Word abonnee

Voetbal

Stille kracht Jens Toornstra

Ferry Damman

Voetbal

Stille kracht Jens Toornstra

door: Frits Barend
23 maart 2020
9 tot 14 minuten lezen

Jens Toornstra is al jaren een van de stille krachten van Feyenoord. De middenvelder werd in 2017 landskampioen, won twee keer de beker en strijdt ook dit seizoen vol mee om beide prijzen. We leggen hem een elftal namen voor. Van Dick Advocaat tot Ronald Koeman. Van Steven Berghuis tot dochter Faye. We spraken Jens toen corona nog niet het enige gesprek van de dag was.

Dochter Faye
“Mijn dochter is het mooiste geschenk dat ik heb gekregen in mijn leven. Ze is inmiddels vierenhalf, gaat naar school en weet precies hoe ze me moet bespelen. Toen we dit jaar tegen Willem II om half drie speelden, is ze voor het eerst dit seizoen mee geweest naar het stadion. Ik scoorde ook nog, maar dat heeft ze volgens mij niet echt gezien. Toen ze mijn naam na die goal hoorde omroepen, drong het wel tot haar door en stond ze echt even te springen. Mijn vriendin zei dat Faye het eigenlijk wel had gezien na tien minuten. In De Kuip is er opvang voor de kinderen tijdens een wedstrijd, dat is goed geregeld. Maar we spelen ook vaak zondag om half vijf of zaterdagavond, dan vind ik het te laat voor haar worden.”

Dick Advocaat
“Magic Dick. Een bijzondere man met een mooi karakter, hij is direct en heeft veel humor. Hij is heel erg van de afspraken in het veld en dat heeft ons succes gebracht. Dat zie je ook aan ons spel. We spelen niet altijd groots, maar omdat we heel weinig kansen weggeven, hoef je er vaak maar één te maken om te winnen. Dat heeft hij goed voor elkaar. We beginnen vaak compact en proberen weinig weg te geven waardoor de tegenstander niet in de wedstrijd kan komen. Een beetje zoals Atlético Madrid speelt, ja. Maar met onze voorhoede, met Steven Berghuis die in een uitstekende vorm is, creëren we altijd wel een kans en dat maakt het allemaal iets makkelijker.

Met mijn huidige positie als meer controlerende middenvelder scoor ik nu minder dan afgelopen seizoenen, dat is jammer. Ik maakte er elk seizoen wel minimaal tien, scoorde ook in uitwedstrijden. Ondanks dat heb ik vaak het gevoel gehad dat ik me moest bewijzen, nog steeds voel ik dat weleens. Ik hoor ook wel vaker dat ik me iets meer moet waarmaken dan anderen. Misschien is dat ook wel goed voor me, houdt het me scherp. Als er een nieuwe middenvelder bij komt, lees je al gauw in de media dat dat ten koste gaat van mij. Maar voorlopig heb ik dit seizoen alles gespeeld, ondanks de aankopen.”

Memphis Depay
“Ik heb hem in 2017 bij Oranje meegemaakt en hij maakte meteen indruk op me, vooral door zijn fysiek. Ik heb ook tegen hem gespeeld. Memphis is echt een beest, als je ziet hoe hij nu aan zijn herstel werkt, heel knap hoe hij dat doet. Hij had natuurlijk een bepaald imago. Ik heb die documentaire gezien van zijn reis naar Ghana en wat hij daar doet voor gehandicapte kinderen. Ik vind dat heel bijzonder.”

Tonny Vilhena
“Tonny is een fijne gozer. Ik heb veel met hem gespeeld en hij gaf altijd honderd procent. Ik vind het echt jammer dat hij nu even niet meer bij het Nederlands elftal zit. Of het komt door zijn keus voor Rusland, voor Krasnodar, buiten beeld is geraakt en niet meer geselecteerd wordt? Dat durf ik niet te zeggen. Maar wellicht komt hij er in de toekomst weer bij.”

Jaap Stam
“Ik was fan van zijn visie. Hij wilde spelen met veel druk vooruit en de tegenstander afjagen, een type spel dat mij ook ligt. Als team hebben wij het door omstandigheden in die fase niet goed in kunnen vullen, waardoor de resultaten uitbleven. Ik vind Jaap Stam een goede trainer, zijn manier van trainen en hoe hij het op de spelersgroep overbracht, spraken me aan. Hij heeft ook de pech gehad dat veel spelers niet fit waren. Ik heb hem nadat hij ontslag had genomen een bericht gestuurd dat ik namens de hele spelersgroep durfde uit te spreken dat hij van ons niet had hoeven opstappen.”

Kees Jansma
“Kees zou ADO Den Haag hebben getipt om mij over te nemen. Ik speelde in de amateurs bij Alphense Boys, waar Kees financieel adviseur was en vaak kwam kijken. Ik denk zeker dat Kees zijn connecties heeft aangeboord. Maar gek genoeg heb ik het nooit van hem gehoord. Ik heb er ook nooit met hem over gesproken. Dus welke rol hij precies heeft gespeeld bij mijn overgang van Alphense Boys naar ADO, weet ik niet. Maar dat hij zijn aandeel heeft gehad, lijkt me duidelijk. Bij ADO heb ik een geweldige tijd gehad. Ik kwam er op mijn negentiende, heb er een half jaar in het tweede gespeeld en daarna alleen nog maar in het eerste. Een van mijn mooiste seizoenen uit mijn carrière was die bij ADO onder John van den Brom, naast natuurlijk dat kampioensjaar met Feyenoord. Bij Feyenoord voelden we ons in het kampioensjaar onoverwinnelijk, dat gevoel hadden we bij ADO tegen ploegen onder de top-zes ook.”

Giovanni van Bronckhorst
“De succestrainer van Feyenoord. We hebben vijf prijzen onder hem gewonnen. Bij hem ben ik ook een periode mijn plek kwijtgeraakt. Ik speelde in die fase niet opvallend, dus hij kon me er ook makkelijk uit halen. Van Bronckhorst had dat ook met anderen kunnen doen, maar hij koos voor mij. Noem dat mijn noodlot. Ongeveer twee maanden heb ik in het tweede gespeeld. Stond ik bij min zes graden bij SC Cambuur zonder publiek te spelen, dat was niet altijd makkelijk. Maar toen ik mezelf weer in de basis speelde, ben ik nooit meer op de bank terechtgekomen. Het absolute hoogtepunt was natuurlijk het kampioenschap. Na het kampioensjaar was Lazio Roma geïnteresseerd, maar toen lag ik net in scheiding en vond ik het niet gepast om ook nog eens naar het buitenland te gaan.

Ik heb bewust de laatste jaren voor Feyenoord gekozen. Ik wilde in de buurt van mijn dochter blijven en daar sta ik nog steeds achter. Je weet nooit wat de toekomst brengt en of er ineens een een aanbod komt waar zowel de club als ik lastig ‘nee’ tegen kunnen zeggen, maar voorlopig zie ik mezelf bij Feyenoord blijven. En ja, als het zo loopt zou ik mijn loopbaan het liefst willen beëindigen bij Feyenoord of een van mijn vorige clubs, bij ADO of FC Utrecht.”

Steven Berghuis
“Steve speelde vorig seizoen al goed, maar dit seizoen is hij helemaal geweldig. Het is natuurlijk aan hem, maar ik denk dat hij een stap nog hogerop aan zou kunnen. Hij komt al uit de Premier League, hij speelde bij Watford, maar ik denk dat hij nu nóg verder is. Zijn statistieken zijn indrukwekkend, hij heeft zich dit seizoen ongelooflijk doorontwikkeld en ik ben ervan overtuigd dat hij een interessante speler is voor clubs in een grote competitie. Het zou mooi zijn als we met hem nog een prijs pakken. Als we zo doorgaan dan acht ik ons mogelijk zelfs niet kansloos voor het kampioenschap.”

Fred Rutten
“Ik kwam tegelijk met Fred Rutten naar Feyenoord, in 2014. Rutten heeft ook pech gehad, we speelden het eerste half jaar heel goed onder hem, maar de tweede helft van het seizoen stortte het helemaal in. Hij was heel duidelijk en eerlijk. Hij gaf soms cijfers en dan kon hij ook keihard een vier geven als hij vond dat je slecht had gespeeld. Ik kreeg meestal een zes of een zeven, nooit een uitschieter, maar ik zakte ook nooit door de ondergrens.

Rutten kwam op een dag ineens naar me toe en zei dat hij me als rechtsbuiten wilde inzetten. Hij wilde dat de toenmalige rechtsback Luke Wilkshire en ik de rechterkant voor onze rekening namen, zowel aanvallend als verdedigend. Dat liep heel goed, ik vond het ontzettend leuk. Tegenstanders hadden het daar heel moeilijk mee. Maar het liefst speel ik nog altijd op tien, als aanvallende middenvelder.”

Moeder Carla
“Mijn moeder komt naar elke thuiswedstrijd, stond en staat altijd voor me klaar. Evenals mijn vader Ad. Ze is ook trots op me. Maar als mensen haar aanspreken en vragen hoe trots ze is, zegt ze altijd meteen: ‘Ik heb ook een dochter en op haar zijn we net zo trots.’ Dat vind ik mooi, want dat is natuurlijk ook zo. Als mijn dochter bij mij is, haal ik vaak de dochter van mijn zus op of ik ga naar mijn zus toe. Ik had een geweldige, onbezorgde jeugd zoals een jeugd behoort te zijn. Ik ben in een dorp opgegroeid, speelde de hele dag op straat en pas als we moesten eten, kwam mijn moeder me halen. Net als mijn vader die mij van jongs af aan naar elke training bracht en ook altijd voor mij klaarstond en nog steeds staat.

In de zomer gingen we altijd met de camper naar Spanje, steeds naar dezelfde camping met alleen maar Nederlanders. Maar ik vond het geweldig. Op een gegeven moment hebben mijn ouders een caravan gekocht op diezelfde camping aan de Costa Brava. Familie van mij woont daar in de buurt en daar ben ik de eerste jaren nadat mijn dochter geboren werd met haar heen gegaan.
Ik heb alleen maar mooie herinneringen aan mijn jeugd. Mijn ouders zijn nog bij elkaar en ik heb goed contact met mijn zus, dus ik realiseer me dat ik wat dat betreft in vergelijking met veel anderen heel bevoorrecht ben.”

Ronald Koeman
“Ik schud hem altijd keurig de hand. Toen ik bij Feyenoord kwam, was hij net weg als hoofdtrainer, hij vertrok naar Southampton. Als je ziet hoe Koeman het Nederlands elftal weer heeft gebracht waar het hoort te zijn… ongelooflijk knap. We kunnen alleen maar heel veel respect voor hem hebben. Als nu de selectie van het Nederlands elftal bekend wordt gemaakt, kijk ik niet meer of ik erbij sta. Dat heb ik een tijdlang gedaan, maar inmiddels losgelaten. Ik zag wel dat mijn teamgenoot Leroy Fer er weer bij zat. Heel mooi voor hem! Bij Feyenoord draaien we heel goed op het middenveld, dus ik geef de hoop zeker nog niet op, maar meer ook niet.

Helden Magazine

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

 

Delen: