Word abonnee

Atletiek

Alida van Daalen: ‘Wie het laatst lacht…’

David Meulenbeld

Atletiek

Alida van Daalen: ‘Wie het laatst lacht…’

door: Renate Verhoofstad
8 augustus 2018
3 tot 8 minuten lezen

Alida van Daalen lijdt aan pigmentziekte vitiligo. De sport was voor de dochter van oud-atlete Jacqueline Goormachtigh een reddingsboei. In 2020 hoopt ze als kogelstoter of discuswerper mee te doen aan de Spelen in Tokio. De VPRO volgt haar en negen andere beloften met een olympische droom online. Helden kijkt mee.

Vitiligo. De zestienjarige Alida van Daalen lijdt aan de pigmentziekte, waardoor haar huid de zon niet goed verdraagt. Vanaf haar vijfde woonde Alida een aantal jaar in Suriname, het land van haar moeder; oud-atlete Jacqueline Goormachtigh. Maar in de tropische zon liep Alida bijna dagelijks tweedegraads brandwonden op. Reden voor de familie om uiteindelijk terug te verhuizen naar Nederland. “Door die huidziekte gaat mijn pigment weg en daarom heb ik allemaal witte plekken op mijn huid. Het zit over m’n hele lichaam, maar vooral op mijn benen, knieën en armen.

‘Ik heb krantenstukjes over mijn moeder gevonden. En de Playboy, waar ze ooit als allereerste atlete instond’

Toen ik terugkwam uit Suriname viel het extra op. Want ik was heel erg bruin geworden en daar staken die vlekken tegen af. Ik raakte mijn zelfvertrouwen kwijt. Kon er ook niet goed over praten. Op school werd ik gepest. Dan noemden ze me bijvoorbeeld koe. Of oma, omdat ik witte haren kreeg door het pigmentverlies. Het was moeilijk om er mee om te gaan. Maar ik raakte eraan gewend en ik realiseer me amper dat ik het heb. Alleen wanneer mensen zeggen: ‘Wat heb je op je benen? Dan denk ik: o ja, ik heb het nog.”

De sport speelde in dat proces van acceptatie een belangrijke rol. “In het begin durfde ik tijdens wedstrijden niet in korte broek te lopen, maar nu wel. Omdat ze me binnen de atletiek altijd hebben geaccepteerd zoals ik ben. Toen ik ook nog eens goed bleek te zijn heb ik mijn zelfvertrouwen weer kunnen opbouwen en nu sta ik waar ik sta en ben ik wie ik ben.”

Tekst gaat verder onder de foto

Alida van Daalen

 

Helden Magazine 43

Het eerste gedeelte van het verhaal van Alida van Daalen komt voort uit Helden Magazine 43 waar Max Verstappen de cover siert. Verstappen is nog maar twintig en overal waar hij komt, heerst gekte. Wat als hij wereldkampioen wordt?

Verder in de 43ste editie van Helden, alleskunner Mathieu van der Poel over vader Arie, Peter Sagan en meer, de Amsterdamse Kroonjuwelen Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt, turner Epke Zonderland, Sepp Blatter, volleybalvrouwen Anne Buijs & Robin de Kruijf, golfer Joost Luiten, voetballer Neymar, Karsten Kroon wil het theater in met zijn vriendin, hockeyers Rizwan Muhammad, Rashid Mehmood en schaatsster Heather Bergsma-Richardson, golfsurfster Eveline Hooft, de Nederlandse 3×3 basketballers, wielrenster Ellen van Dijk, oud-voetballer John van ’t Schip over PEC Zwolle, Marco van Basten en Johan Cruijff en Barbara Barend ontmoet Sherida Spitse en haar vrouw, Jolien.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 43! Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: