Word abonnee

Wielrennen

Karsten Kroon: ‘Wat een krankzinnige wereld’

Patricia Börger

Wielrennen

Karsten Kroon: ‘Wat een krankzinnige wereld’

door: Jaap Stalenburg
8 augustus 2018
5 tot 10 minuten lezen

Van de fiets naar het theater. De liefde voert oud-profwielrenner en Eurosport-commentator Karsten Kroon naar de bühne. Samen met zijn vriendin Alice Rientjes werkt hij aan een voorstelling over zijn leven als wielrenner. Op basis van popsongs. Een gesprek over zowel zijn spirituele toekomst als over zijn dopingverleden.

Een mooie zomeravond in het Vondelpark. Oud-wielrenner Karsten Kroon en zijn vriendin schuiven aan op een overvol terras. Karsten oogt relaxed. De storm in zijn hoofd is gaan liggen en hij vindt zijn weg in de spirituele wereld. Geen ADHD-gedrag meer, maar een focus op liefde en muziek. Een nieuwe toekomst zonder de beruchte rennersstress. Bij Karsten ging de knop om toen hij de Amsterdamse zangeres Alice Rientjes leerde kennen. Twee jaar geleden alweer, na de finish van zijn wielercarrière en zijn echtscheiding. Alice leerde hem de weg naar spiritualiteit en innerlijke rust vinden en samen gaan ze dit najaar op tournee langs kleine theaters met de favoriete muziek van Karsten en eigen songs van Alice over het leven van de oud-wielrenner.

Tekst gaat verder onder de foto

Karsten Kroon in handstand

Alice: ‘Ik denk soms: Karsten wat heb je jezelf aangedaan? In totaal veertig botbreuken. Iedere keer ontdekte ik weer nieuwe littekens’

TINDER

Karsten: “Alice is behalve een superzangeres een heel bijzondere vrouw. Ze is heel gevoelig, spiritueel. Met haar ben ik veel
gaan mediteren. Ik ben blij dat we een match waren op Tinder. Ik vind die app een mooi fenomeen. Het is een beetje gek als je veertig bent en in de kroeg tegen een vrouw aan gaat lopen hangen, want op een gegeven moment zeggen ze ‘u’ tegen je en dan is het echt klaar. Ik was druk met van alles. Met mijn werk, m’n twee dochters waar ik heel veel tijd in wilde steken, de pijn van een echtscheiding. Met Tinder kun je de eerste grove selectie doorvoeren: dat zou weleens wat kunnen zijn. Ik vind het een mooi iets, maar het is ook iets waar je je volledig in kunt verliezen. Toen ik Alice ontmoette, hebben we onafhankelijk van elkaar meteen Tinder verwijderd. Als je dat niet doet, kun je je ook niet met elkaar verbinden, denk ik.”
Alice: “Ik was vooral blij dat ik hem tegenkwam, omdat ik meteen voelde dat het heel echt was wat er tussen ons gebeurde. En wat ik leuk vond, is dat we twee belangrijke gemeenschappelijke grote pijlers in ons leven hebben: sport en muziek.”
Karsten: “De chemie is heel mooi. Onze levens vertonen ook grote parallellen. We hebben allebei heel hard gewerkt om op een podium te mogen staan en dat komt natuurlijk ergens vandaan, zowel bij haar als bij mij. Op het moment dat wij elkaar ontmoetten, was ik net gestopt met fietsen en Alice was klaar met optredens en had een sabbatical ingebouwd, had dus veel tijd. Dat had ik ook. Dus we hebben in die begintijd veel lol gehad. Flink lopen feesten ook. En op een gegeven moment merkten we dat we ook een beetje die spirituele richting op wilden gaan.”
Alice: “Het voordeel was dat we daar de liefde bij konden gebruiken. Toen Karsten moest huilen bij een liedje in de auto vroeg ik alleen maar: waarom dan? Toen zei hij: ‘Je doet wel echt wat met me.’ Dus Karsten brak ook een beetje open door de liefde, waardoor het muurtje om hem heen af kon brokkelen. En ook de hardheid. Ik heb hem in twee jaar tijd zoveel zachter zien worden. Dat vind ik echt prachtig om te zien. Hij vindt dat ik daar een behoorlijk aandeel in heb gehad. Het is wel iets waar ik zelf ook heel erg aan werk en heb gewerkt. Ik heb wel gedacht: ik kan het hem door de strot duwen, maar ik kan ook doen wat voor belangrijk is en daar is hij langzaam in mee gaan bewegen.”

Helden Magazine 43

Het eerste gedeelte van het verhaal van Karsten Kroon komt voort uit Helden Magazine 43 waar Max Verstappen de cover siert. Verstappen is nog maar twintig en overal waar hij komt, heerst gekte. Wat als hij wereldkampioen wordt?

Verder in de 43ste editie van Helden, alleskunner Mathieu van der Poel over vader Arie, Peter Sagan en meer, de Amsterdamse Kroonjuwelen Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, turner Epke Zonderland, Sepp Blatter, volleybalvrouwen Anne Buijs & Robin de Kruijf, golfer Joost Luiten, voetballer Neymar, hockeyers Rizwan Muhammad, Rashid Mehmood en schaatsster Heather Bergsma-Richardson, golfsurfster Eveline Hooft, jong talent Alida van Daalen, de Nederlandse 3×3 basketballers, wielrenster Ellen van Dijk, oud-voetballer John van ’t Schip over PEC Zwolle, Marco van Basten en Johan Cruijff en Barbara Barend ontmoet Sherida Spitse en haar vrouw, Jolien.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 43! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: