Word abonnee

Voetbal

Aniek Nouwen: De TikTok-aanvoerster van Oranje

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Aniek Nouwen: De TikTok-aanvoerster van Oranje

door: Kelly van Tilborg
19 januari 2021
6 tot 11 minuten lezen

Aniek Nouwen (21) is een van de grootste talenten van de OranjeLeeuwinnen en hoopt op de Olympische Spelen voor het eerst mee te doen aan een groot eindtoernooi. We nodigden haar uit in Het Rijksmuseum voor de serie Leeuwinnen in het Rijks en stonden stil bij Stilleven Met Vergulde Bokaal van Willem Claesz. Heda.

Als we het Rijksmuseum bezoeken, is het vrijwel leeg. Het hele land zit namelijk in lockdown. Extra speciaal dus dat wij als een van de weinigen wel een bezoek mogen brengen aan het museum. Een rare maar bijzondere ervaring, vinden ook Aniek Nouwen en haar moeder Saskia. “Ik ben hier een aantal jaar geleden geweest toen er wel veel mensen waren. Dan is dit heel gek om mee te maken,” aldus Aniek.

Door corona kon er geen rondleider bij het bezoek aanwezig zijn, maar gelukkig zijn er in deze tijd genoeg digitale manieren om meer over het schilderij van Willem Claesz. Heda te weten te komen. Zo is het schilderij geschilderd in 1635 en stond de Haarlemse schilder bekend als ‘de meester van de reflecties’. Dat zie je terug als je kijkt naar de tinnen kan op het schilderij. In de bolle buik weerspiegelt het servet. In de voet weerkaatst het omgevallen glas. En in de hals schittert de gouden trofee die ernaast staat. Er zijn weinig kunstenaars die zo mooi de doffe glans van tin konden schilderen als Heda. En door de manier waarop de verschillende voorwerpen achter elkaar staan, ontstaat er diepte.

Er is daarnaast gebruikgemaakt van verschillende soorten grijstinten, waardoor het schilderij een sobere uitstraling krijgt. Maar de voorwerpen die je op het schilderij ziet, zijn dat allerminst. Van de gouden bokaal en oesters tot en met het zout en de peper. Het zijn de restanten van een zeer luxueuze feestmaaltijd. Op de vraag of oesters ook op het menu zouden staan van de feestmaaltijd van Aniek, is ze duidelijk. “Nee. Geef mij dan maar pizza, dat gaat er altijd wel in. Ik moet wel opletten met wat ik eet, maar als het kan laat ik soms de touwtjes even vieren.”

Jonkies

Rechts op het schilderij zien we een grote, gouden bokaal. Wat is voor jou de grootste bokaal die je hebt gewonnen in je nog jonge carrière?
“Met het Nederlands elftal onder 16 heb ik het Nordic Tournament gewonnen. Dat is de grootste prijs tot nu toe. M’n eerste, echt grote prijs moet nog komen. Ik hoop natuurlijk dit seizoen prijzen te pakken met PSV en ooit een groot eindtoernooi te winnen met Oranje. Een EK, WK of de Olympische Spelen. Dat lijkt me heel mooi.”

Sinds het EK van 2017 is het voor de buitenwereld ‘normaal’ geworden dat jullie als team meedoen om de prijzen. Wat merken jullie daarvan?
“We voelen dat de buitenwereld meer naar ons kijkt en dat we meer aandacht krijgen, maar het is niet zo dat we het er als team veel over hebben. Binnen het team is het gewoon heel normaal en relaxed.”

‘Toen ik nog jong was, had ik kort haar. Ik heb dus geregeld gehoord dat ouders of kindjes tegen elkaar zeiden: ‘Pak dat jongetje!”

Van jouw generatie gaat nog meer verwacht worden…
“Klopt. Wij zijn de volgende die het moeten gaan doen en waarmaken. Daar hebben we het ook weleens over als we met de ‘jonkies’ bij elkaar zitten. Het is niet zo dat we onszelf extra druk opleggen, maar het is wel leuk dat we met elkaar dezelfde droom hebben.”

Jongensteam

Kom je uit een echte voetbalfamilie?
“Nee, helemaal niet. Mijn vader was een zwemmer. Hij zwom op een aardig hoog niveau. M’n moeder is wel heel fanatiek, maar niet met voetbal. M’n broer heeft wel altijd gevoetbald, totdat hij het uitgaansleven ontdekte. Maar inmiddels zijn we wel een echte voetbalfamilie geworden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Aniek Nouwen

Staan je ouders iedere wedstrijd langs de lijn?
“Dat hebben ze altijd al gedaan, ook toen ik nog bij SV Deurne speelde. Ze reden me overal naartoe. En nu zijn ze er ook altijd. Sowieso bij alle wedstrijden die ik met PSV speel, zowel uit als thuis. Toen ik in de jeugdteams speelde van Oranje gingen ze ook iedere buitenlandse trip mee. We gingen bijna jaarlijks voor een trainingskamp naar Portugal en m’n moeder maakte daar gewoon een kleine vakantie van. Ze heeft in al die tijd maar één buitenlandse trip gemist. Nu is een trip met Oranje soms maar twee dagen en dan is het niet handig om mee te gaan. Maar als ik op een eindtoernooi mag spelen, weet ik zeker dat ze erbij zullen zijn.”

Helden Magazine 55

Het eerste gedeelte van het verhaal van Aniek Nouwen komt voort uit Helden Magazine nummer 55. De 55ste editie staat in het teken van Gouden duo’s. Kjeld Nuis en Joy Beune zijn naast collega’s ook geliefden. Over hun relatie was veel te doen. Voor het eerst doen ze samen hun verhaal.

Naast het verhaal van Kjeld Nuis en Joy Beune lees je veel meer interviews en reportages met én over jouw favoriete Nederlandse topsporters. Zo hebben Rafael van der Vaart en Theo Janssen veel gemeen. Ze zijn generatie genoten, linkspoten en levensgenieters. Daarnaast beleefde Femke Bol haar internationale doorbraak, doet Dylan Groenewegen voor het eerst uitgebreid zijn verhaal over De Val, waarbij collega Fabio Jakobsen zwaargewond raakte en blikt Wilco Kelderman terug op de bloedstollende ontknoping van zijn derde plek in de Giro.

Ook in de 55ste editie van Helden spraken we vrienden en sinds kort weer ploeggenoten: Kai Verbij, Thomas Krol en Dai Dai N’Tab. Gingen we langs bij drievoudig olympisch kampioene, Jorien ter Mors over onder meer KiKa, Lara van Ruijven en de liefde. Is Tonny Vilhena gelukkig in Rusland bij FC Krasnodar en won Richard Krajicek 25 jaar geleden Wimbledon. Vandaag de dag heeft hij een andere uitdaging: toernooidirecteur van het ABN AMRO WTT zijn in coronatijd.

Verder maakte speler van Atalanta Bergamo en Oranje, Hans Hateboer de verschrikkingen van corona in het zwaargetroffen Bergamo van dichtbij mee. Wil Carsten Nienhuis naar de Olympische Spelen als alpineskiër. Ziet paralympisch wielrenner Tristan Bangma bijna niets, maar door de nieuwste 5G-technologie kan hij ‘zien’ met zijn oren en blikt Adelinde Cornelissen in ‘de dag dat alles misging’ terug op de Spelen van 2016.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: