Word abonnee

Helden in het nieuws

Endel: ‘Ik ben nog steeds lenig’

door: Jasper Boks
15 mei 2014

Het Nederlands vrouwenteam hoopt donderdag hoge ogen te gooien bij het EK turnen in Sofia. Twaalf jaar geleden pakte de Oranje turnvrouwen zilver in Patras. Renske Endel maakte deel uit van die ploeg. Helden Online sprak haar.

“Weet je dat ik niet eens wist dat er deze week een EK wordt gehouden? Erg hè? Het gaat allemaal een beetje langs me heen, ik heb er ook niet veel over gelezen,” zegt Renske Endel tegen Helden Online. “Ik heb het turnen niet helemaal afgezworen, hoor. In december deed ik mee aan het Univé Gym Gala. Het Nederlands damesteam turnde ook mee, leuk om te zien.”

Je bent nu dertig jaar, kon je nog een beetje meekomen met de generatie van nu?
“Moeilijk in te schatten. Bij het Univé Gym Gala ging het meer om de show. Joh, het is allemaal zo anders in vergelijking met mijn tijd. De puntentelling is veranderd, in mijn tijd kon je maximaal een tien krijgen, nu hebben ze een score voor de uitvoering en de moeilijkheidsgraad.”

Renske Endel dook dertien jaar geleden ineens op in talkshows en was te zien in de videoclip van het nummer Inside My Head van de Haagse band Di-Rect. Ze werd op slag een Bekende Nederlander toen ze in 2001 zilver pakte op brug bij de WK. Endel was de eerste Nederlandse gymnaste sinds 1903 die een WK-medaille won, met het team werd Endel vijfde op het WK.

Een jaar later, bij het EK in Patras, pakte Endel opnieuw zilver op brug en met het Nederlandse team werd ze ook tweede, achter Rusland. Haar teamgenootjes destijds: Verona van de Leur, Suzanne Harmes, Gabriëlla Wammes en Monique Nuijten. Net als in 2001 werd de ploeg in 2002 sportploeg van het jaar.

“Ik deed zoveel indrukken op toen ik die WK-medaille won, er kwam zoveel op mij af. Bij het EK van 2002 voelde ik daardoor druk, ik vond dat ik de hoge verwachtingen waar moest maken. Ik vond dat heel spannend, maar toch wist ik opnieuw zilver op brug te winnen. En we pakten zilver met het team. Ik was zo blij na dat EK.”

'Ik ben natuurlijk altijd bezig gebleven, dat scheelt heel erg'

In 2003, na het WK en het missen van kwalificatie voor de Spelen in Athene, stopte Endel op haar negentiende met turnen. In 2012 vertelden Endel, Van de Leur, Wammes en Harmes in Helden Magazine dat de aanpak van hun coaches Frank Louter en Gerrit Beltman diepe sporen na hadden gelaten. Hun verhalen droegen ertoe bij dat de KNGU gedragsregels voor turncoaches opstelde.
Endel: “Ik heb mijn turncarrière op mijn manier een vervolg gegeven, ben de acrobatiek ingerold. Ik werk al weer jaren met heel veel plezier als acrobate, ben zelfstandig ondernemer en ben lekker bezig. Fysiek heb ik nog altijd geen klachten, ik ben nog steeds lenig. Ik ben natuurlijk altijd bezig gebleven, dat scheelt heel erg.”

Heb je nog contact met de vrouwen met wie je in 2001 en 2002 het Nederlandse vrouwenturnen internationaal op de kaart zette?
“Monique Nuijten is de enige met wie ik nog contact heb. Als ik de andere meiden tegenkom, is het prima. Maar we bellen elkaar niet of zo.”

Rinkelt er bij mensen nog een belletje als ze de naam Renske Endel horen en jou in actie zien?
“Soms wel, het hangt er een beetje vanaf of mensen wat met sport en turnen hebben.”

Delen: