Hans Hateboer is speler van Atalanta Bergamo en het Nederlands elftal. Hij blikt terug op een jaar dat enorme impact op hem had. In het zwaar getroffen Bergamo maakte hij van nabij de verschrikkingen van corona mee, werd een van de nieuwe helden van de revelatie van de Serie A en kreeg kritiek voor de kiezen.
“Ik ben als mens veranderd. Het jaar 2020 heeft mij een dubbel gevoel opgeleverd. Qua prestaties is het een topjaar geweest voor ons als team en mijn eigen ontwikkeling ging ook heel goed. Ik vond het een mooie erkenning dat ik met Stefan de Vrij, Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk werd genomineerd door de UEFA voor het Elftal van het Jaar 2020. Maar ik zie ook dat het leven op de wereld er door corona een stuk minder florissant voor staat.”
Hans Hateboer, verdediger van Atalanta Bergamo en het Nederlands elftal, praat openhartig over het jaar met sportieve pieken en de enorme impact die corona op hem had en heeft. “Er is meer in het leven dan voetbal. De situatie dat je thuis opgesloten zat en niet bij de familie kon zijn, was zwaar. Het is heel dubbel geweest in het afgelopen jaar.” Hans bevond zich in het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus in Europa. Het verdriet maakte hij van zeer nabij mee. Eind 2020 zag hij de besmettingscijfers ook in Bergamo weer oplopen, de stad ging opnieuw in lockdown.
“Buiten het voetbal is er niks te doen, de restaurants zijn gesloten, de winkels zijn nog wel open, maar voor de rest is alles dicht. Je kunt niet zo heel veel doen, dus je leeft van wedstrijd naar wedstrijd. Het is fysiek zwaar, maar het is misschien mentaal nog wel zwaarder. Maar ik weet ook: wij worden er nog goed voor betaald, moeten niet zeuren. Er zijn genoeg mensen hier in Italië die financieel en emotioneel zwaar getroffen zijn, die werkloos zijn geworden en die in een appartementje zitten met een gezin met drie kinderen. Nauwelijks inkomen en veel stress.”
Hans zegt ook dat hij van nabij heeft meegemaakt dat corona, met al zijn rampspoed, voor verbroedering heeft gezorgd. “De enorme veerkracht van de mensen hier is bewonderenswaardig. Iedereen is ook zo sociaal en probeert positief te blijven. Ik kende tot de corona-uitbraak mijn onderburen niet en ben maar een praatje met ze gaan maken. De buurman zei dat hij nog geen cent salaris had gezien en dat hij niet wist hoe het verder moest. Dat deed me echt iets. En toch vroeg hij me aan het eind van het gesprek of ik nog iets van eten nodig had, dat ze pasta hadden gemaakt en of ik mee wilde eten. Zelfs al hadden ze het zelf heel moeilijk, toch stonden ze klaar om anderen te helpen.”
19 februari 2020
Iets van 40.000 dolgelukkige Atalanta Bergamo fans vliegen elkaar in de armen na de 4-1-zege in de Champions League op Valencia. Dankzij onder meer twee doelpunten van Hans Hateboer neemt de Italiaanse ploeg in San Siro al voor de return een voorschot op een plek in de kwartfinales. Atalanta moest uitwijken naar Milaan, omdat het eigen stadion niet voldoet aan de eisen van de UEFA. Op dat moment is het coronavirus nog vooral een probleem in de Chinese regio Wuhan, denkt bijna iedereen. De wedstrijd krijgt achteraf het stempel superspread event.
In San Siro is die avond een biologische bom ontploft. Vier dagen later wordt Italië opgeschrikt door de eerste coronapatiënt. Een paar weken later beheerst corona het leven in Italië en heel Europa. Bergamo, een stad qua inwoners vergelijkbaar met Leeuwarden of Zoetermeer, is met zesduizend doden de zwaarst getroffen regio van Europa. Nog geen maand na de wedstrijd kunnen crematoria in Bergamo de lichamen van overleden inwoners niet meer aan.
“Het is voor mij zo dubbel om terug te blikken op die avond in San Siro,” zegt Hans. “De wedstrijd zelf was voor mij het hoogtepunt van 2020. We klopten Valencia met maar liefst 4-1, ik scoorde twee keer, mijn familie was uit Groningen overgekomen en had een topavond. Maar ja, achteraf blijkt die wedstrijd de coronabom te zijn geweest hier in Italië. Niemand had daar ook maar een idee van. Je hoorde wel van corona op het nieuws, maar het was nog geen groot issue, het was iets van ver weg. Maar het werd al snel heel serieus. Een paar dagen later was er de eerste coronabesmetting in de provincie. De wedstrijd van ons op zondag werd gecanceld en ook het carnaval van dat weekend ging niet door.
De sfeer was absurd. Het waren de eerste mooie dagen van het jaar en veel mensen waren op straat. Het voorjaar begon. De terrassen zaten vol. Niet veel later werd het iedereen duidelijk hoe zwaar Bergamo was getroffen en kreeg ook de rest van de wereld te maken met corona.”
10 maart 2020
De ziekenhuizen stromen vol met coronapatiënten en ook in Valencia neemt het aantal gevallen van mensen met Covid-19 snel toe als gevolg van de wedstrijd op 19 februari. In gespannen sfeer wordt de return tussen Atalanta en Valencia gespeeld. Zonder publiek. Atalanta wint met 4-3, maar is op dat moment al om een heel andere reden wereldnieuws. “Op straat hoorde je na terugkeer alleen sirenes en de kerkklokken voor de overledenen. Langer dan een uur zijn we niet blij geweest met de overwinning op Valencia,” twitterde ploeggenoot en collega-international Marten de Roon.
‘Die wedstrijd tegen Valencia blijkt de coronabom te zijn geweest. Je hoorde van corona op het nieuws, maar het was iets van ver weg’
“Mijn vriendin is vanuit Valencia meteen naar Nederland gegaan. We hebben snel haar vlucht omgeboekt, want het werd snel duidelijk hoe ernstig de situatie in Bergamo was. Ik dacht dat ze beter af zou zijn bij haar familie in Nederland. Er waren veel doden en er was de dreiging van een langdurige lockdown. Normaal gesproken zouden er na zo’n wedstrijd duizenden dolenthousiaste supporters staan op het vliegveld, nu was er niemand.
Helden Magazine 55
Het eerste gedeelte van het verhaal van Hans Hateboer komt voort uit Helden Magazine nummer 55. De 55ste editie staat in het teken van Gouden duo’s. Kjeld Nuis en Joy Beune zijn naast collega’s ook geliefden. Over hun relatie was veel te doen. Voor het eerst doen ze samen hun verhaal.
Naast het verhaal van Kjeld Nuis en Joy Beune lees je veel meer interviews en reportages met én over jouw favoriete Nederlandse topsporters. Zo hebben Rafael van der Vaart en Theo Janssen veel gemeen. Ze zijn generatie genoten, linkspoten en levensgenieters. Daarnaast beleefde Femke Bol haar internationale doorbraak, doet Dylan Groenewegen voor het eerst uitgebreid zijn verhaal over De Val, waarbij collega Fabio Jakobsen zwaargewond raakte en blikt Wilco Kelderman terug op de bloedstollende ontknoping van zijn derde plek in de Giro.
Ook in de 55ste editie van Helden spraken we vrienden en sinds kort weer ploeggenoten: Kai Verbij, Thomas Krol en Dai Dai N’Tab. Gingen we langs bij drievoudig olympisch kampioene, Jorien ter Mors over onder meer KiKa, Lara van Ruijven en de liefde. Is Tonny Vilhena gelukkig in Rusland bij FC Krasnodar en won Richard Krajicek 25 jaar geleden Wimbledon. Vandaag de dag heeft hij een andere uitdaging: toernooidirecteur van het ABN AMRO WTT zijn in coronatijd.
Verder wil Carsten Nienhuis naar de Olympische Spelen als alpineskiër en ziet paralympisch wielrenner Tristan Bangma bijna niets, maar door de nieuwste 5G-technologie kan hij ‘zien’ met zijn oren. In ‘de dag dat alles misging’ blikt Adelinde Cornelissen terug op de Spelen van 2016 en staan we stil met Aniek Nouwen in de ‘Leeuwinnen in het Rijks’.
Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.