Word abonnee

De dag van...

De dag van Roel Braas: ‘Ik moet niet met een volle buik roeien’

door: Jasper Boks
27 augustus 2014

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Keihard aan het trainen voor nieuwe wedstrijden en toernooien. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Maar ook willen ze net als ieder mens hun sociale leven onderhouden. Deze week volgen we roeier Roel Braas die deelneemt aan het WK in eigen land.

De kwartfinales in de skiff staan op het programma vandaag. Ben je zenuwachtig voor zo’n belangrijke race?
“Zenuwachtig niet echt, het is eerder wedstrijdspanning wat ik voel. Ik laat alles gewoon op me af komen. Als ik me heel rustig houd voor de race en zo ontspannen mogelijk blijf, presteer ik het beste. Ik heb de avond voor een wedstrijd ook geen moeite om de slaap te vatten. Ha, als ik een beetje naar het plafond ga liggen staren, dan duurt de nacht wel erg lang.”

Heb jij er trucjes voor om die ontspanning te vinden?
“Nee, dat niet. De spanning zit me ook niet echt in de weg, dat scheelt natuurlijk. Toen ik nog niet zo lang roeide, was ik wel zenuwachtig en als je dan merkt in de wedstrijd dat dat niet bevorderlijk is, dan leer je dat snel los te laten. Met de jaren weet ik wat voor mij het beste werkt voor een race en dat programma draai ik gewoon af.”

Heb jij rituelen voor je aan een kwartfinale op het WK begint?
“Nee. Nou ja, mijn programma voordat ik aan de race begint ziet er altijd voor 95 procent hetzelfde uit. Maar dat doe ik niet uit bijgeloof, is eerder een routine waarvan bewezen is dat die voor mij werkt. Ik werk voor mijn race een normale warming up af. Dat doe ik op de ergometer op de kant. Als je op het water de warming up doet, moet je die vaak onderbreken voor andere boten. Op de ergometer kan ik zo lang mogelijk door gaan met de roeibeweging. Daarna nog stretchen en vervolgens de boot in.”

Heb jij een ander eetpatroon voor een wedstrijd?
“Dat ziet er iets anders uit. Drie tot tweeënhalf uur voor de wedstrijd heb ik mijn laatste grote maaltijd. Ik moet voorkomen dat ik met een volle buik moet roeien. Ik neem havermout voor de wedstrijd en vitaminepillen. Voor de wedstrijd drink ik nog een halve liter water met wat suiker.”

Krijg je nog tips van je coach?
“De wedstrijdbespreking doen we vaak al de avond voor een wedstrijd. Dan nemen we het raceplan door en worden de tegenstanders nog even uitgelicht. Maar van de tegenstanders weet ik met de jaren toch wel wat ik er van kan verwachten.”

Lees ook:
Van niks doen word je lui
Zou stom zijn om na Rio te stoppen

Delen: