Word abonnee

Helden in het nieuws

Emke: ‘Braas is lekker bezig’

door: Jasper Boks
28 mei 2014

De bekendste en sterkste roeier van Nederland is Roel Braas. Hij komt op het EK (30 mei-1 juni) en het WK in Amsterdam (24-31 augustus) uit in de skiff. Maar hoe vanzelfsprekend is het dat hij in de koningsklasse blijft roeien?

“Roel Braas is lekker bezig”, zegt Mark Emke, bondscoach van de roeimannen. Braas komt uit in de skiff, de koningsklasse, en is Nederlands sterkste roeier. De vader van twee kinderen en voormalig hovenier werd bij het vorige WK vijfde. “We hopen dat Roel dichter bij de mannen is gekomen die bij het EK en WK voor hem zaten. Roel heeft veel bijgeleerd.”

Bij Braas draait alles om de eenmansboot. Op de vorige Spelen zat hij in de Holland Acht, maar zijn voorkeur gaat al jaren uit naar de skiff. Daarin wil hij in Rio een medaille winnen en vier jaar later voor olympisch goud gaan.

Bij vrouwenbondscoach Josy Verdonkschot gaat het teambelang voor de individuele voorkeuren. Wat als de medaillekansen stijgen als Braas, de sterkste roeier van Nederland, uitkomt in een andere boot? Emke: “Roel begint nu net zicht op het podium in de skiff te krijgen. Hij heeft de laatste tijd stappen gezet. Roel doet nu mee in de finales, de volgende stap is dat hij mee gaat doen om het podium. Dat gaat we zien bij het EK en WK.”

'Wij koesteren Roel natuurlijk in zijn ambitie'

Hessel Evertse, technisch directeur van de roeibond: “Maar Roel wil wel een medaille winnen op grote toernooien. Na Rio gaat hij sowieso door met roeien. Als hij in de skiff voorlopig niet in de buurt komt van een medaille, waarom zou Roel dan niet in een andere boot kunnen stappen waarin de kans op succes op de korte termijn groter is? Vergeet niet dat de roeiers die medailles pakken in de skiff veelal jaren ouder zijn dan Roel nu is en dat een paar succesvolle olympiërs uit andere landen, onder wie de Noor Olaf Tufte, een comeback maken in de skiff. Maar eh, zolang Roel de stijgende lijn in de skiff voortzet, is er geen enkele discussie. Als die lijn afbuigt, gaan we nadenken.”

Emke vindt ook dat uitkomen in de skiff niet per se heilig hoeft te zijn voor Braas. “Nico Rienks en Ronald Florijn kwamen niet in de finale als skiffeurs. Maar in de dubbel twee gingen zij als duo verdomd hard. Het leverde hen in 1988 wel mooi olympisch goud op. Het kan ook zijn dat voor Roel zo'n zelfde stap te bedenken is. Maar nu is dat nog koffiedik kijken.”

Everste: “Dit zijn pas scenario's voor het geval dat Roel na een paar jaar in de skiff niet op het podium komt. Wij koesteren Roel natuurlijk in zijn ambitie.”

Delen: