Word abonnee

Voetbal

Stefanie van der Gragt: Het huisgezin van Oranje

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Stefanie van der Gragt: Het huisgezin van Oranje

door: Marlies van Cleeff
30 juli 2020
6 tot 11 minuten lezen

Stefanie van der Gragt (27) is een van de vaste verdedigers van Oranje. Na een avontuur bij FC Barcelona keerde ze deze zomer terug bij Ajax. In november verwacht ze met haar vriendin haar eerste kindje. We nodigden de aanstaande moeder uit in het Rijksmuseum voor de serie Leeuwinnen in het Rijks en stonden stil bij Het vrolijke huisgezin van Jan Steen.

“Is dit een beetje jouw toekomstbeeld?” vraagt rondleidster Josephina de Fouw aan Stefanie van der Gragt, terwijl ze voor Het vrolijke huisgezin staan, het bekende werk uit 1668 dat een typisch ‘huishouden van Jan Steen’ voorstelt. “Ja, dit zou best ons gezin kunnen zijn,” grapt Stefanie en ze kijkt naar haar zwangere vriendin Maryze Borst, die is meegekomen voor onze rondleiding in het Rijksmuseum en hoofdschuddend teruglacht.

Josephina legt uit: “We zien een chaotisch en gezellig huishouden. Links aan tafel de vader, die lekker aan het drinken is. De moeder en grootmoeder zijn aan het zingen. Maar als je beter kijkt, zie je dingen die niet helemaal stroken met onze opvattingen over de opvoeding van kinderen. Het jongetje in de vensterbank heeft zijn trompet verruild voor een pijp. Twee andere kinderen roken ook pijp. Weer een andere jongen heeft zijn voet op tafel en de twee jonge kinderen vooraan drinken wijn. Jan Steen heeft zichzelf trouwens ook afgebeeld, dat deed hij wel vaker.

Het getuigt van zelfspot van de schilder, want hij speelt op een doedelzak, het muziekinstrument van de dwazen. Het schilderij was eigenlijk een waarschuwing van Jan Steen aan de maatschappij. ‘Zoals de ouden zongen, zo piepen de jongen,’ staat er geschreven op het briefje dat aan de schoorsteen hangt. Ofwel: slecht voorbeeld doet slecht volgen. “O jee, we zijn dus gewaarschuwd,” zegt Stefanie.

Dronken

Zie je een vergelijkend beeld al voor je van de familie Van der Gragt – Borst?
Lachend: “Er staan wel heel veel kinderen op het schilderij… Maar zo’n tafereel past wel bij mij. Ik ben ook wel iemand die een beetje een losbol is, ben niet zo moeilijk en vind alles wel prima. Ik hou van go with the flow. Al is het op het schilderij wel heel overdreven.”

Heb jij enig idee wat je te wachten staat als moeder?
“Ik heb een jonger zusje, maar ook twee oudere zussen met in totaal vijf kinderen, dus ik weet wel een beetje wat ik kan verwachten. Met hen praat ik ook over hoe het zal zijn, over de opvoeding en natuurlijk de slapeloze nachten. De kinder­ opvang hebben we al geregeld, en voor de rest kijken we wel hoe het loopt. Bovendien duurt het nog wel even voordat ze ­ we krijgen een meisje ­ geboren wordt. Ik hoop in ieder geval niet dat ze net als deze kinderen zo vroeg begint met roken en drinken.”

Wat voor moeder word jij?
“Ik denk niet dat ik heel streng zal zijn, ben wel rustig en geduldig. Heel veel mag, maar tot op een zekere hoogte. Ik denk ook dat ik veel op pad met haar zal gaan, daar hou ik zelf ook van. Niet te veel thuis zitten.”

Tekst gaat verder onder de foto

Stefanie van der Gragt

Ben jij van jullie twee dan de dronken man aan tafel en je vriendin de moeder met het kind op haar schoot?
Lachend: “Ik denk het wel. Maar bij mij kun je ook een grens bereiken, hoor. En je moet er al helemaal niet overheen gaan.”

‘Ik vond het zelf trouwens ook best lastig om mijn beide oma’s te vertellen dat ik een vriendin had. Zij zijn toch van een andere generatie’

Hoe ben jij zelf opgevoed? Uit het schilderij blijkt duidelijk: het voorbeeld dat je zelf geeft, nemen je kinderen over.
“Met vier meiden thuis was het heel gezellig, maar ook druk. Vier kinderen, pff, ik heb heel veel respect voor mijn ouders. Wij mochten thuis veel, maar kregen wel alle normen en waar­ den mee. Er waren zeker grenzen. We moesten altijd laten weten hoe laat we thuis zouden komen en waar we waren of heengingen. We hadden heel duidelijke afspraken en daar hielden we ons ook aan. Ik hoop het ook zo te doen.”

Helden Magazine 53

Het eerste gedeelte van het verhaal van Stefanie van der Gragt komt voort uit Helden Magazine nummer 53. In de 53ste editie blikken onder meer Robin en Bouchra van Persie uitgebreid terug op hún carrière, want zo voelt dat. Een gesprek over Louis van Gaal, Oranje, Feyenoord, racisme, homo-acceptatie, de toekomst én de liefde.

Daarnaast verbindt niet alleen het zwemmen Femke Heemskerk, Kira Toussaint en Ranomi Kromowidjojo, maar ook het feit dat ze alle drie bijna gelijktijdig ten huwelijk zijn gevraagd. Daarnaast vertellen Joël en Naomi Veltman hoe zij er in goede en slechte tijden voor elkaar zijn én laat Guus Hiddink zijn licht schijnen over de rentree van Arjen Robben, Oranje en racisme.

Verder in de 53ste editie van Helden spraken we met ploeggenoten met hetzelfde doel: Tom Dumoulin en Primoz Roglic. Blikten we met Laurens ten Dam terug op zijn loopbaan én vertelt Lorena Wiebes openhartig over de drugsverslaving van haar broer en hoeveel impact dat op haar en het gezin heeft gehad.

Ook ging Helden langs bij de familie van den Goorbergh. Zonta van den Goorbergh wil in de voetsporen van zijn vader, oud-MotoGP-coureur Jurgen van den Goorberght, treden. De pas vijftienjarige Keet Oldenbeuving werd in 2019 Europees kampioen en won de NOC*NSF Young Talent Award. Theo Lucius voelt vijftien jaar na het mislopen van de Champions League-finale nog steeds de kater.Victoria Koblenko ging langs bij oud-voetballer Bryan Roy én Tessie Savelkouls raakte op 9 februari dit jaar zwaar geblesseerd, de kans dat ze ooit nog kan judoën is klein.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: