Word abonnee

Helden in het nieuws

Desly Hill: ‘Ik mis de Australische zon’

door: Marlies van Cleeff
3 november 2015

Nederland voert al jarenlang de boventoon in het langebaanschaatsen. Maar ook bij het inline-skaten hebben ‘we’ de aansluiting bij de top gevonden. Mede dankzij Desly Hill. De Australische was jarenlang bondscoach en gaat nu aan de slag als hoofdcoach van Team Stressless. “Zelf kan ik niet goed schaatsen.”

“Ik ben geslaagd voor de helft van mijn inburgeringscursus,” zegt Desly Hill in aandoenlijk, maar gebrekkig Nederlands. Ze verstaat het wel, maar Nederlands praten blijft een probleem. In het Engels vervolgt ze: “Ik moet twee examens doen, maar ik heb nog geen tijd gehad om überhaupt over die tweede na te denken.” 

In 2004 kwam de 44-jarige Australische naar ons land. Ze werd bondscoach van de inline-selectie. In de beginjaren wisselde ze die baan af met werk in Australië. Vanaf 2009 woont Hill fulltime in Nederland. “In Nederland wilden ze na die onderbreking graag dat ik terugkwam. Toen dacht ik, oké, maar alleen als ik ook weet wat dat schaatsen op ijs is. Ik zou niet verder komen als coach, tot ik begreep wat die sporters in de winter deden. Vanaf toen kon ik letterlijk niet meer terug.”

Hill woont samen met haar partner Hilde Kluiver en hond in Nijeholtwolde. “Hilde zegt vaak genoeg ‘Hé, zullen we het even ergens anders over hebben dan dat schaatsen?’ Dat heb ik nodig.” Hill vindt het prettig in Nederland, maar moest wennen. “Bij Nederlanders moet het altijd zo volgens de regels en structuur gaan. Australiërs zijn veel relaxter. Het zal wel aan het weer liggen. Die Australische zon mis ik écht. Maar aan de andere kant, als Nederlanders iets doen, doen ze het ook goed. Het gaat niet half. En die directheid van de mensen? Ach, ik ben zelf ook direct.”

Logische stap
Ze begon met coachen op 28-jarige leeftijd. Daarvoor was ze zelf succesvol in het inline-skaten. Hill won zeventien medailles op verschillende wereldkampioenschappen, waarvan vier gouden. “Ik reed mijn eerste WK al toen ik vijftien was. In dertien jaar tijd heb ik alles gewonnen wat ik wilde. Het voelde egoïstisch als ik daarna niet zou gaan coachen. Iedereen vroeg me toch al om hulp. De stap was logisch.”

Desly Hill is vriendelijk. Dat probeert ze ook te zijn als coach. Bescheiden zegt ze: “Ik ben gedreven, geef de sporters steeds mee dat ze moeten letten op de big picture: olympische medailles winnen. Ik moet ervoor zorgen dat de schaatsers niet halverwege de weg kwijt raken en de lol erin blijven houden.”

Het mentale aspect is erg belangrijk voor Hill. “Ik ben geen psycholoog, hoor, maar coach volgens een holistische benadering: de mens moet als een geheel worden benaderd. De thuissituatie moet goed zijn, net als de geest en het lichaam. Als een relatie net is stukgelopen, weet je dat je even niet het beste uit een sporter kan halen. Alles moet kloppen, dan pas kan je een goede prestatie neerzetten.”

Lees het hele verhaal op schaatsen.nl.

Delen: