Word abonnee

Helden in het nieuws

Cillessen: ‘Edwin van der Sar kan alles’

door: Marlies van Cleeff
20 februari 2016

Katachtige reflexen, lef, behendigheid, beslissen op het juiste moment. Een perfecte keeper heeft het allemaal. Jasper Cillessen, sinds een aantal jaar de onbetwiste eerste keeper van Ajax en het Nederlands elftal, is goed op weg om dat te worden. Al durft hij zichzelf nog niet met Edwin van der Sar te vergelijken.

“Een complete keeper heeft alles,” vertelt de 26-jarige Jasper Cillessen ons vastberaden in het zonnetje langs een van de trainingsvelden op De Toekomst. “Die kan ballen tegenhouden op cruciale momenten, maar ook vasthouden. Hij kan meevoetballen en heeft inzicht. Edwin van der Sar was een keeper die alles had.” Als kleine jongen keek Cillessen met bewondering naar Van der Sar en daar is tot op de dag van vandaag geen verandering in gekomen. “De huidige generatie keepers is anders. Zo is Manuel Neuer van Bayern München misschien atletischer. Maar Edwin was technisch veel verder.”

Bij welke categorie hoor jij?
“Ik ben redelijk allround. Ik ben niet een lijnkeeper à la Kenneth Vermeer. Kenneth heeft fantastische katachtige reflexen. Maar ik ben ook niet zo extreem als Manuel Neuer of Marc-André ter Stegen van Barcelona, die twintig meter uitkomen en dan ook nog eens spelers uitkappen. Dat is niet mijn stijl. Edwin was ook allround. Hij kon alles. Of kan alles. Want hij traint nog weleens mee.”

Qua type keeper lijk jij toch wel op Van der Sar?
“Ha, dat gaat mij veel te ver. Edwin was vele malen beter dan ik en ik hoop ooit enigszins in de buurt te komen van zijn kwaliteiten.”

'Iemand met zoveel ervaring en kwaliteiten moet je natuurlijk wel positief misbruiken'

Wat heb jij dan nog niet wat hij wel had?
“Hij pakte op cruciale momenten de belangrijke ballen en liet het nog simpeler lijken dan het eigenlijk was. Sommige keepers maken nog een extra duik of rol erachteraan, hij niet. Hij liet het altijd simpel lijken.”

En bij jou vind je het niet simpel lijken?
“Er gaan bij mij nog ballen in waarvan ik denk: die moet ik hebben. Het dieptepunt blijft natuurlijk de penaltyserie tegen Argentinië op het WK. Maar wat recenter is die 2-0 in Turkije met het Nederlands elftal. Dat was een simpele bal, die ik echt had moeten hebben. Het was een cruciaal moment in de wedstrijd. Daar baalde ik flink van.”

Van der Sar heeft in zijn eerste jaren ook geen penalty gestopt!
“Ha, dat klopt. Ik hem er ook over gesproken. Het komt.”

Heb je veel contact met hem?
“Als hij meetraint zeker, maar inhoudelijk heb ik natuurlijk meer contact met Carlo l'Ami, onze keeperstrainer. Maar ik kan altijd bij Edwin terecht. Iemand met zoveel ervaring en kwaliteiten moet je natuurlijk wel positief misbruiken.”

'Ik wil onder de 25 tegendoelpunten komen die we vorig jaar hadden'

Wat is jouw mooiste redding geweest? 
“In mijn debuutwedstrijd in de Champions League tegen AC Milan hield ik een bal van Mario Balotelli tegen. Technisch gezien was dat mijn mooiste redding. Hij kwam van buiten naar binnen en schoot hem in de lange hoek. Ik moest me volledig strekken en tikte de bal bovenhands net aan, zodat hij op de lat kwam en niet in het doel.

Maar mijn belangrijkste redding was die bal van David Silva op het WK tegen Spanje. In plaats van 2-0 werd het even later 1-1. Alhoewel ik het belang daarvan pas later besefte, omdat mensen het tegen me zeiden. Op zo'n moment heb je dat totaal niet in de gaten.”

Heb je nog een droomclub waar je ooit graag naartoe zou willen?
“Niet echt een droomclub, nee. De mooiste competities zijn voor mij Engeland, Spanje en Duitsland en daar hoop ik uiteindelijk ooit te mogen spelen. Maar op dit moment zit ik ook bij een fantastische club.”

Delen: