Word abonnee

Voetbal

Vanity Lewerissa: ‘Alleen het woord al: kánker’

Manon van der Zwaan

Voetbal

Vanity Lewerissa: ‘Alleen het woord al: kánker’

door: Rob Willemse
8 november 2022
4 tot 9 minuten lezen

Thuis in Maastricht, waar Ajax de favoriete club is, vertelt Vanity Lewerissa (31 jaar, voetbalster van Standard Luik en eerder VVV, PSV en Ajax, elfvoudig international en Europees kampioen 2017) over haar angstige kalenderjaar 2022. Dat begint op zaterdagochtend 8 januari. “Ik lag nog in bed, had jeuk aan m’n rechter oksel en voelde bij het krabben een knobbeltje in m’n borst, een kleine knikker. Meteen voelde ik aan m’n linker borst: niks.

Tekst gaat verder onder de foto

Vanity Lewerissa

Daarna ben ik op m’n telefoon gaan googelen en daardoor gingen de alarmbellen steeds harder af. Om m’n ouders niet ongerust te maken, hab ik thuis nog niks gezegd. Een teamgenootje dat me kwam ophalen voor de training is arts bij defensie. Haar heb ik gevraagd te voelen en een advies te geven. Ze vond het lastig te beoordelen en zei: ‘Ga maandag naar je huisarts.’

Toen ik terugkwam van de training heb ik het m’n ouders verteld en maandagochtend meteen de huisarts gebeld. Die kon het ook niet goed beoordelen en heeft me naar het ziekenhuis gestuurd, voor een echo en wat echt geen pretje is een mammografie. De arts daar zei dat het er niet kwaadaardig uitzag, maar dat ze voor de zekerheid toch een biopt zouden doen. Van een verdikking bij m’n oksel was dat nog niet nodig. Dat was nog pijnlijker dan van die tumor en kon eventueel altijd nog. Omdat ik een paar keer het woord ‘goedaardig’ had gehoord, was ik enigszins gerustgesteld.

‘Meteen gaan er scenario’s door je hoofd: ga ik genezen en dit overleven? Ga ik ooit kinderen krijgen?

Een week later zou ik de uitslag krijgen. Naarmate die dag naderde, nam de spanning toe. Want: wat als? ’s Ochtends 18 januari was mijn afspraak in het ziekenhuis van Maastricht en de oncoloog zei meteen: ‘Het is niet goed.’ Ik antwoordde: niet goed? ‘Nee, het is borstkanker.’ Ik barstte in één lange huilbui uit en heb alleen de woorden ‘operatie’ en ‘chemo’ gehoord. Ik wilde alleen maar weg, naar huis. Het te volgen traject interesseerde me op dat moment totaal niet. Ik ben met m’n moeder naar huis gegaan en heb m’n twee broers en een tante gebeld. Die hebben me, net als m’n ouders, zo enorm gesteund.

Al moet je er uiteindelijk zelf doorheen en ’t zelf doen. Alleen het woord al: kánker! Dat je dat hebt, is zo heftig. En daar heb je maar mee te leven. Meteen gaan er allerlei scenario’s door je hoofd: ga ik genezen en dit overleven? Ga ik ooit kinderen krijgen? Want het kan effect hebben op je vruchtbaarheid en daarom heb ik voor de zekerheid mijn eicellen laten invriezen.

Helden Magazine 64

Het eerste gedeelte van het verhaal van Vanity Lewerissa komt voort uit Helden Magazine 64. In het dubbeldikke eindejaarsnummer blikken we terug op het sportjaar 2022 én is er volop aandacht voor het WK Voetbal in Qatar. Virgil van Dijk siert samen met Irene Schouten de cover. Voor Schouten kon het jaar 2022 niet op. Ze won drie olympische titels, de wereldtitel allround en trouwde.

In de WK-special lees je interviews met Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Cody Gakpo en Soufiane Touzani. Daarnaast vertellen vriendinnen Candy-Rae en Laura Benschop over hun leven met WK-gangers Daley Blind en Davy Klaassen én een reconstructie van het masterplan van Van Gaal.

Verder in deze editie een uitgebreid interview met olympisch shorttrackkampioen Suzanne Schulting en coach Jeroen Otter. Een terugblik op een bewogen wielerjaar met Merijn Zeeman, Kjeld Nuis kende een jaar vol pieken en dalen én Annemiek van Vleuten presteerde het onmogelijke. Daarnaast liet Dylan van Baarle zien dat zijn tweede plek op het WK in 2021 geen toeval was en is Luc Steins de handballende Messi van Paris Saint-Germain.

Thomas Krol won op zijn eerste Spelen meteen goud en zilver. Maar het ging niet vanzelf. Giovanni van Bronckhorst kende een geweldig eerste jaar bij Rangers FC. John van ’t Schip won in 1987 de Europa Cup II met Ajax en Hennie Stamsnijder won in 1981 als eerste Nederlander de wereldtitel veldrijden. Als laatste wil Susila Cruijff het gedachtegoed van haar vader voortzetten.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 64 via onze webshop. Geen inspirerende sportverhalen missen van jouw Nederlandse sporthelden? Kies het abonnement dat bij jou past en word abonnee.

Delen: