Word abonnee

Helden in het nieuws

Bergsma & Bergsma: ‘We motiveren elkaar’

door: Marlies van Cleeff
30 december 2015

Het succesvolste schaatsduo op dit moment is zonder twijfel Jorrit Bergsma en Heather Richardson. De Nederlandse langebaan- en marathonschaatser trouwde in mei met de Amerikaanse sprintkoningin: “Haar moeder was geen fan van me.”

“Wil je koffie?” vraagt Heather in gebrekkig Nederlands, terwijl Jorrit een banketstaaf aansnijdt in de keuken van hun huis in Oldeboorn. Of Aldeboarn, zoals Jorrit in het Fries zegt. Het stel woont nu ruim anderhalf jaar in het karakteristieke grachtenhuisje aan het water, samen met hond Yuki.

Aan datzelfde water, op een paar honderd meter afstand, groeide Jorrit op in de woonboot van zijn ouders. Heather verruilde het Amerikaanse North Carolina voor het Friese dorp, op zo'n 6700 kilometer vliegafstand. Nu schaatsen de Bergsma's samen voor Team Clafis. We spreken het duo voor de kerst over de liefde, hun gezamenlijke leven als topschaatser en hun carrière.

Van ontmoeting tot aanzoek
Heather: “In 2011 tijdens de wereldbeker in Rusland viel Jorrit me voor het eerst op. Hij trok mijn aandacht, zag er leuk uit. Ik zocht hem op online. Maar ik stuurde later pas een berichtje.”

Jorrit: “Ik wist wie ze was, maar we hadden elkaar nooit gesproken. Nadat ik de tien kilometer in Heerenveen had gewonnen, kreeg ik ineens een berichtje via Twitter. Ze wilde afspreken en we wisselden nummers uit.”

'Mijn ouders hadden misschien op iets anders gehoopt'

Heather: “We sms’ten een beetje, maar het was ongemakkelijk omdat we elkaar niet kenden en niks te melden hadden.”

Jorrit: “Tijdens de volgende wereldbekerwedstrijden spraken we voor het eerst af. In de Subway in Heerenveen, ha. Daarna vertrokken we naar Berlijn voor de laatste wereldbeker van dat seizoen. Toen begon het pas echt.”

Heather: “Na Berlijn waren we een stelletje. Daarna zouden we elkaar maanden niet zien. Maar ik hintte: 'Zal ik terugkomen deze zomer?'”

Jorrit: “Het ging mij wel wat snel. Ik wilde haar eerst beter leren kennen, had iets meer tijd nodig. Toen begon ik haar echt leuk te vinden.”

Heather: “Nadat we elkaar een jaar kenden gingen we naar mijn familie in North Carolina. Mijn ouders hielden er wel rekening mee dat ik thuis zou komen met een buitenlander, maar hadden misschien op iets anders gehoopt.”

Jorrit: “Vooral je moeder. Ze was geen fan van me.”

Heather: “Maar toen ze je beter leerde kennen was het goed. Ze zag dat je een goede jongen bent en lief voor me was.”

'Jorrit was 's ochtends het bed uit gekropen en had in het zand 'Marry Me' geschreven. Ik rende meteen naar buiten'

Jorrit: “In Myrtle Beach vroeg ik haar ten huwelijk. Ik had haar vader al om toestemming gevraagd, maar Heather had me gewaarschuwd: 'Vraag het mijn moeder ook.' Ik was het een beetje vergeten, een paar minuten voor het aanzoek belde ik haar pas op.”

Heather: “Jorrits aanzoek was mooi. Hij was 's ochtends het bed uit gekropen en had in het zand 'Marry Me' geschreven. Ik zag het vanaf het balkon en rende meteen naar buiten.”

Jorrit: “We zijn dit jaar in mei getrouwd in North Carolina. We moesten veel regelen en wilden dat niet in het olympisch jaar doen.”

Schaatsgevecht
Heather: “Jorrit is gefocust en gestructureerd. Ik kan weleens denken: die fietstraining komt straks wel. Jorrit niet. Dat helpt mij om gemotiveerd te blijven.”

Jorrit: “We motiveren elkaar. Heather heeft zoveel talent. Ze is sterk, ook op de fiets. Als we samen een sprintje doen, maak ik geen kans. Op het ijs is ze op de 500 meter ook sneller. Ze zou een goede allrounder zijn, maar haat de vijf kilometer.”

Heather: “Ha, ja. De 500, 1000 en 1500 meter zijn nou eenmaal mijn favorieten.”

'Ik kijk graag naar haar wedstrijden, maar dat is soms ook lastig'

Jorrit: “Het is mooi om te zien hoe ze stuivertje wisselt met Brittany Bowe. Eerst rijdt Heather een record op de 1000 meter en Brittany op de 1500 meter. Daarna verslaan ze elkaar weer. Ze zitten zo dicht bij elkaar. Ik kijk graag naar haar wedstrijden, maar dat is soms ook lastig. Je bent zo zenuwachtig voor een ander. Het beïnvloedt je resultaten als je daarna zelf nog moet.”

Heather: “Ik kijk ook niet naar Jorrit als ik vlak daarna zelf moet. Jillert wil dat ook niet. Het is fantastisch dat het nu zo goed gaat. Ineens klopt alles. Dat gevecht tussen Brittany en mij is mooi, ze is ook nog eens een vriendin van me. Jorrit heeft natuurlijk ook die battle met Sven Kramer.”

Jorrit: “Het is mooi voor de sport om een strijd te kunnen zien. Ik heb er ook geen problemen mee als mensen naar de band tussen Sven en mij vragen. Dat is logisch; hij won veel en ik kwam daartussen. Een gevecht brengt het beste in jezelf naar boven en maakt de winst alleen maar mooier.”

Het hele verhaal is te lezen op schaatsen.nl.

Delen: