vooral veel aan spelen toekomen.”
Donny: “Kijk, een carrièreplanning is altijd lastig, want vaak loopt het toch anders. Als ik naar vorig seizoen kijk, denk ik dat ik nog veel beter kan. Voor mij valt er hier ook nog genoeg te leren.”
Matthijs: “Voor mij geldt hetzelfde. Ik wil iedere dag beter worden, zoveel mogelijk minuten maken. En dat kan bij Ajax. Ze hebben het altijd over een stappenplan, maar zulke dingen kun je niet plannen. Dat is een gevoel. Ik heb wel bepaalde ideeën over wat ik wil, meer op de lange termijn. Maar als het wat sneller gaat dan verwacht, dan zal je je plannen ook weleens aan moeten passen.”
Donny: “Daarom moet je ook nooit zeggen dat je weggaat of blijft. In het voetbal kun je dat soort uitspraken nooit doen, want je weet het nooit.”

Hebben de coachwissels van de afgelopen jaren invloed gehad op jullie ideeën over de toekomst?
Frenkie: “Ik vond het jammer dat Marcel Keizer werd ontslagen. Maar het is niet zo dat ik Erik ten Hag niet mag. Ik heb nu ook een goede band met hem. Maar op dat moment vond ik het wel even lastig.”
Matthijs: “Een trainer is belangrijk, heeft een bepaalde visie, maar de spelers moeten het uiteindelijk laten zien. Als speler krijg je misschien wel dertig trainers in je carrière. Daar moet je het gewoon mee doen.”
Donny: “Sinds ik in het eerste zit, heb ik drie verschillende trainers gehad. Met iedereen heb je een ander soort band. Maar tot nu toe gaat onze samenwerking prima. Dus ik laat daar mijn toekomst niet van afhangen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Frenkie de Jong

De Ligt: ‘Een feestbeest ben ik zeker niet. Vroeger ging ik wel naar feestjes bij mensen thuis, dat vind ik leuker dan zo’n drukke bende in een discotheek of kroeg’

‘Vroeger was ik altijd een beetje een dikkerdje. ‘Dikkie’, noemden ze me toen ik in de jeugdopleiding van Ajax speelde. Ze hebben me direct naar een diëtiste gestuurd bij de club. Als jochie van negen jaar al, hè.’
Matthijs de Ligt in het Algemeen Dagblad, 8 maart 2017

Matthijs: “Ja, dit heb ik gezegd. Ik was nooit echt klein, maar wel stevig gebouwd. Ik voetbalde bij FC Abcoude en werd daar gescout. Het eerste wat ze deden toen ik bij Ajax kwam, was mij naar een diëtiste sturen. Ik vond dat niet erg. Juist wel interessant en leuk. Ik heb de adviezen goed opgepakt. Ik moet van nature meer op mijn lichaam en voeding letten dan een ander. Kijk, Frenkie is een stuk tengerder gebouwd.”
Frenkie: “Die benen van Matthijs zijn toch net boomstammen? Ik kom inderdaad niet zo snel aan. Maar het was ook nooit zo dat ik per se zwaarder moest worden. Mijn gewicht is prima. Hoewel, een paar kilo’s spiermassa erbij zou best kunnen. Maar ik word niet extra het krachthonk ingestuurd of zo.”
Matthijs: “En ik hoef ook niet extra cardio te doen, hoor, om slank te blijven. Ik eet af en toe ook echt wel wat minder gezonds. Maar over het algemeen doe ik wat ik denk dat goed is voor mijn lichaam. Met een biertje maak je mij sowieso niet blij, dus dat scheelt.”
Wie wint er van jullie met armpje drukken?
Frenkie: “Ik!”
Donny en Matthijs, lachend: “Echt niet.”
Donny: “Frenkie is sowieso de minst sterke van ons. Laten we het maar eens proberen!”

‘Hij kreeg een Mercedes onder zijn reet van Ajax en die kwam hij laten zien, maar daar geneerde hij zich eigenlijk voor. Hij had net zo lief een Polootje gehad. Ik noem hem weleens Dagobert Duck. Hij verdient veel, maar geeft geen reet uit.’
Vader John de Jong tegen Ajax Showtime, 5 april 2016

Donny: “Dat gaat over Frenkie.”
Frenkie: “Heeft mijn vader dit niet gezegd? Dagobert Duck is overdreven, hoor.”
Matthijs: “Je rijdt toch niet liever in een Polo dan in een Mercedes?”
Frenkie: “Nee, natuurlijk niet. Maar ik geef niet snel geld uit aan spullen. Daarom zegt hij dit weleens voor de grap, omdat we goed verdienen voor onze leeftijd. Als ik iets moois zie, maar het eigenlijk te duur vind, moet hij lachen. Ik ben gewoon niet echt materialistisch ingesteld. Spullen interesseren me niet. Wat ik nodig heb voor mezelf, geef ik uit en ik ga ook echt wel uit eten. Maar het is niet dat ik geef om dure kleding of zo, ik vind iets wat duurder is niet per se mooier. Kleding van de H&M vind ik ook prima. En ik steun mijn familie ook als dat nodig is. Als ik hen kan helpen, doe ik dat graag. Dus die gierigheid valt echt wel mee.”
Wat is het laatste dat je hebt gekocht? En dan bedoel ik niet een brood bij de bakker…
Frenkie, lachend: “Een huis, telt dat? Ik woon nu nog in een huurwoning met mijn vriendin in Oud-Zuid, maar we gaan verhuizen naar de Zuidas.”
Matthijs: “Ik denk dat we alle drie wel redelijk hetzelfde zijn opgevoed.”
Donny: “We zijn nuchter en rustig, doen geen gekke dingen. We komen ook alle drie uit een dorp. Ik uit Nijkerkerveen, dat is misschien nog rustiger dan Arkel waar Frenkie vandaan komt. Of Abcoude, waar Matthijs woont.”

Helden Magazine 43

Het eerste gedeelte van het verhaal van Donny, Matthijs en Frenkie komt voort uit Helden Magazine 43 waar Max Verstappen de cover siert. Verstappen is nog maar twintig en overal waar hij komt, heerst gekte. Wat als hij wereldkampioen wordt?

Verder in de 43ste editie van Helden, alleskunner Mathieu van der Poel over vader Arie, Peter Sagan en meer, turner Epke Zonderland, Sepp Blatter, volleybalvrouwen Anne Buijs & Robin de Kruijf, golfer Joost Luiten, voetballer Neymar, Karsten Kroon wil het theater in met zijn vriendin, hockeyers Rizwan Muhammad, Rashid Mehmood en schaatsster Heather Bergsma-Richardson, golfsurfster Eveline Hooft, jong talent Alida van Daalen, de Nederlandse 3×3 basketballers, wielrenster Ellen van Dijk, oud-voetballer John van ’t Schip over PEC Zwolle, Marco van Basten en Johan Cruijff en Barbara Barend ontmoet Sherida Spitse en haar vrouw, Jolien.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: