Word abonnee

Wielrennen

Ellen van Dijk: ‘Hoe kon ik nou zo stom zijn?’

No Candy

Wielrennen

Ellen van Dijk: ‘Hoe kon ik nou zo stom zijn?’

door: Rob Willemse
8 augustus 2018
3 tot 8 minuten lezen

De weg – in de meest letterlijke zin – kwijtraken tijdens de olympische tijdrit; die nachtmerrie overkwam Ellen van Dijk twee jaar geleden in Rio de Janeiro. De stuurfout resulteerde in een tijdrovend oponthoud in de berm waardoor de gedroomde medaille een illusie bleef. In het resterende deel vocht ze zich nog wel naar een vierde plek. Maar best of the rest is de meest ondankbare positie op de ranglijst. Ellen blikt terug op Rio.

‘Ik dacht alleen maar: fuck; wat is er in hemelsnaam gebeurd? Hoeveel tijd gaat me dit kosten? Een lawine aan gedachten en allemaal mega-negatief!’

Tekst gaat verder onder de foto

Ellen van Dijk

“In 2014 heb ik ploegleider Merijn Zeeman opgezocht, een jaar nadat ik wereldkampioene tijdrijden was geworden. Een geweldig succes natuurlijk, maar het maakte me ook onzeker en ik ging mezelf een druk opleggen die ten koste ging van mijn prestaties en m’n plezier in de sport. Merijn bleek inderdaad de coach die ik – meer nog op mentaal dan fysiek gebied – nodig had. Olympisch kampioen worden was de resterende droom na mijn wereldtitel. Helaas was het parcours van Rio, met meerdere klimmetjes, me niet bepaald op het lijf geschreven. Maar dat ik vrij kort voor de Spelen nog de tijdrit van een etappewedstrijd in Duitsland – met daarin ook een aantal klimmetjes – overtuigend won, gaf vertrouwen richting Rio. Al zag ik mezelf zeker niet als medaillekandidaat.”

Helden Magazine 43

Het eerste gedeelte van het verhaal van Ellen van Dijk komt voort uit Helden Magazine 43 waar Max Verstappen de cover siert. Verstappen is nog maar twintig en overal waar hij komt, heerst gekte. Wat als hij wereldkampioen wordt?

Verder in de 43ste editie van Helden, alleskunner Mathieu van der Poel over vader Arie, Peter Sagan en meer, de Amsterdamse Kroonjuwelen Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, turner Epke Zonderland, Sepp Blatter, volleybalvrouwen Anne Buijs & Robin de Kruijf, golfer Joost Luiten, voetballer Neymar, Karsten Kroon wil het theater in met zijn vriendin, hockeyers Rizwan Muhammad, Rashid Mehmood en schaatsster Heather Bergsma-Richardson, golfsurfster Eveline Hooft, jong talent Alida van Daalen, de Nederlandse 3×3 basketballers, oud-voetballer John van ’t Schip over PEC Zwolle, Marco van Basten en Johan Cruijff en Barbara Barend ontmoet Sherida Spitse en haar vrouw, Jolien.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 43! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: