Word abonnee

Held van de week

Held van de Maand: Epke Zonderland

door: Jasper Boks
4 november 2014

De turnkleding verruilt hij deze dagen weer dagelijks voor een doktersjas. Epke Zonderland is als Superman; het ene moment een chirurg in opleiding, het volgende vliegt hij door de lucht. Een rode cape ontbreekt er nog maar net aan.

Afgelopen maand prolongeerde de 28-jarige turner in het Chinese Nanning de wereldtitel op de rekstok, door die prestatie werd hij door de bezoekers van Helden Online gekozen als Held van de Maand. Hij bleef in de verkiezing golfer Joost Luiten, darter Michael van Gerwen en voetballer Dirk Kuijt voor.

'Ik wil die werelden gescheiden houden, in het ziekenhuis niet die turner zijn maar daar gezien worden als arts in opleiding. Dat lukt dus niet altijd'

Maar meteen na de wereldtitel ging de focus weer op zijn studie geneeskunde, opnieuw moet hij coschappen lopen. Over zijn dubbelleven en de roem sprak hij in de afgelopen Helden Magazine. “Ik wil die werelden gescheiden houden, in het ziekenhuis niet die turner zijn maar daar gezien worden als arts in opleiding. Dat lukt dus niet altijd. Als ik een tijdje rondloop op een afdeling gaat het gelukkig beter, maar in het begin willen patiënten met me op de foto of ze vragen om een handtekening. Daar geneer ik me soms wel voor. Ik kan ook niet de hele dag door met mensen op de foto gaan in het ziekenhuis, ben gewoon aan het werk en aan het leren.”

“Ik loop geregeld mee met een arts, de bedoeling is dat hij het contact met de patiënten onderhoudt. Kom ik binnen en zien ze de echte arts even niet meer staan, roepen ze: ‘Epke, wat leuk dat je er bent!’ Dan voel ik me zo ongemakkelijk, denk ik: doen nou alsjeblieft of ik er niet ben. De artsen met wie ik meeloop, snappen het en vinden het niet erg, maar ik voel me er opgelaten door. Gelukkig gaat de aandacht van de patiënten daarna snel weer naar de echte arts.”

'Mijn manager kreeg nadat ik olympisch goud had gewonnen de vraag van een vader of ik op de verjaardag van zijn dochter wilde komen'

Zonderland is een graag geziene gast. Zijn populariteit is enorm sinds hij twee jaar geleden olympisch goud won. Alle aandacht doet wel wat met hem, bekende hij. “Ik merk dat ik er onbewust gereserveerder door ben geworden. Vorig jaar waren we op vakantie in Amerika en daar herkende niemand mij. Ik merkte dat ik na twee weken wat losser werd. In mijn achterhoofd houd ik er blijkbaar toch rekening mee dat er altijd op mij wordt gelet.”

De fanmail stroomt binnen, bij zijn manager Johan Boesjes komen tal van verzoeken binnen uit het hele land. En er zitten vreemde verzoeken tussen, lachte Epke: “Ha, mijn manager kreeg nadat ik olympisch goud had gewonnen de vraag van een vader of ik op de verjaardag van zijn dochter wilde komen. Huwelijksaanzoeken? Ik hoor soms opmerkingen voorbij komen van kleine meisjes…”

Delen: