Word abonnee

De dag van...

Huisman: ‘Ik wil mijn laatste wedstrijd winnen’

door: Kelly van Tilborg
28 februari 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. We volgen deze week marathonschaatsster Mariska Huisman, die vanavond afscheid neemt op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. 

Vandaag is de dag van je allerlaatste wedstrijd. Met wat voor gevoel stond je vanmorgen op?
“Het is toch wel een beetje gek. Het besef begint nu ook echt te komen dat het allemaal anders gaat worden. Als de wedstrijd straks afgelopen is en ik van het ijs afstap, wordt dat besef denk ik nog groter. Ik weet niet of het een emotioneel moment gaat worden, dat is moeilijk te zeggen. Ik schaats natuurlijk mijn hele leven al en daar ga ik vanavond een punt achter zetten. Maar dat is natuurlijk niet anders, daar heb ik zelf voor gekozen. Mijn reactie daarop weet ik niet, dat kan heel veel kanten opgaan.”

Ga je zo’n wedstrijd als vanavond ook anders in?
“Nee, eigenlijk niet. Ik werd vanochtend wakker en ik dacht: vanavond wil ik heel erg graag winnen. Het is mijn laatste wedstrijd, dus dat zou echt heel erg mooi zijn.”

Wat verwacht je van de wedstrijd van vandaag?
“Ik eindig meestal wel voorin, maar je weet het nooit. Tussen voorin eindigen en als eerste eindigen, zit natuurlijk nog een verschil. Ik moet vanavond nog hard aan de bak om de wedstrijd te winnen. Het zal niet vanzelf gaan.”

Ben je zelf al veel bezig met terugblikken op je carrière nu het einde in zicht komt?
“Niet heel erg. Ik hoor wel steeds andere mensen zeggen: ‘Jij hebt echt een heel mooie carrière gehad’. Pas was ik ook bij mijn ouders en toen gingen we filmpjes terugkijken van een paar jaar terug. Toen zag ik al mijn overwinningen weer terug. Dat blijft mooi om te zien.”

Nu jij stopt met schaatsen zullen er best wat meiden zijn die denken: Yes, nu kan ik mijn kans pakken. Van wie verwacht je veel?
“Ik denk dat Irene Schouten haar goede lijn zeker door gaat trekken. Zij pakte al veel prijzen en dat gaat ze denk ik alleen maar meer doen. Ook van mijn teamgenootje Lisa van der Geest verwacht ik veel.”

Maar ze zullen jou zeker ook gaan missen.
“Ha, ja dat denk ik ook wel. De meiden uit mijn ploeg hebben dat ook al gezegd. Tijdens de trainingen probeerde ik de meiden zoveel mogelijk te leren en ook tijdens wedstrijden probeerde ik ze zoveel mogelijk te helpen. Ik was vaak ook sneller dan de andere meiden, waardoor ze zich aan mij konden optrekken. Nu zullen ze het allemaal zelf moeten doen, maar dat is natuurlijk een hele mooie uitdaging voor ze.”

Ga je het vanavond nog vieren met vrienden en familie?
“Er komen heel veel vrienden en familie kijken, dus dat is superleuk. Ik denk ook wel dat we er vanavond nog een borreltje op gaan drinken met iedereen, dat hoort erbij. Ik kan het alleen niet te laat maken. Ik moet morgen om tien uur alweer in Biddinghuizen zijn. Het is KPN Schaatsvriendendag en dan ga ik voor Fonds Gehandicaptensport schaatsen met kinderen. Het is wel erg vroeg, maar alles voor het goede doel!” 

Lees ook: 

Deel 1: 'Vooral genieten van afscheid' 
Deel 2: 'Sjoerd en ik deden alles samen'  
Deel 3: 'Moest opboksen tegen drie broers'
Deel 4: 'Ik ben heel chaotisch'
Deel 5: 'Ik moet op gaan letten met taart'

Delen: