Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Het WK-gevoel is terug’

door: Jasper Boks
16 augustus 2016

“We wisten dat we ze gingen slopen,” roept keepster Tess Wester enthousiast als altijd na de 32-23 zege op thuisland Brazilië.

“We dachten: fuck it! Alles wat in de poulefase is gebeurd, hebben we achter ons gelaten,” vertelt Estavana Polman, topscorer met zeven goals, al net zo opgelaten. “Het vuurtje moest weer even aangestoken worden, maar nu zijn we weer op gang gekomen. Het WK-gevoel is terug!”

'Wisten dat als we de energie van het WK zouden krijgen, we van iedereen kunnen winnen'

Bondscoach Henk Groener haalt ook het zilveren WK aan van december, stelt: “We moesten het gevoel van het WK terugvinden, daar hebben we hard voor geknokt.”

Lois Abbingh, goed voor vijf goals, verklaart de overwinning op Brazilië, toch de ongeslagen groepswinnaar van de andere poule, als 'opgebouwde energie'. “We hebben veel gepraat, het ging niet makkelijk in de poule waarin we vierde werden. Maar we wisten ook dat het niet erg was. Wisten dat als we de energie van het WK zouden krijgen, we van iedereen kunnen winnen.”

De handbalsters kregen gisteravond nog bezoek. Oud-judoka Edith Bosch, op de Spelen goed voor zilver en tweemaal brons, en surfer Dorian van Rijsselberghe, die in Rio zijn olympische titel prolongeerde, kwamen langs. Henk: “We hebben Edith gevraagd langs te komen en die sprong na de uitzending bij de NOS meteen in de auto. En als verrassing had ze Dorian ook nog meegenomen. Vonden die meiden prachtig.”

Estavana: “Zo leuk! Ze spraken met ons over hun ervaringen. ‘Geniet er maar van dat jullie hier staan,’ was de boodschap die ze ons meegaven. Hadden ze natuurlijk gelijk in. Ik hoop het natuurlijk niet, maar misschien staan we maar één keer in ons leven op de Spelen. We wisten dat we het konden, maar zijn ook perfectionisten die snel gaan twijfelen als het niet loopt zoals we willen. Het was goed om te horen hoe Edith en Dorian met dat soort dingen omgaan en –gingen.”

'We zitten bij de laatste vier, dat is geweldig, maar we hebben verdorie nog niks!'

Henk, die de groep eerder dit toernooi al ter inspiratie een filmpje met familie van de speelsters toonde: “Edith en Dorian spraken zo enthousiast. Ik merkte aan die meiden dat ze na hun bezoek dachten: laat de wedstrijd maar alvast beginnen.”

Tess: “Het was echt heel leuk dat ze speciaal voor ons langskwamen.”

De overwinning op Brazilië werd gevierd met een etentje met de hele groep. Estavana: “Even het hoofd leegmaken en daarna meteen opladen voor de halve finale. We zitten bij de laatste vier, dat is geweldig, maar we hebben verdorie nog niks!”

Delen: