Word abonnee

Held van de week

Held van de Week: Marrit Steenbergen

door: Kelly van Tilborg
2 juli 2015

De 15-jarige zwemster Marrit Steenbergen is door de bezoekers van Helden Online verkozen tot Held van de Week. Met maar liefst 83% liet zij de judoka’s Nouchka Fontijn en Marhinde Verkerk achter zich. Helden Online sprak met voormalig zwemmer Johan Kenkhuis over aanstormend talent Marrit Steenbergen. 

Marrit werd door Barbara genomineerd vanwege haar knappe prestatie op de Europese Spelen in Bakoe. Op de 100 meter vrije slag zette zij een tijd neer van 53.97 seconde en pakte daardoor een gouden medaille. Met die tijd komt zij in een bijzonder rijtje te staan met onder andere Femke Heemskerk, Ranomi Kromiwidjojo en Marleen Veldhuis.

Johan, hoe knap is de prestatie van Marrit op deze leeftijd?
“Het is een uitzonderlijke prestatie voor een 15-jarige. Ze zat dichtbij het wereldrecord voor de junioren en ook staat ze op deze leeftijd al op een elfde plaats op de wereldranglijst. Als je dat al kan op deze leeftijd, dan is dat heel knap.”

Kun je haar met een andere zwemster vergelijken?
“Dat vind ik moeilijk omdat ze nog niet heel zichtbaar is geweest. Het is wel zo dat ze al sinds haar twaalfde het ene jeugdrecord naar het andere verbreekt. Dat betekent dus dat het geen eendagsvlieg is, ze laat het al drie jaar zien. Ze is er net als Ranomi heel vroeg bij, dat zijn echt de uitzonderlijke talenten.”

'Ik hoop dat Marrit de juiste mindset en begeleiding heeft'

Wat zijn haar belangrijkste kwaliteiten?
“Ze ligt echt op het water, zoals we dat in het zwemmen zo mooi zeggen. Dat is iets wat je niet zomaar kunt traine. Als je dat dus van nature al hebt, dan is dat heel positief. Ze heeft ook een heel natuurlijke manier van zwemmen.”

En verbeterpunten?
“Dat zit in de kleine details. Bijvoorbeeld haar start, die is nog heel traag. Daar is zeker nog heel veel winst uit te halen dus het biedt alleen maar perspectief.”

Ze is ook pas vijftien jaar. Is dat de ideale leeftijd om nog stappen te maken en echt uit te groeien naar een heel grote zwemster?
“Er zijn honderden wegen die naar Rome leiden. Ranomi was ook heel erg jong, maar Inge de Bruijn en Marleen Veldhuis waren al wat ouder toen ze doorbraken. Het kan dus allemaal, iedereen heeft zijn of haar eigen weg. Ik hoop dat Marrit de juiste mindset en begeleiding heeft en dat de ruwe diamant die ze nu nog is, mooi geslepen gaat worden.”

'Ik hoop dat ze zich als zwemster blijft door ontwikkelen

Gaan we nog veel van haar horen in de toekomst? 
“Dat hoop ik. Ze gaat over een paar weken na het WK in Kazan, waar ze met de grote dames mag starten in de estafetteploeg. Ik hoop dat ze haar vorm van nu vast kan houden tot dan. En natuurlijk kijk ik ook al nieuwsgierig uit naar Rio. Ze maakt nu enorme sprongen, maar dat is best gebruikelijk als je nog zo jong bent. Ik hoop dus dat ze die sprongen blijft maken en dat ze zich als zwemster blijft door ontwikkelen.”

Vind je haar ook de terechte Held van de Week?
“Ik ben niet zo van de verkiezingen, maar ik vind het zeer zeker terecht dat ze als ze zwemster beloond wordt en de aandacht krijgt die ze verdiend!”

Delen: