Word abonnee

Zwemmen

Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Kira Toussaint: Ja, wij willen!

Stef Nagel

Zwemmen

Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Kira Toussaint: Ja, wij willen!

door: Jasper Boks & Marlies van Cleeff
30 juli 2020
8 tot 13 minuten lezen

Femke Heemskerk (32), Kira Toussaint (26) en Ranomi Kromowidjojo (29) willen volgend jaar samen schitteren op de Olympische Spelen. Maar er is meer wat hen bindt. De zwemsters werden vorig jaar alle drie ten huwelijk gevraagd. “We hebben met z’n drieën een bruiden-appgroepje.”

Het was geen afgesproken werk tussen waterpolo-international Jesse Koopman, olympisch kampioen openwaterzwemmen Ferry Weertman en Guido Frackers, tourmanager van Amerikaanse orkesten. Toch gingen ze alle drie in 2019 op één knie.
Kira: “We waren op vakantie op de Malediven. Het aanzoek van Jesse kwam bij mij totaal onverwacht. Hij scheen de ring al drie maanden thuis te hebben. Die dag gingen we naar een eilandje in de buurt. Hij wilde ergens naar de zonsondergang kijken, zei: ‘Moet je niet even iets moois aantrekken?’ Ik dacht: hoezo, we gaan toch alleen even naar de zonsondergang kijken? Tijdens het moment suprême wilde Jesse me zogenaamd een knuffel geven. Hij ging super moeilijk doen en opeens op een knie zitten. Ik riep: wat doe jíj nou? Daarna zei ik ‘ja’ en ik kon alleen nog maar huilen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Kira Toussaint

Femke: “Vlak daarvoor zei ik nog tegen je: de Malediven is een leuke plek om ten huwelijk gevraagd te worden.”

Kira knikt: “Het aanzoek was op 4 augustus, de dag dat mijn moeder Jolanda de Rover in 1984 olympisch kampioen op de 200 meter rugslag werd. Ik belde haar daarna meteen om het goede nieuws te vertellen en liet mijn ring zien.”

Ranomi: “Jouw aanzoek kwam toch minder onverwacht, Fem?”

Femke: “Guido zei geregeld: ‘Jij wordt mijn vrouw, dat weet je wel, hè?’ Ik wist wel dat het aanzoek ging komen, maar niet wanneer. Het gebeurde in het vliegtuig van Tokio naar San Francisco, op 2 januari. De avond ervoor waren we naar een karaokebar geweest, we hadden iets te veel sake gedronken. Het liedje Marry You van Bruno Mars werd ook afgespeeld. Ik heb nog keihard meegezongen. Die ochtend erna zou ik met de Japanse selectie meetrainen. De Japanse coach zei dat het niet zo zwaar zou worden, maar ik moest anderhalf uur lang dry lands doen en bijna zeven kilometer zwemmen!

Eenmaal in het vliegtuig was ik hartstikke moe, ik viel meteen in slaap. Maar Guido wilde me ten huwelijk vragen. Acht uur later werd ik wakker. Ik weet nog dat ik tegen hem zei dat ik dat gratis tasje waar sokken en een oogmasker in zitten niet mee zou nemen. Guido vroeg: ‘Wil je anders die van mij?’ Hij bleef aandringen. Ik keek in dat tasje, toen zag ik die ring… Guido zei: ‘Ik ben altijd met jou in de wolken, wil je met me trouwen?’”

Tekst gaat verder onder de foto

Femke Heemskerk

Femke: ‘Guido zei geregeld: ‘Jij wordt mijn vrouw, dat weet je wel, hè?’ Het aanzoek kwam in het vliegtuig. Guido zei: ‘Ik ben altijd met jou in de wolken, wil je met me trouwen?”

Kira: “En toen ging vast het hele vliegtuig klappen!”

Femke: “Gelukkig niet. De andere passagiers hadden niks door.”

Ranomi: “Bij ons geloofden veel mensen het niet, omdat we er al best vaak grappen over hadden gemaakt. Ferry en ik dachten nog: wat voor stel zijn we als de helft van onze inner circle niet gelooft dat we echt gaan trouwen? Tot ze het drie uur later op de site van De Telegraaf lazen.”

Het aanzoek kwam op 28 december. Ferry en ik waren op vakantie in Zuid-Duitsland. Op de eerste dag gingen we een berg beklimmen, maar eenmaal boven was ik zo moe, dat Ferry dacht: die ring laat ik even in mijn tas. Op dag twee gingen we naar een kasteeltje, maar het regende en er waren te veel mensen en op de derde dag gingen we weer naar een berg. Driemaal is scheepsrecht. Op het punt met het mooiste uitzicht ging hij op één knie en vroeg of ik met hem wilde trouwen.” Femke: “Hij noemde je toch ook bij je officiële namen?” Ranomi: “Klopt. ‘Ranomi Madelon…’ Toen moest ik lachen. Daarna stelde hij heel netjes de vraag: ‘Wil je met me trouwen?’ Het was een verrassing, maar er was bij ons ook wat social pressure geweest. Vriendinnen van me vroegen geregeld aan Ferry: ‘Wanneer gaan jullie nou trouwen?’”

Tekst gaat verder onder de foto

Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman

Biefstuk

Femke, Kira en Ranomi maken elkaar in en rond het zwembad mee. Femke en Ranomi trainen in Eindhoven, Kira in Amsterdam, maar bij grote toernooien maken ze elkaar dagelijks mee.

Ranomi: “Weet je wat ik mooi vind? Dat Guido zo’n goede invloed heeft op Fem.”

Kira: “Ik denk dat Guido jou heeft geleerd dat je moet genieten en los moet laten. Dat zwemmen belangrijk is, maar dat het soms beter is om het even te relativeren.”

Femke knikt: “En dat het ook leuk is.”

Ranomi: “Guido leeft wat losser.”

Kira: “Hij doet wat hij wil, niet wat moet.”

Femke: “Als we in een restaurant zitten en hij heeft bijvoorbeeld zin in biefstuk, maar ook in kip, dan bestelt hij het gerust allebei. Hij doet geen concessies.”

Kira: “Vertel eens hoe jullie elkaar hebben leren kennen.”

Femke lachend: “Ik kwam hem gewoon tegen in het wild! Dat was op de Bosbaan in Amsterdam. We leerden elkaar kennen via een gemeenschappelijke vriend. Op dat moment had ik nog een relatie, maar ik weet nog wel dat ik dacht: ik heb vandaag een bijzondere man ontmoet. Hij vertelde dat hij een relatie had gehad met een vrouw die op dat moment een zoontje van negen maanden had. Ook toen de relatie na twee jaar voorbij was, is hij voor die jongen blijven zorgen, hij noemt Guido ook papa. Dat vind ik heel mooi. Guido leeft en woont voor het grootste gedeelte in Amerika, hij regelt de tours van vijftien grote Amerikaanse orkesten van soms wel 165 musici, is eigenlijk tourmanager en reist de hele wereld over. Dus een bruiloft regelen kan Guido ook wel.”

Tekst gaat verder onder de foto

Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Kira Toussaint

Ranomi: “Bij jou was het makkelijk Kira. Jesse kon klaverjassen, dus die was sowieso meteen goedgekeurd.”

Kira: “Tijdens de WK in 2017 sliepen we met de waterpolo-ers in hetzelfde gebouw, zelfs op dezelfde verdieping. Ze waren onze buren. Op een gegeven moment kwam iemand uit dat team binnen: ‘Kan iemand van jullie klaverjassen, we hebben nog een vierde persoon nodig.’ Zo hebben Jesse en ik elkaar ontmoet.”

Femke: “Jesse is een goeie jongen. Het begin van jullie relatie is heftig geweest. Hij was toen zo goed voor jou.”

Kira: “We zijn sinds 8 november 2017 bij elkaar. Niet lang daarna werd ik beschuldigd van dopinggebruik. Jesse was er altijd voor me.”

Kira:’Ik was heel blij met de steun van Femke en Ranomi. Toen ik positief was getest, was ik zo bang voor wat andere mensen zouden vinden’

Femke: “En Ferry past ook heel goed bij Ranomi. Jij bent verbaal heel sterk, scherp en ad rem. Maar Ferry is dat ook.”

Ranomi: “Dat is hij zeker!”

Femke: “Jij hebt iemand nodig die jou tegengas geeft. Dat doet Ferry.”

Kira: “Jullie kwamen elkaar al vaak tegen, wanneer sloeg de vonk over?”

Ranomi: “Ja, we kenden elkaar natuurlijk al. Op een trainingskamp in 2015 leerden we elkaar beter kennen, daar ontstond onze liefde.”

Femke lachend: “Jij wilde de hele tijd dat Ferry je rug insmeerde, dat hadden wij echt wel door, hoor.”

Helden Magazine 53

Het eerste gedeelte van het verhaal van Femke Heemskerk, Kira Toussaint en Ranomi Kromowidjojo komt voort uit Helden Magazine nummer 53. In de 53ste editie blikken onder meer Robin en Bouchra van Persie uitgebreid terug op hún carrière, want zo voelt dat. Een gesprek over Louis van Gaal, Oranje, Feyenoord, racisme, homo-acceptatie, de toekomst én de liefde.

Daarnaast vertellen Joël en Naomi Veltman hoe zij er in goede en slechte tijden voor elkaar zijn, laat Guus Hiddink zijn licht schijnen over de rentree van Arjen Robben, Oranje en racisme én schittert aanstaande moeder Stefanie van der Gragt in de rubriek ‘Leeuwinnen in het Rijks.’

Verder in de 53ste editie van Helden spraken we met ploeggenoten met hetzelfde doel: Tom Dumoulin en Primoz Roglic. Blikten we met Laurens ten Dam terug op zijn loopbaan én vertelt Lorena Wiebes openhartig over de drugsverslaving van haar broer en hoeveel impact dat op haar en het gezin heeft gehad.

Ook ging Helden langs bij de familie van den Goorbergh. Zonta van den Goorbergh wil in de voetsporen van zijn vader, oud-MotoGP-coureur Jurgen van den Goorberght, treden. De pas vijftienjarige Keet Oldenbeuving werd in 2019 Europees kampioen en won de NOC*NSF Young Talent Award. Theo Lucius voelt vijftien jaar na het mislopen van de Champions League-finale nog steeds de kater.Victoria Koblenko ging langs bij oud-voetballer Bryan Roy én Tessie Savelkouls raakte op 9 februari dit jaar zwaar geblesseerd, de kans dat ze ooit nog kan judoën is klein.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: