Word abonnee

Helden in het nieuws

Haase: ‘Ik ben het vrije gevoel een beetje verloren’

door: Jasper Boks
11 februari 2015

Het jaar 2015 is voor Robin Haase niet al te florissant begonnen. Hij wacht ook na het ABN AMRO World Tennis Tournament nog op zijn eerste overwinning van het jaar. In Rotterdam verloor hij met 6-7, 6-3, 6-3 van de Italiaan Andreas Seppi, de nummer 35 van de wereld en de man die bij de Australian Open in de derde ronde Roger Federer nog verraste.

Domme pech. Robin Haase had met zijn nieuwe vaste coach Mark de Jong keihard getraind in aanloop naar het nieuwe seizoen. Hij hoopte op een vliegende start. Maar die werd hem niet gegund. Tijdens het eerste toernooi van het jaar, in Chennai, werd hij ziek.

'Uiteindelijk kon 2015 niet slechter voor mij beginnen. Ik kon in januari niet eens normaal tennissen'

“Ik had er zoveel zin in, had in de vijf jaar voorafgaand aan dit seizoen niet zo goed getraind als dit keer. Ik begon vol vertrouwen, maar uiteindelijk kon 2015 niet slechter voor mij beginnen. Ik kon in januari niet eens normaal tennissen. En daarna, in Zagreb, merkte ik dat het vertrouwen weg was. De eerste maand van het jaar moet ik maar helemaal vergeten, net doen alsof het jaar nu pas is begonnen. Het heeft geen zin om gefrustreerd te zijn.”

Door fysieke ongemakken, de breuk met coach Marcos Gorriz in april en het ontbreken van een vaste coach de rest van het jaar, was 2014 een jaar om juist snel te vergeten voor de huidige nummer negentig van de wereld.

Dit jaar wilde hij weer de Robin Haase zijn van een paar jaar terug. De speler dus die in 2012 zijn hoogste ranking van 33 haalde, de man ook die in 2011 en 2012 het ATP-toernooi van Kitzbühel won. En de tennisser die het de wereldtoppers knap lastig kon maken.

'Ik heb op de training setjes gewonnen van Andy Murray en Tomas Berdych. Maar ja, dat ik setjes op de training win, daar koop ik nog nu niks voor'

Haase had zich de laatste jaren een speltype op laten dringen dat niet geheel de zijne was, zag hij in. Het ongedwongene en onverwachtse in zijn spel raakte hij een beetje kwijt door de opdrachten die zijn coaches hem mee de baan op gaven. Dat onvoorspelbare was voorheen juist een wapen. “Dat vrije gevoel ben ik een beetje verloren, daar ben ik naar op zoek. De laatste jaren was ik heel erg strikt bezig met dat ik dit en dat moest,” zegt de 27-jarige Haase, die voor het ABN AMRO WTT een wildcard kreeg van toernooidirecteur Richard Krajicek.

Door de valse start van het jaar zal Haase volgende week voor het eerst sinds halverwege 2010, toen hij terugkwam na een slepende knieblessure, buiten de top honderd vallen. “Dat doet me niet heel veel, hoor. Als je niet wint, zak je. Voor dit seizoen heb ik het met Mark niet over mijn ranking gehad. We hebben het meer over mijn slagen gehad. Anderhalf jaar geleden ben ik aan de slag gegaan met mijn backhand, waarmee ik lang heb geworsteld. Mijn backhand is nu veel beter. Op die destijds ingeslagen weg, wilde ik met Mark voortborduren. En ik wilde dus weer de vrijheid in mijn spel terug krijgen.”

Haase moet nog even geduld hebben. “Het meeste vertrouwen krijg je toch door potjes te winnen. Bepaalde dingen in mijn spel zijn echt beter dan dat ze waren. Met mijn niveau gaat het de goeie kant op, zie ik ook in de trainingen. Ik heb op de training setjes gewonnen van Andy Murray en Tomas Berdych. Aan het einde van vorig jaar won ik van helemaal niemand een setje. Maar ja, dat ik setjes op de training win, daar koop ik nu nog niks voor.”

Delen: