Word abonnee

Helden in het nieuws

Dorian: ‘Ik ben niet gemaakt voor een maatpak’

door: Jasper Boks
11 mei 2014

Dorian van Rijsselberghe is vol goede moed de weg richting Rio 2016 ingeslagen. Deze zomer staat het WK in Santander (8-21 september) met rood in zijn agenda. Maar er is meer. De olympisch kampioen windsurfen gaat trouwen en wel twee keer. Op 19 juli in Canada, waar zijn aanstaande vandaan komt, en op 27 september op Texel. Helden sprak met hem.

Gefeliciteerd! Je gaat twee keer trouwen. Jou kennende een keer met lang haar en een keer met kale kop.
“Ha, dat had zomaar gekund. Ik trouw twee keer met dezelfde vrouw, hoor, voordat er misverstanden ontstaan. Ik denk dat ik beide keren met een kort koppie trouw. Ik heb mijn haar er net weer afgehaald, werd er gek van. Tijdens het WK zal ik ook met een kort kapsel rondlopen.”

Hoe sta jij voor het altaar? In pak of in korte broek?
“Niet in pak. Als ik dat de hele dag aan moet… dat red ik niet. Ik ben niet gemaakt voor een maatpak. Ik zal casual gekleed gaan. Het zal een vrolijke boel worden.”

De weg naar Rio is ingeslagen. Vond je het moeilijk om na jouw olympische titel weer met ziel en zaligheid dat nieuwe olympische traject in te gaan?
“Helemaal niet. Komt ook doordat ik de juiste mensen om me heen heb. Ik heb een goede coach en hele goede en leuke trainingsmaatjes. Wij pushen elkaar elke dag. De Nederlander Kiran Badloe is ook bij ons team gekomen. De situatie is wel wat anders dan voor de afgelopen Spelen natuurlijk. Ik hoef me niet meer per se te bewijzen, moet nu mijn niveau vasthouden. Er is nog nooit een windsurfer geweest die de olympische titel wist te prolongeren. Zou leuk zijn als ik de eerste ben. Maar het geeft tegelijkertijd aan hoe lastig het is om de beste te blijven. Tijdens de wedstrijden in Hyeres, eind april, waren de verschillen heel klein.”

Kiran Badloe zit in jouw team. Naar de Spelen in Rio mag maar een Nederlander in de RS:X-klasse. In Hyeres zat hij bij je in de buurt. Ben je niet bezig je eigen glazen in te gooien?
“Het is misschien apart. Op dat gebied zijn wij in het windsurfen misschien vooruitstrevend. Casper Bouwman deed ooit precies hetzelfde bij mij, hij had ervaring en nam mij onder zijn hoede. Ik probeer nu mijn ervaringen te delen met Kiran. Ik wil de jeugd wat bijbrengen, dat is goed voor onze sport. Kiran is heel leergierig. Een boom van een jongen, die het heel goed doet bij harde wind, bewees hij ook weer in Hyeres. En hij houdt mij ook scherp, want ik weet natuurlijk ook dat de beste van ons naar de Spelen gaat. Ik vind dat geen probleem: als ik geen deuk meer in een pakje boter surf, heb ik ook niets te zoeken in Rio.”

Lig je op schema voor jouw tweede wereldtitel?
“We zijn nu dus weer terug in Europa, nadat we tweeënhalve maand hebben getraind in Nieuw-Zeeland. De komende tijd ga ik in Santander varen, om te wennen aan de omstandigheden tijdens het WK, wat daar wordt gehouden. Over Hyeres ben ik tevreden. Ik werd derde. Ik had twee Polen voor me die het heel goed deden in harde wind.”

Ehh, is meneer tegenwoordig tevreden met een derde plek? Jij moet toch alles winnen?
“Ha, natuurlijk, dat staat buiten kijf.”

Delen: